Doel halen? Laser Focus!

Wil je een doel behalen? Dan vergt dat laser focus! Maak er dus prioriteit numero uno van. Het schijnt het ‘geheim’ van vele succesvolle entrepreneurs, maar bij mij viel het kwartje nu pas. Nu ik het toepas geeft het wel bizar veel rust…

Maar 24 uur in een dag

Op dit moment ben ik een online cursus aan het creëren om mensen te helpen die ook een boek willen schrijven (yay, hou de nieuwsbrief in de gaten). Mijn harde deadline (commitment aan mijzelf, bij deze hardop!) is 1 oktober. Ik ben een heel end, maar er moet ook nog veel gebeuren. Mijn grootste valkuil: veel te veel willen van een dag. Ik werk als schrijver, copywriter, ik speel cello, ik illustreer zo graag, o ja een kinderboek wil ik ook nog maken, ik wilde zelf nog die online cursus doen, al die boeken die ik nog wil lezen en mijn huis wil ik nog verder ontspullen. Lees: GEBREK AAN FOCUS. Met als resultaat een voortdurend gevoel van onrust. Ik besefte me vorige week dat bij zo’n grote doelstelling die ik nu heb meer focus vereist is, maar alles even tijdelijk loslaten: oe dat vond ik best spannend.

Maak je doel prioriteit tot je het bereikt hebt

Geïnspireerd door (o.a.) het boek The One Thing besefte ik dat het belangrijk is, als je een doel wilt behalen, om het een topprioriteit te maken. Het bereiken van dat ene doel is zo lang als nodig is het allerbelangrijkste in je leven. Al het andere is er tijdelijk ondergeschikt aan. Wil je een boek schrijven, iets creëren, wat kilo’s afvallen, fitter worden of iets heel anders? Maak het dan voor een vastgestelde periode je belangrijkste waarde. Al het andere komt op de tweede plaats. Als je bijvoorbeeld kilo’s kwijt zou willen, dan komt zelfs op het werk het gezonde eetpatroon op de eerste plaats, ongeacht wat anderen doen. Omdat het je eerste waarde is. Heb je een einde middag dip? Dan neem je een kop gemberthee of een wortel, maar je houdt die afspraak met jezelf voor die periode. Ben je moe, dan ga je vroeg naar bed, maar verbreek je het commitment aan jezelf niet. Bijt je vast in je eerste waarde en haal je deadlines.

Hoe ik dat vormgeef

Ik heb dus bedacht wat de noodzakelijke omstandigheden zijn om mijn doel te behalen. Dus wat is juist ondersteunend? Geld verdienen natuurlijk en dus tijd besteden aan mijn freelance opdrachten als schrijver en copywriter. Gezond eten voor energie, de ochtend beginnen met yoga of hardlopen, ontspanning als nodig en mijn sociale leven. Dat zijn de voorwaarden die ik nodig heb om mijn doel op een relaxte manier te behalen. Verder heb ik tijdelijk alles van mijn to do list geschrapt! Ik hoef verder he-le-maal niets. Daar gaat het boek The One Thing ook over: beslis wat jouw One Thing is, jouw doel om te behalen en maak daar ruimte en tijd voor. Je zegt voor een bepaalde periode volledig JA tegen jouw One Thing, en dus even nee tegen heel veel andere dingen die je juist afleiden van je focus. Tijdelijk.

Multitasken werkt niet (ook niet voor een vrouw)

Uit onderzoek is gebleken dat mensen stoned nog productiever waren, dan mensen die aan het multitasken waren (ja ja ook vrouwen). Wil je iets bereiken dat zet je telefoon op stil, Facebook, email en andere afleidingen uit en ga je die uren die jij hebt gereserveerd helemaal voor je doel. Nu ik van mijzelf, tot ik mijn doel behaald heb, niet veel meer hoef dan werken, ontspannen en werken aan mijn doel geeft me dat toch een partij rust, ruimte en focus! Dus die cursus komt eraan hoor ;).

Is focus voor jullie gemakkelijk? Of is het ook een puntje van aandacht? Ik ben benieuwd.


Wil je maandelijks een sprankelende Free your Dreams inspiratieboost in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Je  blijft zo ook op de hoogte van nieuwe Free your Dreams projecten,  Ebooks en workshops.
2 Comments
 • Marina
  August 12, 2015

  oooooh, wat eng herkenbaar! Die focus is echt wel een probleempje. Wat mij enorm helpt is de nieuwsbrief van Chris Brogan en het gebruik van de “Week Dominator”. Door terug te kunnen kijken op de afgelopen weken (het is eigenlijk gewoon een handige planner) kan ik ook zien in hoeverre ik mijn doelen wel of juist totaal niet heb gehaald ondanks dat ik de hele dag ontzettend bezig ben met van alles. En inderdaad, de dag met je eigen Sadhana beginnen is voor mij de redding “to stick to the plan”!! Daar gaat mijn komende online cursus over…. nog geen deadline 😉 to be continued, dank voor reminder!

  • Michèle
   August 13, 2015

   Mooi Marina! Dank je wel voor je reactie en supertips. Hou me zeker op de hoogte van jouw online cursus 🙂

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *