Het belang van terugkijken hoe ver je al gekomen bent! Een oefening

De afgelopen jaren ben ik druk geweest met bewuster worden, daarbij kijk ik vooral vooruit. Waar wil ik heen? Tijdens een interview met een psycholoog voor een artikel viel er bij mij geen kwartje, maar een twee euromunt: ik vergeet helemaal om ook regelmatig terug te kijken. En zo te zien hoe ver ik al gekomen ben! Toch is dit van essentieel belang voor meer plezier in je leven. Lees hier hoe dat werkt.

Stap voor stap liever voor jezelf

Voor een weekblad schreef ik vorige week een artikel over compassie en sprak daarvoor met psycholoog en auteur Monique Hulsbergen. Aan het einde van het hele gesprek kon ik ineens zo voelen hoe ver ik met dit thema al gekomen ben, zeker in vergelijking met tien jaar geleden. Ik ben zoveel liever voor mijzelf, zoveel zachter, zoveel minder streng. Dat betekent heus niet dat die strenge stem niet voorbij komt af en toe, meer van jezelf houden is niet van de ene op de andere dag een feit, het is een proces dat stap voor stap gaat (en dat je kunt leren).

Je bent niet de enige

Bijna iedereen heeft hier last van, het heeft ook te maken met de manier waarop ons brein werkt. Je kunt er dus niets aan doen, maar je kunt het gelukkig wel veranderen. Het is een ingesleten gewoonte die we onbewust in stand houden omdat het ons ook iets oplevert, althans dat is de overtuiging. Vaak denk je onbewust dat er van alles misgaat als je zelfkritiek loslaat: dat je geen motivatie meer hebt om doelen te behalen, dat je veel te soft wordt of juist arrogant. Maar uit verschillende onderzoeken is gebleken dat het omgekeerde waar is, hoe liefdevoller je voor jezelf bent, hoe meer je juist kunt presteren. Het verandert zelfs je hersenstructuur doordat er nieuwe neurologische netwerken ontstaan, hierdoor wordt het steeds gemakkelijker om lief voor jezelf te zijn.

Het belang van terugkijken

Je kunt het gewoon leren

Door je bewust te worden van die kritische stemmen op het moment dat ze er zijn, vervolgens te begrijpen dat het niet de omstandigheid is die je een rotgevoel geeft, maar vooral dat wat jij vindt over die ‘fout’. En daarna bewust vriendelijker naar jezelf te zijn. Compassie heeft iedereen van nature in zich, het is alleen ondergesneeuwd geraakt, legt Monique me uit.

Mijn inzicht: het belang van terugkijken

Wat ik dus ineens voelde is: WOW wat ben ik ver gekomen. Ik voelde ook hoe blij me dat maakte, zo gek dat ik hier bijna nooit bij stil sta! Monique legt meteen uit hoe belangrijk dit is. Vaker terugkijken, stilstaan en genieten van dit gevoel. Dit komt uit de positieve psychologie, het gaat om het werkelijk toestaan van plezierige gevoelens. Daar stap je zo makkelijk overheen, terwijl je hiermee je veerkracht sterk vergroot. Sta stil bij wat je hebt bereikt de afgelopen tijd. Dan komt er een blij gevoel op en dit gevoel kun je eens even laten bestaan en de ruimte geven. Dit nagenieten helpt om gemotiveerd te blijven en dus ook om je veerkracht te vergroten. Hierbij worden zelfs neurologische processen in andere gebieden van je brein geactiveerd. Het resultaat is dat je vaker plezier kunt ervaren zonder reden. Happy for no reason dus.

Terugkijken: een oefening

In het boek ‘Mindfulness in tijden van tegenslag’ beschrijft Monique een ‘savouring oefening’ (nagenieten oefening) om meer positieve ervaringen toe te staan.

  • Neem iets in gedachte waar je blij van wordt. Voor mij zal dat in dit geval het inzicht zijn dat ik zoveel liever voor mijzelf ben dan een aantal jaar geleden. Maar het kan net zo goed een beeld uit de natuur zijn, een kind, iemand om wie je geeft of een kunstwerk zijn.
  • Laat dit beeld tot je doordringen, neem daar rustig de tijd voor.
  • Merk op wat er gebeurt. Wat voel je in je lichaam? Wat voel je rond je hartstreek? Hoe is je adem? Wat gebeurt er met de activiteit in je geest? Sta deze ervaringen toe. Geef jezelf de tijd en ruimte voor deze ervaring. Geniet ervan!

Om plezierige ervaringen werkelijk te ervaren, is het belangrijk dat je jezelf openstelt voor plezierige ervaringen en dat je aandacht geeft aan de effecten hiervan op je lichaam en geest.

Dus niet alleen vooruit kijken, maar ook regelmatig terugkijken wat je allemaal al wel hebt bereikt! Doen jullie dat voldoende? Voor mij was dit een belangrijk inzicht de afgelopen week, en ik heb mij voorgenomen hier meer ruimte voor te maken.

Wil je maandelijks een sprankelende Free your Dreams inspiratieboost in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Je   blijft zo ook op de hoogte van nieuwe Free your Dreams projecten,    Ebooks en workshops.

 

 

 

No Comments Yet.

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *