De kracht van creativiteit

Laatst ben ik voor een artikel in het blad LiefLijf in het thema creativiteit gedoken. Regelmatig hoor ik mensen namelijk roepen dat ze toch echt helemaal niet creatief zijn, maar ik geloof dat we allemaal creatieve wezens zijn, one way or another. Creativiteit is namelijk zoveel meer dan goed kunnen tekenen, graag breien of leuk schrijven.

Creatieve processen gaan over het creëren of scheppen van iets nieuws. Of het nou gaat om een object, concept, origineel idee of nieuwe oplossing. Het heeft niets te maken met talent, het heeft meer te maken met willen en gewoon doen. Door met iets leuks, nieuws of met onze handen bezig te zijn maken we ons hoofd leeg waardoor er ruimte is voor rust, nieuwe ideeën of inspiratie. Er is dan weinig ruimte voor piekeren, beredeneren, zorgen maken of andere drukte die we vaak in ons hoofd hebben.

 

Niet denken maar voelen

We leven in onze maatschappij veel vanuit rationeel en logisch denken, we zijn supergoed in beredeneren, analyseren en begrijpen. Hiervoor zetten we onze linker hersenhelft aan het werk. Tijdens creatieve processen werken we juist met de rechterhersenhelft. In die rechterhersenhelft gaat het verder bijvoorbeeld om intuïtie, gevoel, emoties, inzicht, innerlijk bewustzijn en verbeelding. Je komt dus beter in contact met deze gevoelsmatige vaardigheden en je binnenwereld als je creatief bezig bent. Tijdens een creatief proces laat je het logisch denken los en werk je vanuit je gevoel. Zo maak je makkelijker contact met dat wat er in je leeft (bewust en onbewust). Je verliest jezelf volledig in de bezigheid en de tijd vliegt voorbij. En het geeft rust, en dat kan mooi net zo effectief zijn als een meditatie.

 

Geen inspiratie?

Er is echt voor iedereen iets te verzinnen. Bloggen op internet, schrijf in een dagboek, sites waar je eigen muziek playlists kunt samenstellen en delen met de wereld , kookles of koop een bijzonder kookboek en ga daaruit koken, fotograferen, leer foto’s bewerken, zing, schrijf verhaaltjes, doe een schilderworkshop, volg een tekenles, maak inspiratiecollages, koop buitenlandse woontijdschriften en scheur er ideeën uit voor je huis, ga op gitaarles, sorteer je mooiste foto’s en hang ze op een bijzondere manier op, koop een boekje met mooie gedichtjes of schrijf ze zelf, herontdek de kracht van kleurboeken, kalligraferen, edelsmeden, een lange shawl breien, bak koekjes, ga vingerverven, striptekenen, Afrikaans drummen of maak een inspiratie of dagboek schrift met plaatjes, mooie zinnetjes, foto’s, tekeningetjes, kaartjes van fijne dingen die je hebt gedaan.

Deze foto’s zijn van mijn favoriete fotograaf Tim Walker, zijn nieuwste boek heet Story Teller

No Comments Yet.

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *