Fouten maken voor meer succes

Als we onszelf meer toestaan om fouten te maken, om onvolmaakt te zijn, te falen of perfectie los te laten, zullen we juist succesvol zijn.

Fouten maken = durven loslaten

Onvolmaakt durven zijn heeft met loslaten te maken. Als je bijvoorbeeld vanuit wilskracht iets perfect wilt doen en je vergelijkt dat even met het maken van een vuist, dan gaat daar heel veel energie naartoe. Om die perfectie te bereiken, houd je dat een tijdje vol, maar op een gegeven moment laat je de vuist los, omdat het niet anders kan. En op het moment dat je loslaat, volgt ontspanning. Het is dus belangrijk om te durven zien dat er, hoe je ook je best doet, een moment komt waarop je het even niet volhoudt, waarop het niet perfect is. Dat accepteren, geeft rust en helpt je juist vooruit. Je leert niets in het leven als je alles in één keer perfect zou doen. Je groeit en leert juist door het maken van fouten. Zie het als een kans om stap voor stap de weg te ontdekken die voor jou de juiste is.

Falen vergt moed

Na er zes boeken uitgepoept te hebben en verschillende opleidingen afgerond, was ik twee jaar geleden een tikkie oververmoeid geraakt. Ik was de balans verloren tussen investeren in prachtige projecten waar ik niet direct geld mee verdiende en had daardoor financiële stress. Door al die stress kreeg ik gezondheidsklachten en bleek ik allerlei tekorten te hebben aan vitamines en mineralen (B12, D, magnesium o.a.) waardoor ik me heel down voelde. Kort door de bocht gezegd, ik lag behoorlijk op de bodem van een diepe put. Door daar aan toe te geven en rust te nemen ben ik er weer uitgeklommen en achteraf kan ik zien wat deze periode me allemaal heeft opgeleverd. Door op de bodem geweest te zijn hoef ik daar geen angst meer voor te hebben. Ik heb veel geleerd over overgave en loslaten en over balans houden tussen geven en ontvangen. Op dat moment zag ik het als falen: ik was altijd een onuitputtelijke superwoman en nu lag ik daar op die bodem. Achteraf besef ik me, onze ‘zwakte’ is tegelijk altijd onze ‘kracht’: juist die overgave en dat loslaten vergt moed. Nu weet ik dat die donkere periodes me veel meer inzichten, groei en ontwikkeling hebben opgeleverd dan de periodes waarin het allemaal voor de wind gaat (al zijn die er gelukkig ook genoeg).

Lekker onvolmaakt

Wanneer je perfectionistisch bent is het niet snel goed, maar het is tijd om de perfectie van onvolmaaktheid te gaan zien. Ik las een inspirerend interview met ontwerpster Hella Jongerius in de Design bijlage van Volkskrant Magazine. Hierin zei ze: “Lelijkheid is interessant. Het geeft adem, ruimte en kan heel bevrijdend zijn. Het geeft een extra laag aan de dingen. Iedereen wil altijd maar nieuw, nieuw, nieuw en zodra we het hebben verlangen we alweer naar het volgende, want de leegte raakt niet gevuld. Maar er zijn dingen, zoals kunst, die meerdere lagen in zich dragen.” Zo is het ook, perfectie is saai, het prikkelt niets. De Navajo indianen weven in al hun kleden zelfs moedwillig een foutje, ze noemen dat ‘spirit line’. Zij vinden namelijk dat perfectie alleen tot de goden behoort.

Kortom, fouten maken mag en leidt tot grotere groei en vooruitgang dan fouten proberen te vermijden (en dat zet ik mooi even in dikgedrukte letters!). Of zoals mijn vriendin/collega Lifecoach Karlijn Hoebe ook wel zegt: “Fouten bestaan niet, enkel feedback.”

Sta jij jezelf toe om te falen? Lukt het je om perfectie los te laten? Waarom wel of waarom niet? Ik ben benieuwd.

Foto: Paul Edmondson

3 Comments
 • L.
  February 22, 2015

  Dit was een leerzaam artikel voor mij. Zelf ben ik geneigd om te perfectionistisch te zijn, waardoor ik soms minder voor elkaar krijg dan ik kan. Het is dan ook best fijn om de teugels af en toe te laten vieren. Dat lucht lekker op. Helaas zit perfectionisme in de aard van het beestje. Helemaal weggaan zal het nooit, maar er valt best leuk mee te leven. D

  • L.
   February 22, 2015

   De kunst is om het te accepteren en de goede kanten ervan in te zien.

   • Michèle
    February 23, 2015

    Ja herkenbaar :), dank je wel voor je reactie. Ook ik heb gemerkt dat het ‘zachter’ wordt als ik bepaalde eigenschappen in mijzelf accepteer als ‘minder leuk deel van mij’ en niet meer in mezelf zo afwijs. Het maakt mij een compleet mens, met leuke kanten en minder leuke kanten. En precies wat je zegt: een eigenschap als perfectionisme heeft ook goede kanten en heeft me ook weer dingen gebracht.

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *