Heel jezelf door muziek!

Vorige week ben ik begonnen aan een fantastisch, spannend, nieuw avontuur. Ik heb mijn eerste celloles gehad (zonder nog een noot te kunnen lezen). Nadat ik alle beren op mijn weg vriendelijk doch dringend aan de kant had gezet, was de weg vrij om het gewoon te doen. Want nieuwe dingen doen geeft energie! Dat inspireerde mij tot deze post over de helende werking van muziek.

Muziek kan ons raken en een gevoel of emotie oproepen. Het kan herinneringen die we hebben opgeslagen activeren. Het kan ons naar onbewuste gebieden binnen ons brein voeren. Muziek is vibratie en de frequentie van de energie van ons lichaam reageert op muziek of geluid. De trilling die muziek veroorzaakt werkt zelfs in op ons zenuwstelsel. Hierdoor daalt onze bloeddruk en hartslag. We reageren dus op de vibraties die muziek losmaken, en zo kunnen er bijvoorbeeld energetische blokkades lostrillen. Als een steen in je maag die vloeibaar wordt, waardoor je ineens een huilbui voelt opkomen. Als je, bijvoorbeeld door beweging of dans, opgaat in de muziek stuurt het onderbewuste ons lichaam aan. Bij de dansvorm NIA zeggen ze ook wel Music + Movement is when the Magic happens, ofwel MMM!

Muziek kan net die ene snaar raken

Ook muziek an sich heeft effect, en elke soort muziek raakt en activeert iets anders binnen ons bewustzijn. Per persoon is het effect ook weer anders, eenzelfde nummer kan bij de een iets verdrietigs raken terwijl de ander er steun uit haalt. Muziek kan gevoelens van kracht activeren, energie geven of assertiviteit oproepen. Het kan helpen om te voelen wat er nou eigenlijk gaande is binnenin, wat er in ons leeft, als we daar door de drukte van alledag even niet zo makkelijk bij kunnen. Vooral bij muziek waar al een bepaald gevoel of een bepaalde goede energie in zit. Muziek die een snaar raakt of jou helpt om te ‘voelen’.

Overgave en flow

Een vriend van mij is muzikant en speelt in een band. Hij heeft mij eens uitgelegd over de energie die je muziek kunt meegeven. Je kunt namelijk technisch iets perfect spelen, en toch raakt het niemand. Wanneer hij met zijn band nieuwe muziek gaat maken dan duiken ze de studio in en kijken met elkaar wat er ontstaat vanuit een goede flow. De een zingt wat, de ander speelt wat en zo komt op een gegeven moment alles samen tot een nieuw nummer. Een fantastisch voorbeeld van cocreatie.

Cocreatie is waar het, voor mijn gevoel, in de wereld op allerlei gebieden veel meer naar toe gaat. In plaats van werken vanuit vaste structuren, steeds meer met elkaar iets durven laten ontstaan, en daar is vertrouwen en een zekere overgave voor nodig. Als ze helemaal in de goede flow zitten, in een lekkere vibe, dan ontstaat er iets wat zo veel energie geeft. Ook als mensen er later op een hele andere plek naar luisteren, deze intentie, deze vibe of flow, deze energie komt met de klanken mee. Evenals emoties, wanneer een zanger bijvoorbeeld zingt vanuit een persoonlijke ervaring, dan kun je de emotie gewoon voelen. Wanneer je naar een prachtig nummer luistert met veel emotie kan dit je helpen om bij je eigen emotie te komen, zodat deze weer kan doorstromen in je lichaam.

De valkuil…

Hier zit meteen ook de valkuil want muziek kan ook een onbewust ‘excuus’ zijn om het pijnlichaam te voeden, zoals Eckhart Tolle het zo mooi noemt. Om lekker te zwelgen in zelfmedelijden. In plaats van heling en doorstroming brengt het dan stagnatie en onnodig vasthouden aan drama. Muziek heeft invloed op je stemming, het kan je vrolijk maar ook droevig maken.

Muziek meditatie

Muziek werkt meditatief en andersom werkt het ook. Bepaalde muziek kan mij heel goed helpen tijdens meditatie, ik raak niet afgeleid omdat ik mijn focus op de muziek houd, tot ik op een gegeven moment de muziek niet meer zo bewust hoor. Mijn hoofd wordt stil en ook de muziek raakt op de achtergrond. Met muziek is het voor mij persoonlijk gemakkelijker om veel dieper in mezelf te keren. In stilte kan nog zo veel afleiding zitten, een auto die voorbij raast, de koelkast die bromt, de buren die stofzuigen. Terwijl je in (bijvoorbeeld klassieke of andere rustige) muziek juist rust kunt vinden omdat er niets anders is dan de harmonieuze klanken.

Welke muziek raakt jouw snaar? Speel je zelf of luister je graag naar muziek? Werkt muziek ook zo helend voor jou? Ik ben benieuwd.

No Comments Yet.

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *