Fitter worden in 7 minuten per dag!

Fitter worden staat op veel lijstjes met goede voornemens. Het kost tijd en vergt discipline waardoor je het op een gegeven moment misschien toch weer op de lange baan gaat schuiven. Lees hier wat de sleutel is om in 2015 wel fit te worden, zijn en blijven: in slechts 7 minuten per dag.

Zet kleine stappen

De beste manier om het goed vol te houden: neem kleine overzichtelijke stapjes richting een haalbaar doel. Het loopt regelmatig  mis met je goede voornemens omdat je te hoge eisen aan jezelf stelt. De kans dat je opgeeft is dan veel groter. Het hoeft niet in één keer perfect te zijn (make mental note myself!). De kans op slagen is veel groter als je kleinere, haalbare stappen zet.

Fitter worden

Doe het dagelijks

Twee keer per week een uur hardlopen lijkt gemakkelijker dan elke dag zeven of bijvoorbeeld twaalf minuten, toch is het tegenovergestelde waar. Iets wordt sneller een automatisme en gewoonte wanneer je er dagelijks korte tijd op focust. Als je bijvoorbeeld iedere dag iets aan sport doet wordt het sneller een onderdeel van je routine. Ik probeerde zelf ook altijd om sporten echt een gewoonte te maken, dat lukte met ups en downs. Vorig jaar is het mij wel gelukt omdat ik het voor het eerst dagelijks kortere tijd ging doen. En ik voel mij fitter dan ooit!

Geen ‘moeten’ maar plezier!

Wanneer sporten, bijvoorbeeld op een sportschool, nog geen nieuwe gewoonte is, moet je veel wilskracht gebruiken om erheen te gaan. Je moet er een bepaalde tijd voor uittrekken, erheen gaan, dan een uur sporten en weer naar huis. Wanneer je het in kortere, dagelijkse en ‘hapklare brokjes’ opdeelt hoef je er minder wilskracht voor in te zetten. Je maakt het jezelf makkelijker. Je kunt dagelijks zeven minuten met gewichten trainen (de Kettlebell is ook effectief), dansen, hardlopen of een korte workout van YouTube of via een dvd doen. Doe iets wat jij leuk vindt en wat voor jou het beste werkt. Ga er helemaal voor tijdens die 7 minuten. Wanneer dit eenmaal een gewoonte is kun je altijd nog opbouwen en uitbreiden vanuit die ‘basis’. Zeven minuten kan ik elke dag wel vrijmaken. Als ik meer tijd en zin heb doe ik een kwartier, twintig minuten of een uur. Toen die zeven minuten echt een gewoonte was gebeurde dat grappig genoeg steeds vaker (juist doordat ik zo veel minder streng was voor mijzelf en veel meer vanuit plezier kwam in plaats van het van mezelf ‘moeten’).

Maak het een gewoonte

Vooral de eerste dertig dagen schijnen belangrijk te zijn om je een nieuwe gewoonte eigen te maken. Na dertig dagen is het al meer een automatisme of dagelijkse routine. Dus spreek met jezelf af dat je het wel dertig dagen volhoudt. Sta jezelf geen uitzonderingen toe tijdens de dertig dagen, maar wijs jezelf ook niet af als het onverhoopt een dag niet is gelukt. Wanneer het een dag niet is gelukt is de valkuil dat je het maar helemaal wil opgeven. Je hoeft niets in te halen of dubbel te doen, pak het gewoon op waar je gebleven was. Toen het mij dertig dagen was gelukt kreeg ik ook meer zelfvertrouwen. Het behalen van succes geeft je ook extra motivatie. Vraag een topsporter wat hem het meest motiveert en je hebt grote kans dat het antwoord iets is als ‘Doordat ik dagelijks sport voel ik me sterker’ of ‘Dat ik mijzelf steeds kan overtreffen’.

Wat je kan helpen

  • De app Don’t Break The Chain herinnert je dagelijks aan iets dat je wilt volhouden. Elke dag een vinkje zetten geeft motivatie om het echt vol te houden.
  • De dvd 7 minute workout van Davina Mcall is inspirerend en effectief. Ze heeft ook een dvd met workouts van 15 minuten.
  • De app 7 minute workout is efficiënt en gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Bonus: 1 minuut meditatie

Plak er nog 1 minuut meditatie aan vast en je voelt je gegarandeerd een nieuw mens over een paar maanden. Zie hieronder de uitleg voor een korte maar heerlijke meditatie uit de kundalini yoga door Gabrielle Bernstein.

8 minuten per dag, dat is goed te doen toch? Laat me zeker weten hoe het je vergaat!

Foto: Melanie DeFazio

No Comments Yet.

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *