Handlezen: wat zeggen je handen over jou?

Ooit, lang lang geleden, was handlezen misschien een kermisattractie, maar dat is het tegenwoordig allerminst. Je handen vertellen je niet hoe oud je wordt, ook niet of je de grote liefde vindt en zeker niet wanneer je eindelijk de staatsloterij wint. Handen geven op een praktische manier inzicht in vragen over werk, relaties, kwaliteiten, talenten en blokkades. Wat zeggen je handen over jou?

Een keer per jaar laat ik mijn handen lezen door één van de beste (oké vind ik!) handlezeressen van Nederland, Ellen Duim. Hierdoor weet ik dat handlezen geen vage voorspellende bezigheid is, maar een praktische en heldere tool om wat bewuster in het leven te staan. Iedere hand is uniek, met een eigen vorm, eigen lijnen en eigen patronen. De lijnen in je handen zijn continu in beweging, zowel letterlijk als figuurlijk. Als jij verandert, veranderen de lijnen in jouw handen ook. Sommige lijnen niet zo snel, daar is tijd en inzicht voor nodig. Met de inzichten die ik bij Ellen krijg en die altijd meer dan raak zijn, kan ik vaak weer een jaar vooruit. Handen laten bijvoorbeeld wel zien waar je ‘roeping’ ligt in dit leven en welke angsten of blokkades je hierbij (nog) in de weg staan. Je zult het altijd herkennen en die bewustwording helpt je om je toekomst meer in eigen hand te nemen.

Het verschil tussen de linker- en rechterhand

Je handen zijn eerlijk, ze laten het zien zoals het is. Handen laten bijvoorbeeld het spanningsveld zien tussen dat wat je vanbinnen ervaart en dat wat je in de buitenwereld neerzet. Zijn je binnenwereld en buitenwereld in balans?
Je linkerhand: staat voor je hart, je binnenwereld
Je rechterhand: staat voor je hoofd en dat wat je in de buitenwereld neerzet
Wanneer er grote verschillen zijn tussen je linker- en je rechterhand dan heb je meerdere talenten en mogelijkheden, er komt veel op je pad en je zult regelmatig keuzes moeten maken. Dat is niet zo gemakkelijk want het hart (linkerhand) en het hoofd (rechterhand) zijn het niet altijd eens met een innerlijke strijd als gevolg. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je verlangens wel duidelijk zijn, maar dat je je nog laat leiden door je verstand en kijkt wat wenselijk is vanuit oude patronen. Van daaruit zal je eerder geneigd zijn om te doen wat van je wordt verwacht (door je omgeving of familie).

Handlezen

Handlezen in een notendop

Kijk naar de drie primaire lijnen in je hand (levenslijn, hoofdlijn en hartlijn).

 • Zijn deze lang en krachtig? Dat wijst op een sterk karakter. Willen, denken en voelen zijn goed in evenwicht.
 • De diepte van de lijnen laat zien hoe je met je energie omgaat en/of je je snel druk maakt over dingen. Je ziet hieraan of je in je kracht staat. Als de lijnen in je hand bijna niet te zien zijn, dan zal je je waarschijnlijk niet duidelijk profileren. Je ziet vaak dat de lijnen tijdens en na een groeiproces veel duidelijker zichtbaar worden.
 • Heb je juist fijne lijnen? Dan is de kans groot dat je zeer gevoelig bent. Je doet veel indrukken op, maar kunt ze niet altijd goed verwerken. Hierdoor staat het zenuwstelsel snel onder druk en ben je gevoelig voor stress (van jezelf en/of anderen). Allergieën komen vaak voor bij verfijnde handen, en je kunt wat meer dan anderen last hebben van bepaalde voedingsmiddelen, drukte, harde geluiden, energieën van anderen enz. Veel in de natuur zijn en beweging (sport, wandelen, fietsen) is dan extra belangrijk om nieuwe energie op te doen en alle indrukken een plekje te geven.
 • Iemand met een heel lege hand, met alleen drie primaire lijnen, maakt zich niet snel druk en snapt ook niet waarom een ander zich zo druk maakt. Duidelijkheid is belangrijk, je laat je niet snel van je doel afhouden.

Handlezen

Hoeveelheid lijnen

Ook de hoeveelheid lijnen kan links en rechts verschillend zijn.

 • Staat de linkerhand vol met lijnen en is de rechterhand rustiger met minder lijnen? Dan kom je over alsof je in balans bent, terwijl je dit zelf niet zo ervaart. De onrust speelt zich vanbinnen af. Je zult het niet snel aan anderen laten zien; ogenschijnlijk heb je alles onder controle.
 • Heb je ook nog eens meer dan drie lijntjes onder de pink (deze heten samaritaanslijntjes), dan stel je waarschijnlijk ook je grenzen niet duidelijk. Daardoor zou de omgeving wel eens meer op je bordje kunnen leggen dan wat jij aankunt.
 • Is het juist andersom? De linkerhand rustiger en de rechterhand bezaaid met lijnen. Dan maak je je drukker dan nodig is. Er is meer innerlijke balans dan je denkt, al zal het denken nog te veel overheersen. Dan is het goed wat meer te verhuizen van hoofd naar hart.
 • Is je hand bezaaid met lijnen? (Zoals bij mij!) Dan doe je veel indrukken op en heb je tijd nodig om deze te verwerken. Neem die tijd ook en stel orde op zaken door te focussen op dat wat werkelijk van belang is (en dat wat je hart werkelijk wil). De valkuil is dat je door de bomen het bos niet meer ziet en hoofdzaken niet meer van bijzaken kunt onderscheiden.
 • Maakt je hand een rustige en overzichtelijke indruk zal je je minder snel laten afleiden door de omstandigheden of de omgeving. Je zult in contact met de ander ook makkelijker kunnen onderscheiden welke gevoelens/emoties van jou zijn en welke van de ander. Dat betekent uiteraard niet dat je je niet laat raken door gebeurtenissen.

Meer weten?

Dit was natuurlijk maar een tipje van de handlees-sluier. Als je meer wilt weten of leren kun je Het Handleesboek van Ellen Duim aanschaffen. Of de online cursus volgen die zij geeft samen met het tijdschrift Happinez.

Foto’s van Blog.FreePeople.com

1 Comment
 • Magda van Dijk
  November 27, 2018

  Een andere gedegen opleiding is bij de School der Universele Handleeskunde sinds 1990 bij Magda van Dijk-Rijneke een expert op het gebied van de Handleeskunde. Haar boek Standaardwerk Universele Handleeskunde is een must. Al haar kennis is er in verwerkt en maakt dit boek tot een van de modernste inzichten over handleeskunde ter wereld. Het boek is ook in het engels te krijg.

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *