#FreeyourCreativity mini-workshop: weer speels durven zijn

Tatatadaa… vanaf nu regelmatig een mini-workshop om je creativiteit weer te bevrijden, te laten stromen, te vergroten of te openen. Deze week ervaar je waarom speels durven zijn essentieel is voor je creativiteit.

Creativiteit vergt: weer een beetje kind zijn

Ben je nog in contact met het spontane, nieuwsgierige, avontuurlijke, niet-oordelende, zonder schaamte, en verwonderende kind dat je ooit was? Daar weer contact mee maken, is essentieel voor je creativiteit. Een kind heeft geen besef van tijd en leeft volledig in het moment; het is niet bezig met wat het volgend jaar moet of wil doen. Evenmin is een kind bezig met wat er in het verleden zo tegenzat. Kinderen laten heel makkelijk los, ze lopen niet uren te kniezen om iets kleins. Kinderen leren door fantasie, onderzoeken en ontdekken. Als we volwassen worden verliezen we die spontaniteit en ontdekken dat we geraakt kunnen worden door de mening van anderen. Onbewuste angst drukt het verlangen om speels te zijn de kop in.

#freeyourcreativity
Kinderen denken van nature al op een creatieve en meer open-minded manier. Wanneer ze een doosje zien denken ze niet: ‘Wat is dat?’ maar ze denken: ‘Wat kan ik ermee doen?’ Speelsheid herstelt deze creatieve manier van denken en helpt je om anders tegen dingen in je leven aan te kijken. Je kijkt met andere ogen naar de dingen die je doet en naar het waarom; waarom doe je de dingen die je doet zoals je ze doet. Je krijgt beter zicht op wat belangrijk is en wat minder belangrijk is. Spelen is iets wat we weer moeten herontdekken. Het enige wat het spel verpest, is oordelen; van een oordeel komt kritiek en dat is DE grote vijand van het spel.

Ruimte voor nieuwe ideeën

Creativiteit wordt hierdoor vanzelf gestimuleerd en dat wekt een positieve levenshouding op, wat meer succes en voldoening geeft in je leven. Door met iets leuks, nieuws of geks bezig te zijn, maken we ons hoofd leeg waardoor er ruimte is voor rust, nieuwe ideeën, creativiteit of inspiratie. Bovendien geeft het weinig ruimte voor piekeren, beredeneren, zorgen maken of andere drukte die we vaak in ons hoofd hebben. Schrap zinnen als ‘dat kan ik niet, dat durf ik niet, dat kan toch niet, dat is toch raar, wat zullen mensen wel niet denken, ik sta voor gek’ eens helemaal uit je woordenboek. Kom uit je comfortzone en durf weer vaker speels te zijn. Dat zal doorwerken in de rest van je leven op vele manieren en op vele vlakken, maar het zal vooral een positieve uitwerking hebben op je creativiteit!

#FreeyourCreativity mini-workshop

Zelf ben ik vorige week naar het kinderboekenmuseum in Den Haag geweest, en dat inspireerde me tot deze post omdat het mijn creativiteit weer zo deed bruisen. Een mini-workshop is natuurlijk geen mini-workshop zonder wekelijkse opdracht.
To Do: Lees deze week weer eens één van je favoriete kinderboeken, misschien wel het boek dat je als kind graag las en daarna nooit meer hebt bekeken.

Deel je met me hoe het is gegaan? En wat jouw favoriete kinderboek is?
Drie van mijn favoriete kinderboeken!

Wil je maandelijks een sprankelende Free your Dreams inspiratieboost in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
 Je blijft zo ook op de hoogte van nieuwe Free your Dreams projecten, Ebooks en workshops.

Foto: theflowmarket.com

No Comments Yet.

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *