Een oefening voor meer rust in je leven

Van de week schreef ik een artikel over het integreren van meer (innerlijke) rust in je leven en hoe je dat kunt doen. Dit naar aanleiding van het boek Retreat Yourself van Willemien van Egmond. In dit artikel geef ik je een concrete oefening die je helpt om meer rust te ervaren in je leven én waardevolle inzichten op te doen.

Je hoeft niet ‘weg’ om rust te vinden

Vaak hebben we het idee dat we ergens heen moeten om bij te komen en rust te vinden. Hierdoor plannen we vaak weekendjes of dagjes weg, terwijl het heerlijk is om thuis op te laden, in je eigen omgeving. Vind daarom om te beginnen de rust om thuis te kunnen zijn. We hebben vaak de neiging om onze agenda’s vol te plannen om maar niet thuis te hoeven zijn. Maar als je rust kunt vinden in je eigen huis, dan heb je automatisch ook meer innerlijke rust in je dagelijkse leven. Ik schreef van de week al dat je meer rust vindt door één keer per maand een dag in te plannen waarbij je volledig ervaart waar je mee bezig bent. Dus met zo min mogelijk of geen gebruik van je telefoon, social media en niet bezig zijn met de buitenwereld.

Bewust thuis zijn

We zijn zo geneigd om thuis alles op de automatische piloot te doen, dat we vaak vergeten om echt bewust te genieten van wat we aan het doen zijn. Vertraag je ritme eens. Een simpel voorbeeld daarvan is de manier waarop we ons eten klaarmaken, en opeten. Vaak kiezen we voor makkelijk en snel door iets in de oven te schuiven en het op de bank of voor de tv op te eten. Tuurlijk, dat kan heerlijk zijn en er is in principe niets mis mee. Zo nu en dan. Voor je lichaam is het wel fijn als je regelmatig bewust de tijd neemt om aan tafel te eten. Hecht niet alleen waarde aan de heerlijke maaltijd die je klaarmaakt, maar besteed vervolgens ook aandacht aan hoe je je bord opmaakt. Dek de tafel mooi, zet een vaas met verse bloemen neer en steek wat kaarsen aan. Op die manier beleef je je maaltijd veel intenser en geniet je er nog meer van. Probeer de vertraging van je ritme, met aandacht, ook eens toe te passen op andere dagelijkse bezigheden. Wanneer je een douche of bad neemt voel dan het warme water over je huid stromen. Of plan een dagje spa at home om jezelf te verwennen.

RETREAT YOURSELF-3536 - kopie

Wandel- en schrijfoefening voor meer rust en inzichten

Willemien geeft in het boek een mooie oefening die je op je Me-Time dag kunt doen. Maak een natuurwandeling van een halfuur tot een uur en let op al je zintuigen, maak de wandeling heel bewust. Let op je voeten en probeer je stappen bewust te zetten. Voel je voetzolen de grond raken. Je zult merken dat je aandacht en ademhaling zich vanzelf de grond richten en dat je daarmee uit je hoofd raakt.

Schrijf daarna onderstaande vier dingen op:

  • Wat heb je gezien?
  • Wat heb je gehoord?
  • Wat heb je geroken?
  • Wat heb je gevoeld?

Het doel van de oefening

Door op deze manier te wandelen en het daarna op te schrijven word je je steeds bewuster van de natuur en de stilte om je heen. Je zult merken dat er veel gemakkelijker nieuwe inzichten tot je komen.

Foto’s: Remko Kraaijenveld

No Comments Yet.

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *