Geen inspiratie?

Creativiteit en inspiratie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De creatieve batterij moet af en toe worden opgeladen, en nieuwe inspiratie is daarvan het gevolg. Hoe kun je die creatieve batterij opladen?

Dat je even geen inspiratie hebt is heel normaal. Onze creativiteit heeft regelmatig nieuwe ‘voeding’ nodig. Een van mijn favoriete boeken over het bevrijden van je creativiteit is ‘The Artist’s Way’ van Julia Cameron. Zij schrijft daarin dat onze innerlijke kunstenaar ‘voeding’ nodig heeft en het dus belangrijk is om tijd vrij te maken om je creatieve zelf letterlijk te voeden, met dingen die jij fijn en leuk vindt. Julia noemt dat het kunstenaarsuitje, een afspraak met jezelf om iets te doen om jezelf te ‘voeden’. Dat kan een inspirerende film zijn, een museumbezoek, een uur struinen in een grote boekhandel, (creatieve) muziek luisteren of de natuur opzoeken.

Tijd om niets te doen

Los daarvan schrijft ze ook dat een creatief mens een ‘productieonderbreking’ nodig heeft, tijd om niets te doen. Onszelf die tijd gunnen, en ook het verdedigen van ons recht op die tijd vraagt moed, overtuiging en veerkracht. Die tijd, ruimte en rust nemen voelt als een terugtrek beweging. Je maakt je even los van je omgeving. Voor een creatief mens is dat terugtrekken af en toe noodzakelijk. Zonder dit is de kans groot dat je op een gegeven moment boos, uit je doen of zelf opgejaagd raakt. We verwachten dat onze creativiteit blijft functioneren zonder die creativiteit te geven wat dat functioneren mogelijk maakt. Zonder zo’n periode van opladen raakt onze creativiteit leeg.

En als je dat niet doet?

Als we hier niet naar luisteren, gaat het onze gevoelens van blijdschap en bevrediging overschaduwen. We gaan waarschijnlijk gewoon door met leven en blijven zelfs creatief productief, maar zitten gevangen in een soort tredmolen van productie. Julia zegt dat veel creatieve mensen de overtuiging hebben dat ze aardig moeten zijn en zich zorgen maken over wat er met hun partner, gezin, vrienden of familie zal gebeuren als ze durven doen wat ze eigenlijk zouden willen doen en de ruimte voor zichzelf durven te nemen. Dat kan onbewust een reden zijn om niet in actie te komen.

Dus neem je ruimte, plan kunstenaarsuitjes met jezelf en gun jezelf een hele nieuwe manier van creativiteit.

No Comments Yet.

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *