Een onmisbare stap richting financiële vrijheid

Financiële vrijheid of onafhankelijkheid betekent dat je genoeg geld hebt zodat het amper nog (negatieve) aandacht vraagt in je leven. Je kunt dat bereiken door een hoger inkomen te hebben dan je behoeften, maar daarvoor is het wel belangrijk om je eerst bewust te worden van jouw ‘innerlijke saldo’. Hoe staat jouw financiële thermosstaat afgesteld? En belangrijker nog, hoe kun je deze omhoog schroeven zodat je dichterbij financiële vrijheid komt?

Neem verantwoordelijkheid

Mensen op het spirituele pad willen nog wel eens niets met geld te maken hebben (geloof me: been there, done that), maar waar we onze positieve aandacht op richten groeit. Wanneer we onze financiën negeren of er geen verantwoordelijkheid voor nemen is de kans groot dat we te maken krijgen met een tekort. Dit levert vervolgens een hoop stress op (fysiek, mentaal en ook emotioneel). Kortom hoe minder geld je hebt, hoe meer negatieve aandacht het vraagt. Financiële vrijheid of onafhankelijkheid betekent dat je genoeg geld hebt zodat het juist amper nog (negatieve) aandacht vraagt in je leven. Je kunt dat bereiken door een hoger inkomen te hebben dan je behoeften.

Geld is realiteit en aarding

Auteur en guru Shakti Gawain zegt: ‘Geld is energie en het laat eigenlijk zien hoeveel er in beweging of juist gestagneerd is in ons leven.” Er is weinig zo aardend als met je administratie bezig zijn. Tijd maken en aandacht besteden aan je financiën zet je weer met beide benen op de grond, het brengt je volledig in contact met de realiteit. Want je kunt nog zulke briljanten ideeën hebben, affirmeren tot je een ons weegt, gouden bergen visualiseren, maar het feit is: er komt alleen geld op je rekening als je handelt. Zoals ik las in het boek ‘Simplify your Life’: van de beste ideeën en de sterkste wil alleen word je niet rijk als je niet de ‘aardse’ weg van de arbeid volgt. Het is waarheid als een koe. Ze geven een mooi voorbeeld: materieel succes volgt pas als de kunstenaar daadwerkelijk dat schilderij maakt, de schrijver dagelijks aan zijn boek werkt en de sporter dagelijks traint.

De onmisbare stap richting financiële vrijheid

Iedereen heeft een bepaalde financiële ‘thermosstaat’, je ‘innerlijke saldo’ of financiële blauwdruk. Deze is gevormd door verschillende factoren, zoals de maatschappij, je familie, je ouders en opvoeding, de mensen die je om je heen hebt, je eigen innerlijke overtuigingen, je eigenwaarde e.d. Wanneer je innerlijk saldo erg laag staat afgesteld, is het dus zaak om deze te gaan opschroeven (je ervan bewust worden is hiervoor de eerste en meest belangrijke stap). Maar een thermosstaat zou een thermosstaat niet zijn als deze niet na verloop van tijd netjes teruggaat naar de temperatuur waarop ie is afgesteld. Zo gaat dat met je financiële thermosstaat ook, je innerlijke saldo staat al jarenlang op een bepaalde manier afgesteld, het is een ingesleten patroon geworden. Om het te veranderen vergt dat bewustzijn, geduld en alert blijven. Maar het kan echt!

Financiele Vrijheid-

Schroef je innerlijke saldo op

Hoe het met jouw innerlijke saldo is gesteld kun je bijvoorbeeld zien aan de kredietruimte van je bank en of je ook inderdaad vaak rood staat aan het einde van de maand. Het onderbewuste stevent vaak recht af op het punt tot waar het kan gaan. Voor mij klopt dat inderdaad wel, in het verleden stond ik aan het einde van de maand best vaak rood. Toen ik een paar jaar geleden in een financieel moeilijke periode zat had de bank bedacht dat we daar nu maar eens mee moesten stoppen, ik mocht niet meer rood staan. Op dat moment was het een enorme klap, want ik moest ineens een gat aanvullen terwijl ik al op een houtje beet. Maar… achteraf bleek het een blessing in disguise. Het heeft mij namelijk geholpen om mijn innerlijk saldo toen van min in ieder geval naar nul te krijgen. Het is echt zo, wie niet rood mag staan, doet dat ook niet en komt in het algemeen prima met zijn geld uit. Sinds die tijd heb ik werkelijk niet één keer gedacht ‘kon ik nog maar rood staan’, het was simpelweg niet meer nodig.

Dit helpt je op weg

Zet je innerlijke saldo op een positief bedrag. Staat jouw financiële thermosstaat op min? Zorg dan dat deze eerst naar nul komt. Staat ie rond nul? Zet deze dan bijvoorbeeld naar € 500. Schijf in je administratie, boekhouding, Excel sheets of daar waar je een overzicht hebt van je financiën in grote letters: POSITIEF SALDO MINSTENS € 500. Zorg er vervolgens voor dat je nooit onder dit bedrag zakt. Je bank zou zeggen, zet het weg op een spaarrekening en ontvang rente, maar het gaat juist om je betaalrekening en om daar altijd een buffer te hebben. Bedenk maar dat je met een negatief saldo op je rekening veel meer kwijt bent aan kredietrente. Zeg het de eerste tijd desnoods elke dag hardop: het positief saldo op mijn rekening is minstens € 500. Je kunt dit bedrag natuurlijk altijd opschroeven, maar doe het stap voor stap.

Wil je maandelijks een sprankelende Free your Dreams inspiratieboost in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
 Je blijft zo ook op de hoogte van nieuwe Free your Dreams projecten, Ebooks en workshops.

Foto

 

No Comments Yet.

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *