Dansen maakt vrij

Ik heb dansen opnieuw gevonden. Vroeger deed ik jarenlang aan ballet, maar op een gegeven moment ben ik gestopt. Veel later ging het weer kriebelen, maar de drempel om weer te beginnen vond ik hoog. Ik zag allerlei beren op de weg en vond 1000 redenen waarom ik het niet meer zou kunnen. Mijn angst en verlangen hebben gevochten en mijn verlangen heeft gewonnen. Dansen maakt me vrij.

Why?

Dansen heeft veel met ‘spelen’ te maken toen je nog klein was. Expressie geven aan dat wat in je leeft. Ik vergeet veel te vaak dat het leven ook speels mag zijn als ik weer word opgeslokt door de drukte van alledag. Dansen is mijn ‘speelkwartier’. Door te dansen laat je de controle los en gaat het onderbewuste je lichaam aansturen en dat werkt door in je leven. Als je bijvoorbeeld perfectionistisch bent of moeite hebt met overgave, door te dansen ga je het aan en breng je het in beweging. Je maakt weer contact met je lichaam en als de communicatie met je lijf beter wordt, is meer liefde ervoor een logisch gevolg. Je ziet in de spiegel niet meer die te dikke, dunne of rare [vul hier het lichaamsdeel van je keuze in], maar voelt weer hoeveel plezier je lijf je kan bezorgen. Je focus verschuift van ‘tekort’ naar alle mogelijkheden die het je geeft. Als je het lichaam vrij maakt zal je mind vanzelf volgen.

Bewust dansen

Dansen stimuleert de eerste twee chakra’s, de energiecentra in het lichaam die gaan over aarding, stevigheid en speelsheid, plezier, emoties en life force energy. Naast het bekende ballet, streetdance of zumba zijn er steeds meer vormen van dans waarbij je body, mind & soul dichter bij elkaar brengt. Jezelf uiten op muziek zonder dat de focus ligt op de choreografie of perfecte pasjes. Zoals ik laatst las op een gelukskaartje van auteur Saskia de Bruin: ‘Dansen is het heerlijkste als je de muziek de gelegenheid geeft om jou te bewegen. Niet teveel sturen en denken, maar je overgeven aan wat in jou wil bewegen.’ Zo is het ook met het leven. Al dans je maar door de kamer!

Dansen maakt vrij

I love

Workshops en lessen bij Danskracht in Amsterdam
Workshops bij Kris Touber: Inspiratie in beweging
NIA danslessen en workshops, in heel Nederland

Inspiratie

Why I dance…

Naar dans kijken is ook fijn. Ik vind zelf het Nederlands Dans Theater super inspirerend. Maar ik ben wel een beetje bevooroordeeld want mijn vader is lichtontwerper van NDT choreografen Sol León en Paul Lightfoot (jaaaa zeker trots).

No Comments Yet.

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *