Beautiful & Budget Budapest

Budapest wordt wel eens ‘The Paris of the East’ genoemd. De stad straalt creativiteit uit, en dat doet denken aan Berlijn, maar eigenlijk is Budapest gewoon super uniek en eigen.

In Budapest kom ik zeker een keer per jaar. Mijn oma kwam er vandaan en ik heb er nog steeds familie. De geschiedenis is hier nog zichtbaar en voelbaar, en ook al moderniseert ook deze stad, Budapest zal zijn identiteit en sfeer niet snel verliezen. De rivier verdeelt de hoofdstad in twee delen, Buda en Pest. Deze citytrip past binnen elk budget: eten, slapen en zelfs de reis ernaartoe kan goedkoop.

Creatief

Voor het shoppen van kleding hoef je hier, wat mij betreft, niet perse naar toe. Toch straalt de stad elk jaar meer creativiteit uit, een creativiteit die me doet denken aan Berlijn. Misschien komt dat ook door de vele tuinterrassen ofwel Kerts achter alternatieve gezellige kroegen. Je kunt hier, van april tot september, wat drinken onder de sterrenhemel en sprookjesachtige lampjes. Deze Kerts zijn meestal ingericht met een vrolijke mix van vintage meubels. In de Joodse (VII) wijk vind je de meeste Kerts, zoals Koleves aan de Kazinczy utca 41. Dit is trouwens ook een heel leuk (en lekker) restaurant.

Relaxen

Al zijn vele faciliteiten er al 2000 jaar, sinds ongeveer 80 jaar wordt Budapest echt een ‘Spa City’ genoemd. Hier vind je geen spa’s zoals wij die veel hebben, wel vind je indrukwekkende badhuizen met zuiverend thermaal water uit natuurlijke bronnen. Een aantal uurtjes badderen voelt alsof je een week op vakantie bent geweest. Een bekende is St. Gellért (Kelenhegyi út 4), maar ook het kleinere St. Lukács (Frankel Leó ut 25-29) is een aanrader. Hier worden ook wel eens feestjes georganiseerd via Magic Bath. DJ en bikini, why not.. Allebei aan de Buda kant.

Of het Csillaghegyi in de zomer, om de enorme buitenbaden.

Foodies
  • De Kurtoskalács is typisch van hier. Zoet en gemaakt van deeg, de vorm is te danken aan de manier van bereiden, om een rol heen boven het vuur of de warmtebron. Je kunt kiezen uit verschillende smaken.
  • Mozaik (Király u. 18) is een creatieve plek voor ontbijt, lunch, koffie of een snack. Bijzondere thee, boeken en volop inspiratie.
  • Bijzonder is het ijs in de vorm van een roos van Gelartor Rosa. Hier hebben ze ook altijd gluten- en lactosevrij lekkers.
  • Lekker chic doen bij Café Gerbeaud met een onvergetelijk taartje of unieke pralines (Vorosmarty tér 7-8)
  • De straat Liszt Ferenc staat bekend om de restaurants en verwarmde terrassen. Moeilijk kiezen maar Karma is in ieder geval gezellig en goed (Liszt Ferenc tér 11), of je nu wilt gaan voor de traditionele goulash of juist niet.

 

O ja… een moderne souvenir winkel is Memories of Hungary (Hercegprímás ut 8 )

Op de foto: mijn grootmoeder in Budapest.

No Comments Yet.

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *