De weg van hoofd naar hart (en zo gemakkelijk…)

Plezier maken, en alle positieve emoties die daaruit voortkomen, maken ons gelukkiger, flexibeler, meer standvastig en beter bestand tegen tegenslagen op andere momenten. We zijn het spelen, volledig onterecht, gaan zien als een vlucht of afleiding van het ‘echte leven’. Maar om de verbinding met je hart te maken, moet je eigenlijk weer kind worden. Lees hier over de leukste weg van je hoofd naar hart…

Spelen is geen vlucht of afleiding van het ‘echte leven’, het is ook geen kwestie van je verantwoordelijkheid negeren. Je kunt prima heel verantwoordelijk en serieus zijn en toch speels tegelijk. Sterker nog, je maakt op die manier heel gemakkelijk de verbinding met je hart. Ik zag net de film The Power of the Heart (aanrader!) en daarin zei auteur Paulo Coelho: “Het is heel belangrijk om plezier te maken. Ook als je iets aan het doen bent waar veel discipline voor nodig is. Om verbonden te zijn met je hart, moet je weer kind worden.”

Belemmerende overtuigingen overboord

Al zien mensen mij vaak als vrolijk en spontaan, ook ik heb er soms een handje van om mezelf veel te serieus te nemen. En natuurlijk, het leven is heel vaak heel erg zwaar. We krijgen soms enorme beproevingen te verduren. Vooral daarom is het goed om dit ‘lichte’ deel van jezelf meer te ontwikkelen, dan blijf je beter staande, juist ook in de moeilijke periodes. In mijn proces van persoonlijke ontwikkeling en bewustwording kon ik af en toe zwaar op de hand zijn. Aan jezelf werken is ‘zwaar’! Dat gaat niet samen met plezier maken. Het zijn belemmerende overtuigingen die zaten ingebakken in mijn onbewuste. Zo’n onbewuste overtuiging is ontstaan toen ik nog een klein kind was, nu ik volwassen ben belemmert het alleen nog maar. Door het mij bewust te worden kon ik de overtuiging overboord gooien.

Sta het jezelf toe

Plezier maken en genieten is voor een groot deel het gevolg van ‘het jezelf toestaan’. En dat lijkt nou eenmaal veel gemakkelijker dan het is, maar jij bent verantwoordelijk voor je eigen geluk. Het doet me altijd denken aan het verhaal uit de Egyptische mythologie van de god Anubis. Deze stond de doden op te wachten met een weegschaal. Op de ene kant van de weegschaal lag een veer en op de andere kant legde hij het hart van de dode. Alleen degenen van wie het hart zo licht was als een veer mochten door naar de hemel. Het helpt mij herinneren mijn hart licht te houden, ook in zware tijden. De blijheid die je ervaart als je leeft volgens je levensdoel maakt je hart ook zo licht als een veer, een mooie graadmeter of je op de juiste weg zit.

De weg van hoofd naar hart

Op energetisch niveau opent het spelen je hartchakra. Chakra’s (‘wiel’ in het Sanskriet) zijn energiecentra in het lichaam. In ons lichaam lopen energiebanen die op bepaalde plaatsen, de chakra’s, bij elkaar komen. Deze chakra’s zijn gerelateerd aan psychische thema’s en lichamelijke klachten. We zijn immers één geheel: mind & body & spirit. Wanneer iets in ons (leven) niet zo lekker loopt, vormt zich een blokkade in de energie en in de betreffende chakra. Het hartchakra gaat over liefde en verbinding.

Wat is je passie?

Je ziel (en dus je essentie) is een volledig speels wezen, je weer verbinden met dit deel van jezelf, en dus met je essentie, brengt je dichter bij jezelf. Wat er allemaal in de weg staat en wat contact met onze essentie zo lastig maakt, komt voort uit oude patronen, blokkades en kindpijnen. Onszelf daarvan bevrijden en je essentie gaan leven, dat is – in mijn overtuiging – een deel van onze levensles als zielen op aarde. Wat kom je als ziel leren in dit leven, en wat kom je brengen? En hoever ben je daar van af, op het moment? Je herkent het doel van je leven aan hetgeen wat bij je past, je passies en talenten. Waar je blij van wordt, wat je hart licht maakt en wat je doet zonder nadenken. Waar je uren mee bezig kunt zijn en waarmee je de tijd vergeet. Wat je zou doen, ook als je er niet voor betaald wordt. Het leven hoort, ondanks alle misère waar we onvermijdelijk mee te maken krijgen, toch zo vaak mogelijk te voelen alsof je ook aan het spelen bent.

Alice in Wonderland

Mijn favoriete boek ever is Alice in Wonderland. En dat is niet voor niets, het heeft te maken met avontuur en verwondering. Zo bekeek je de wereld toen je klein was. Een kind heeft geen besef van tijd en leeft volledig in het moment; het is niet bezig met wat het volgend jaar moet of wil doen. Evenmin is een kind bezig met wat er in het verleden zo tegenzat. Kinderen laten heel makkelijk los, ze lopen niet uren te kniezen om iets kleins. Dat kunnen we absoluut leren van die kids die gewoon lekker bij de dag leven en zo veel mogelijk proberen te genieten.

Wees weer vaker als Alice: verwonder jezelf en open je hart voor het avontuur van het leven.

Foto: Maja Topčagić

No Comments Yet.

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *