Gelukkiger leven met de 80% formule

Natuurlijk ga je voor het allerbeste, maar maakt dit je ook echt gelukkiger? Als je leert genoegen te nemen met tachtig procent, zit je beter in je vel en raak je meer in balans. In dit artikel lees je hoe dat zit.

De strenge eisen die je aan jezelf stelt wat durven loslaten en die lat wat minder hoog leggen gaat niet over falen, over minder doen, lui zijn of er met je pet naar gooien. Het gaat erom dat je weet wat goed is voor jou en wat jou gelukkig maakt, en dat is voor iedereen anders. Leven naar jouw standaard en niet die van de buitenwereld.

Altijd 100% kost veel energie

Altijd streven naar 100% ofwel ‘perfect’ kost veel energie, terwijl 80% ofwel ‘goed genoeg’ je misschien wel gelukkiger maakt. Uit groot wetenschappelijk onderzoek in 2012 van The University of Notre Dame’s Mendoza College of Business blijkt dat ambitie en perfectionisme er zeker voor kunnen zorgen dat mensen meer succes hebben, maar dat dit op lange termijn niet gelukkig maakt. De onderzoekers ontdekten dat mensen die minder gedreven waren zich gelukkiger voelden. En dat is niet vreemd, want als je altijd maar hoge eisen aan jezelf stelt, is iets niet snel goed genoeg. En dit brengt weer allerlei negatieve emoties en zelfs stress met zich mee.

Powervrouw en superwoman

Je kunt alles bereiken wat je wilt, dat is de boodschap die onze generatie heeft meegekregen. Dansend door de huiskamer verkleed als Madonna en hard meezingend met ‘Material Girl’. Powervrouwen zijn we, met heel veel keuze. We hebben alle mogelijkheden voor een ‘gelukkiger leven’. Je kunt kiezen uit tal van opleidingen, vol gaan voor die droombaan, je baan combineren met eventueel moederschap of een tijdje alleen voor het moederschap gaan. Het zijn keuzes die onze moeders en oma’s vaak niet hadden. Een luxe en dus probeer je het allemaal zo goed mogelijk te combineren. En dat kan stress opleveren, want de lat ligt hoog. Ja, je deed die studie, ja je kreeg die droombaan, die relatie of werd moeder. Maar op weg naar het beloofde land bleek het minder leuk dan gedacht, perfectionisme kwam om de hoek kijken en je leven werd een hardloopwedstrijd die niet ophoudt.

‘Goed genoeg’ = meer succes

Auteurs Becky Beaupre Gillespie en Holly Schwartz Temple van het boek ‘Good Enough Is The New Perfect: Finding Happiness and Succes in Modern Motherhood’ kunnen hier vanuit eigen ervaring over meepraten. Voor hun boek deden ze twee jaar lang onderzoek onder 905 werkende moeders geboren tussen 1965 en 1980. Uit dit onderzoek onderscheiden ze twee type werkende moeders: de 100% vrouwen en de 80% vrouwen. De eerste groep voelt altijd de drang om alles heel goed te doen, terwijl de 80% vrouwen goed genoeg ook prima vinden. Ook uit dit onderzoek blijkt dat de vrouwen die goed genoeg ook prima vinden het gelukkigst zijn. Ze maken makkelijker tijd vrij voor zichzelf, voelen zich meer verbonden met hun partner, hebben meer plezier in het leven en zijn bovendien succesvoller. De 100% vrouwen hadden meer last van schuldgevoelens en frustratie. Heel erg je best doen om alles goed te doen en om succesvol en gelukkig te zijn levert je dus vaak juist het tegenovergestelde op.

Tijd om wat los te laten!

In de Santé van januari 2015 (nu in de winkels) staat mijn uitgebreide artikel over dit onderwerp met veel concrete tips.

Foto: Dustin Adams

No Comments Yet.

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *