Detox je mind & body

Te veel afvalstoffen in je lichaam kan verschillende oorzaken hebben, zoals stress. Je kunt er allerlei klachten door krijgen waar je niet blij van wordt, lichamelijk en geestelijk. Detox niet alleen je body, maar ook je mind.

Door spanningen, stress, boosheid en verdriet ontstaan stresshormonen in je lichaam die je lever moet ontgiften. De lever geeft altijd voorrang aan deze stresshormonen omdat ze bedreigend zijn voor het lijf. Omdat je lever het vervolgens heel druk heeft met die stresshormonen kan hij andere afvalstoffen minder goed verwerken. Die zoeken dan een andere uitweg, bijvoorbeeld via de huid. Dat verklaart meteen waarom je zomaar last kunt krijgen van acne of eczeem tijdens een heftige periode in je leven.

Last van stemmingswisselingen?

Maar ook ons lichaam kan het zwaar hebben door te veel afvalstoffen. Je kunt er allerlei klachten door krijgen waar je niet blij van wordt, zoals vermoeidheid, allergie, slapeloosheid of dus huidproblemen als acne, eczeem of huiduitslag. Ook menstruatieklachten kunnen erger worden. Maar wist je dat het ook veel invloed kan hebben op je stemming? Als lever en nieren overbelast zijn en hun werk niet goed kunnen doen, dan komt er afval in het bloed terecht en zo in de hersenen. De hersenen zijn supergevoelig voor allerlei gifstoffen met als gevolg dat je last kunt krijgen van stemmingswisselingen of concentratie problemen.

In beide gevallen kan het dus zinvol zijn om extra goed op je voeding te letten. Of zelfs te kiezen voor een detox. Je kunt er dan voor kiezen om een bepaalde periode ‘schoon’ en gezond te eten, of zelfs een sapkuur, als dat bij jouw systeem past. Niet vanuit strengheid, wel vanuit liefde voor je lichaam. Balans vind ik altijd een mooi woord, want het leven moet natuurlijk wel leuk blijven.

De 80/20 regel

Laatst mocht ik een lezing geven over ‘je dromen leven’ op het Miss Natural event. Zij vertelde me dat ze leeft volgens de 80/20 regel. 80 procent eet ze ‘schoon’, gezond en biologisch. 20 procent is voor de feestjes, etentjes, verjaardagen waar ze wel gezonde keuzes maakt, maar zich niet schuldig voelt als ze bijvoorbeeld geniet van een goed glas wijn. Dit werkt voor mij ook heel goed. Als we het 100% goed willen doen is de kans dat we het niet volhouden juist veel groter.

Op de foto een glutenvrije pannenkoek naar een recept van Focus of Foodies.

No Comments Yet.

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *