Hoe kan ik ontspannen? Een manier om tot de diepste ontspanning ooit te komen

Yoga en meditatie helpen natuurlijk supergoed om te ontspannen. Soms heb ik daarnaast wat meer nodig. Lees hier wat ik doe om tot de diepste ontspanning en meditatieve staat te komen…

In 1960 werd vanuit de wetenschappelijke hoek voor het eerst een totaal prikkelloze ruimte zonder licht ontwikkeld, waarin iemand volledig kon herstellen van bepaalde lichamelijke aandoeningen en fysieke en mentale stress kon verminderen. In de jaren zeventig kwamen de wetenschappers er achter dat deze ruimte, ook al was deze volledig afgesloten van alle geluiden, licht en andere prikkels, niet effectief genoeg was zonder water waar iemand tegelijk in kon drijven. Zo is Floatation REST (Restricted Environmental Stimulation Technique) ontstaan, ook wel Floaten genoemd. In die tijd werd dit vooral gebruikt door topsporters wanneer zij goede prestaties moesten leveren.

Hoe kan ik ontspannen?

Een warm bad kalmeert en koestert. Er blijkt een duidelijk verband tussen het warme water en je well-being. Het wetenschappelijk tijdschrift Emotion publiceerde hierover verschillende onderzoeken. Een bad kan zelfs gevoelens van eenzaamheid verminderen. Het vergroot niet alleen je gevoel van fysieke warmte maar ook van sociale warmte, en hiervan ga je letterlijk stralen. Floaten werkt nog intenser dan alleen een warm bad. Floaten is eigenlijk niets anders dan drijven op ruim 30 cm (Epsom) zoutwater. Als je lichtelijk claustrofobische neigingen hebt en dus niet staat te springen om in een cabine vol water te stappen, wees gerust. Tegenwoordig kun je ook Floaten in een ‘Float kamer’ waarin je zelfs kunt staan. Je hebt een privé kamer met eigen badkamer, kleedruimte en Float Room.

Norbury Float Room.2
Zonder inspanning drijft je lichaam vervolgens in het zoute water en de temperatuur van het water is gelijk aan je lichaamstemperatuur. Floaten is de enige manier om te ervaren dat je lichaam volledig vrij is van de zwaartekracht, zoals bij astronauten. Elke spier krijgt de gelegenheid om totaal te ontspannen. Uit onderzoek is gebleken dat floaten gelijk staat aan vijf uur slaap, dat wil zeggen dat één uur floaten gelijk staat aan het lichamelijke herstel wat het lichaam normaal na vijf uur slaap bereikt.

 

Waarom ik het doe: meer dan meditatief

De rust en warmte in de cabine zorgen ervoor dat je lijf zijn natuurlijke optimale balans weer kan vinden. Evenals je linker (ratio) en rechter (gevoelens, emoties, intuïtie) hersenhelft. En dat alles heeft een gunstig effect op stress, productiviteit, prestaties, immuunsysteem en zelfvertrouwen. Voor mij persoonlijk is het vooral een moment om ten diepste in een meditatieve toestand te komen. Ik voel me al snel gewichtloos alsof ik op een eindeloze zee drijf. Grenzen tussen body en mind vervagen en ik voel weer dat ik meer ben dan alleen mijn lichaam, gedachten en emoties. Voor mij is het een van de makkelijkste manieren om eenheidsbewustzijn te ervaren. Tijdens het floaten komt het geluksstofje endorfine vrij, de effecten daarvan zijn cumulatief, waardoor je lang op dit geluksgevoel kunt varen. Echter, floaten brengt je door de meditatieve effecten vooral heel dicht bij jezelf, met alles wat er werkelijk is. Floaten is voor mij een meditatieve, ontspannende en helende ervaring.

Ik voel me al snel gewichtloos alsof ik op een eindeloze zee drijf. Grenzen tussen body en mind vervagen en ik voel weer dat ik meer ben dan alleen mijn lichaam, gedachten en emoties.

Leren loslaten

Floaten vergt best wat overgave en loslaten, het kan zijn dat dit niet meteen vanzelf gaat en je wat spanning ervaart in je nek of andere spieren. De omstandigheden worden, door het gevoel van gewichtloosheid en doordat je gedragen wordt door het water, zo gemakkelijk mogelijk gemaakt voor je lichaam om los te laten, vaak is het je mind die je daarin nog wat tegen kan houden. Het floaten helpt zowel je body als mind om los te laten en als je dat lukt werkt dat ook door in je leven. Je zult merken dat het je op andere gebieden ook makkelijker afgaat om de controle wat los te laten. Loslaten kun je leren, en floaten is daar een manier voor.

Floaten in de speciale ruime Float Rooms kan bijvoorbeeld bij de verschillende vestigingen van het FloatCenter.

Meer lezen over mediteren? Hier lees je 8 gouden tips om te leren mediteren.

Foto: Marija Savic

Wil je maandelijks een sprankelende Free your Dreams inspiratieboost in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
 Je blijft zo ook op de hoogte van nieuwe Free your Dreams projecten, Ebooks en workshops.

No Comments Yet.

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *