Dé vraag voor meer authenticiteit, zin en geluk

Het klinkt zo makkelijk: jezelf zijn, echt zijn, authentiek zijn. Maar wat is je ware zelf? En hoe kom je er? In dit artikel dé vraag om jezelf te stellen voor meer authenticiteit, zin en geluk in je leven.

We zijn moe om te moeten voldoen aan onmogelijke idealen op het gebied van beauty en geluk, moe van de wereld van photoshop en de zogenaamde maakbaarheid van het leven. Hierdoor verlangen we massaal naar meer authenticiteit en echtheid. Als tegenbeweging is in onze maatschappij het woord authenticiteit bijna een marketingterm geworden. Van chips tot jeans worden ineens ‘authentiek’ genoemd. Maar authenticiteit is natuurlijk veel meer dan een hype.

Zo echt mogelijk

Maar wat betekent authentiek zijn dan eigenlijk wel? Kort omschreven is het de mate waarin je trouw bent aan je eigen persoonlijkheid of karakter, ongeacht omstandigheden van buitenaf. Bijvoorbeeld door te kiezen voor een studie die echt bij je past, in plaats van een studie die gebruikelijk is binnen je familie. Authenticiteit vergt dus wat zelfonderzoek, en dat gaat net zo diep als je zelf wilt. Voor een artikel in het novembernummer van Santé sprak ik psycholoog en auteur Drs. Nienke Wijnants. Zij deed voor haar boek vele onderzoeken naar authenticiteit, zin en geluk, waar zoveel dertigers en veertigers naar op zoek zijn.

De vraag voor meer authenticiteit, zin en geluk

Nienke: “De eerste vraag met betrekking tot dit onderwerp is ‘wie ben ik?’. Een identiteitsvraagstuk dus. Uit mijn onderzoeken bleek dat de vraag die daar eigenlijk nog onder ligt, maar waar mensen zich vaak niet bewust van zijn, een vraag is waar veel mensen angst voor ervaren omdat deze zo groot is. Wat is de zin van het leven? Wat is het doel? Waarom ben ik op aarde? Waar leef ik eigenlijk voor? Heb ik een doel of roeping? Dit zijn vragen waar niemand het exacte antwoord op weet, maar dat betekent niet dat het niet zinvol is om voor jezelf af te vragen wat jouw antwoord of gevoel erop is.”

Volgens Nienke zijn dit vragen die in ieder mens leven, maar niet bij iedereen bewust omhoog borrelen. Wel liggen deze grote existentiële vragen volgens haar aan de oorsprong van veel levensfases waarbij we twijfel of strijd ervaren, zoals de pubertijd, het dertigersdillema of de midlife crisis. Het zijn momenten waarop deze vraag vanuit het onderbewuste omhoog komt, in een bepaalde uitingsvorm. Omdat we ons niet bewust zijn dat het eigenlijk een uiting is van deze existentiële vragen, blijven we vaak hangen in de vragen die deze diepere vragen maskeren of bedekken, variërend van welke auto zal ik kiezen tot zal ik nou wel of niet gaan trouwen in mijn leven.

Een spannende vraag, die veel oplevert

Nienke: “Deze existentiële vragen zijn vaak zo groot en daardoor angstig, maar ze liggen wel aan de basis van authenticiteit. Ik was bijvoorbeeld bang dat ik depri zou worden als ik voor mijzelf tot de conclusie zou komen dat het leven geen doel of zin heeft. Wat echter bleek uit mijn onderzoeken, en wat ik bovendien ook zelf heb ervaren, is dat het veel oplevert om toch met deze vragen bezig te zijn, of je er nu wel of geen antwoord op hebt voor jezelf. Wat het antwoord ook is, het levert een ultiem relativeringsvermogen op en grappig genoeg geeft het juist inspiratie en motivatie om meer uit je leven te halen. Het helpt je om bewuster keuzes te maken en bewuster te leven. Want wat jouw antwoord of gevoel ook is op deze vragen, dat heeft wel degelijk invloed op hoe jij je leven wilt invullen.”

Hou je met deze vragen bezig, maar blijf er vooral niet in hangen. Je hoeft echt niet elke ochtend bij het wakker worden jezelf af te vragen wat in godsnaam de zin van het leven is. Het gaat er uiteindelijk om welk mens jij wilt zijn in die wereld waarin we leven.

To do: onderzoek in twee stappen

1. Word je eens bewust van die diepere levensvragen en kijk of je hier wel of niet een antwoord, voor jezelf, op kunt formuleren. Als je er wat hulp bij kunt gebruiken dan is het boek van Nienke een aanrader.
2. Vervolgens maak je de koppeling naar jezelf door je af te vragen welke eigenschappen en welke delen van karakter en persoonlijkheid je ruim baan wil geven zonder rem erop. Een voorbeeld: misschien kom je tot de conclusie dat je niet gelooft dat er leven na de dood is, en motiveert dat je nog meer om er alles van te maken nu je toch eenmalig hier bent. Waardoor je ineens voelt dat je helemaal geen passie meer hebt in je werk en je er eigenlijk jouw unieke talenten helemaal niet in kwijt kunt.

In het novembernummer van Santé staat mijn uitgebreide artikel over authenticiteit.

Foto: Daniel Kim

No Comments Yet.

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *