De kracht van tranen: een beter humeur & minder stress

Niks mis met een flink potje janken. Hou je tranen in ieder geval niet tegen want uit recent onderzoek is gebleken dat het een positief effect heeft op je stemming. Bovendien raak je er allerlei stresshormonen mee kwijt.

Een beter humeur

Onderzoekers van de Universiteit van Tilburg melden in gepubliceerd onderzoek van vorige maand, dat de stemming van mensen verbetert na een huilbui. Als je een emotioneel beladen film kijkt en daarvan moet huilen, zal je eerst een dip in je gemoedstoestand krijgen. Maar, hang in there, na negentig minuten verbetert je stemming en wordt zelfs beter dan het was. De onderzoekers stellen dat het experiment in ieder geval suggereert dat huilen de stemming van mensen uiteindelijk positief beïnvloedt.

Minder stress door tranen

Minder stress

De Amerikaanse biochemicus Dr. Frey heeft de tranen vergeleken van vrouwen die huilden door emotie met de tranen die opwellen als je een ui snijd. Tranen van emotie bevatten een hoge dosis stresshormonen. Huilen vanuit emotie verwijdert deze stress stoffen uit je lichaam. Tranen binnenhouden geeft daardoor een verhoogde kans op spanning, een ontregelde spijsvertering, een verzwakt immuunsysteem (waardoor je vatbaarder bent voor bijvoorbeeld infecties) en het geheugen werkt minder goed.

Uit ander onderzoek blijkt dat het onderdrukken van emoties en gevoelens een belangrijke oorzaak is van depressie bij mannen. Mannen die hun emoties wegstoppen hebben een grotere kans op depressieve gevoelens dan mannen die hun gevoelens wel regelmatig uiten. Uiteraard is het voor vrouwen net zo goed belangrijk om niets te onderdrukken.

Soms werkt huilen letterlijk als een opluchting en maak je juist ruimte voor vreugde.

Wil je een sprankelende Free your Dreams inspiratieboost in je       mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Je blijft  zo ook op de hoogte van nieuwe Free your Dreams projecten, Ebooks en workshops.

No Comments Yet.

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *