Financieel vrij(er) in 3 stappen

Financieel vrij zijn heeft niets te maken met rijk worden, het gaat erom dat jij genoeg geld hebt om dat te doen wat jou te diepste vervuld. Of dat nou schilderen, een eigen lunchroom of een gezin is. Vrijheid betekent niet dat we ons een slag in de rondte werken om maar meer geld te verdienen zodat we óóit kunnen doen wat we graag willen doen.

Het gaat erom je overtuigingen los te laten dat je geld niet waard bent en dat je geen geld kunt verdienen met dat wat je vervulling geeft. Natuurlijk niet om geld dan maar te negeren, of om op een houtje te bijten omdat je doet wat je verlangt, zonder dat je op dit moment kunt rond komen. Dat is ook niet liefdevol naar jezelf toe. En dus, ook in het moment, aandacht besteden aan je financiën door meer structuur aan te brengen. Zodat je een stevige financiële basis voor jezelf creëert en daarmee jezelf juist meer vrijheid geeft om te doen wat je verlangt.

Stap 1: Emoties onderzoeken

Wat is jouw werkelijke motivatie voor het verlangen naar die mooie tas, een snelle auto of je zoveelste paar hakken? Er is helemaal niets mis met verlangen naar materie, en daarvan genieten, maar te weten wat er voor emotie onder daarachter ligt maakt het verschil. Op die manier kun je op een gezonde manier van spullen genieten, zonder dat dit onbewust een opvulling is van een leegte in jezelf. Je wilt die ‘spullen’ nooit alleen om de ‘spullen’ zelf. Het gaat over het gevoel wat die spullen je geven. Als dat gevoel bijvoorbeeld plezier is, dan kunnen die schoenen daar alsnog aan bijdragen. Maar misschien kom je ook wel tot de conclusie dat die schoenen je eigenlijk helemaal dat gevoel van plezier niet geven, of maar heel kort. Als het gevoel bijvoorbeeld liefde is, dan is de kans groot dat de schoenen daar helemaal niet aan bijdragen. Deze bewustwording is de eerste stap naar een ander uitgavenpatroon.

Stap 2: Overtuigingen loslaten

Negatieve overtuigingen belemmeren je alleen maar, je hebt ze meegekregen van je ouders of omgeving. Misschien geloof je niet dat veel geld verdienen en daardoor genieten van het leven voor jou is weggelegd. Misschien riep een van je ouders vroeger dat je alleen veel geld kon verdienen als je keihard werkte of dat rijk worden niet voor je is weggelegd. Als je jezelf diep van binnen niet zoveel waard vindt, zul je het ook moeilijk vinden om waarde (geld) te ontvangen. Maak eens een lijstje van jouw overtuigingen rond geld.

Wanneer je meer inzicht hebt in je negatieve overtuigingen, dan ga je deze vervangen door nieuwe positieve overtuigingen. Eerst op papier, maak er een nieuw lijstje naast, en steeds als je jezelf betrapt op een oude overtuiging zeg je de nieuwe versie hardop. Let erop hoe je gedachten formuleert. Ik verdien meer geld, heeft veel meer power en impact dan, ik hoop dat ik meer geld ga verdienen. Het werkt door in je psyche en je gaat er bij wijze van spreken al bijna stappen toe zetten.

Stap 3: Aandacht en structuur

Je financiële basis verstevigen doe je door er simpelweg structureel aandacht aan te besteden. Wanneer je elke dag even je rekening checkt, weet je precies hoeveel je nog te besteden hebt en zul je niet snel teveel uitgeven. Maak rekeningen open, betaal ze op tijd en berg ze netjes op. Maak een spreadsheet met een overzicht van al je inkomsten en uitgaven. Maak een financieel plan. Zorg dat je het leuk maakt voor jezelf, kies voor felgekleurde ordners en maak de spreadsheet op met kleurtjes. Als je zelf het overzicht niet goed hebt, kun je ook een tijdje met een financieel coach of budgetcoach werken die je kan helpen om de basis stevig neer te zetten. Ook als je geen schulden hebt kan dit je heel veel opleveren.

Verantwoordelijkheid nemen voor je financiële situatie zorgt ervoor dat je uiteindelijk meer financiële vrijheid kunt ervaren.

Boeken die mij erg hebben geholpen en geïnspireerd:

Ik heb een uitgebreid artikel geschreven over dit onderwerp voor het septembernummer van Santé die nu nog (net) in de winkels ligt.

No Comments Yet.

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *