Creativiteit: niet wachten, gewoon doen

Mijn droom was altijd al om een boek te schrijven. Ik was druk bezig om die verhalen in mijn hoofd te bedenken, maar dat lukte nooit helemaal. Ik had wel een uitgangspunt, maar geen clou of einde. Dus gebeurde er ook niets. Geloof me, de sleutel tot stromende creativiteit is: gewoon doen. Ga beginnen en verbaas jezelf.

Creativiteit komt niet vanzelf. Je moet er voor aan de slag,  het is echt vooral een kwestie van: gewoon doen. Als je gaat zitten wachten op een vlaag van creativiteit of inspiratie, heb je grote kans dat er niets gebeurt. Creativiteit is altijd een combinatie van inventiviteit en daadkracht. Handel daar dus ook naar.

Sprookje schrijven

Bij mij keerde mijn ‘blokkade’ toen ik een opdracht kreeg om binnen een week een fantasieverhaal te schrijven. Ik heb mezelf omringd met mooie dingen die mij inspireren, zoals foto’s, plaatjes, mooie muziek en prachtige boeken. Ik ben, met alleen een uitgangspunt, gewoon gaan tikken. Wie schetst mijn verbazing: mijn vingers gleden als vanzelf over het toetsenbord, het verhaal rolde er gewoon uit! Sinds dat moment weet ik dat je het helemaal niet moet willen ‘bedenken’. Dan kun je alles nog wel tien jaar uitstellen omdat je het nog niet hebt bedacht. Je moet het gewoon DOEN, en dan komt het vanzelf. Uiteindelijk heb ik hierdoor al meerdere boeken geschreven (jeeh).

Creativiteit

Inspireer jezelf

En als het niet direct komt dan is het zaak jezelf te voeden met fijne dingen die je inspireren. De kunstenaar in jezelf wat vaker opladen door een tentoonstelling, een wandeling door het bos, een concert, rondstruinen op een antiekmarktje, inspirerende foto’s uit een tijdschrift, illustraties, één van de vele inspirerende blogs lezen, vliegeren of verzin het maar. En wil de inspiratie dan nóg niet komen, dan wil bewegen vast wel helpen. Maak je hoofd lekker leeg en er komt ruimte voor nieuwe ideeën. Je creatieve brein kan niet goed functioneren wanneer je veel te druk bent in je hoofd. Dus: ga eerst een rondje hardlopen, lekker door de kamer dansen op je favoriete muziek of een wandelingetje maken. En zorg voor een fijn plekje in huis waar je naar hartenlust kunt knippen, plakken, zingen of verven. Misschien is dat wel een bureautje in je slaapkamer of een ander hoekje wat je speciaal creëert.

Kritiek = creativiteit-killer

Dé creativiteit-killer is kritiek, van een ander, maar ook van jezelf.
Kritiek is moeilijk te verdragen voor een creatieveling. Juist omdat een creatie zo dicht bij jezelf ligt, zo dicht bij je gevoel. Probeer jezelf er tegen te weren. Niet door helemaal geen kritiek te accepteren of het niet te willen horen, maar door er uit te halen waar je wat aan hebt en de rest los te laten. Het blijft maar een mening van iemand, geen waarheid. Hoe sterker je in je schoenen komt te staan hoe gemakkelijker dat zal gaan. En wees extra lief voor jezelf als je kritiek hebt gekregen. Denk terug aan complimenten die je eerder kreeg. Kritiek kan je aan de andere kant ook helpen om het beste uit jezelf te halen of te laten zien waar je nog iets kunt verbeteren. Laat je niet ontmoedigen!

Hoe is het met jouw creativiteit? Maak je er voldoende tijd voor en wat doe je dan? Ik ben heel benieuwd!

Uit: I Love Me
Het boek ‘The Artist’s Way’ is een aanrader om creativiteit (en dus levenskracht) weer te laten stromen.

2 Comments
 • Liv Happier
  September 26, 2014

  Yoehoee needed! Tnx 🙂

  • Michèle
   September 27, 2014

   Fijjjjn Nicole, ik had deze zelf ook weer even nodig 😉

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *