Een gezond(er) zelfbeeld

Wat je van jezelf vindt als je in de spiegel kijkt zegt veel over je zelfbeeld. Minder dan de helft van de Nederlandse vrouwen is maar tevreden met zichzelf. Dus verbeter je zelfbeeld, want dat kan!

Het stimuleren van een gezond zelfbeeld begint met het waarderen van je eigen spiegelbeeld. Vaak ben je zelf je grootste criticus en zie je in de spiegel meteen die rimpels, dat buikje of die te ronde billen. Meer dan de helft van de Nederlandse vrouwen is ontevreden met haar uiterlijk, en meer dan een derde wordt steeds kritischer naarmate ze ouder worden, zo blijkt uit een groot onderzoek van Dove eerder dit jaar. Het blijkt dat je in de spiegel vooral ziet hoe je je voelt, in plaats van hoe je er echt uitziet. Die ontevredenheid is dus een weerspiegeling van je emoties. Door je dit bewust te worden kun je emoties en je spiegelbeeld gaan loskoppelen, waardoor je het beeld in de spiegel steeds meer gaat zien zoals het écht is.

Verleg je focus

De jonge spirituele guru en auteur uit New York, Gabrielle Bernstein, zegt in de Huffington Post: “We hebben allemaal een andere verpakking. Accepteren wat je hebt is de sleutel tot een gezond zelfbeeld. Neem tijd om te focussen op dat wat je wel mooi vindt aan jezelf en je lichaam. Denk bijvoorbeeld aan de kracht in je benen, die kracht helpt je om elke dag vooruit te komen. Of je armen die je boodschappen sjouwen of zelfs een baby dragen. Als je meer gaat omarmen en accepteren wat je wel hebt, en minder focust op wat je niet hebt, word je blijer en straal je dat ook uit. Dat maakt je aantrekkelijk.”

Vrienden met je spiegel

Maar twintig procent van de Nederlandse vrouwen lacht af en toe naar zichzelf in de spiegel, terwijl dit juist zo goed werkt voor een gezonder zelfbeeld. Als je lacht krijgt je brein een signaal dat je een goed humeur hebt, je goed voelt en je lekker in je vel zit, ook als dit niet daadwerkelijk zo is. Vaker glimlachen maakt je op den duur ook echt gelukkiger en vrolijker, zo blijkt uit verschillende onderzoeken. Het heeft een positief effect op je emoties en op hoe jij jezelf ziet in de spiegel.

Dus lach naar jezelf en fake it till you make it (enne… 1x daags dit nummer).

Ik heb een uitgebreid artikel geschreven over dit onderwerp voor het augustusnummer van Santé die nu in de winkels ligt.

No Comments Yet.

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *