Hoe ‘ontspullen’ je leven kan veranderen: diepe rust

Toen een vriendin enthousiast vertelde over haar enorme drang tot ‘ontspullen’, echt goed opruimen en alleen de spullen behouden waar je écht blij van wordt, kon ik daar nog niets mee. Vervolgens kwam het boek ‘Opgeruimd!’ van Marie Kondo op mijn pad… en dat boek is zomaar mijn leven aan het veranderen. Ik ervaar een diepe rust en dat is dus eigenlijk zo gemakkelijk te bereiken. Lees hier hoe het werkt.

Geen rommel, maar rust en inspiratie

De Japanse Marie Kondo is inmiddels wereldwijd een ware celebrity, een opruimcelebrity wel te verstaan. Ze runt een gerenommeerd adviesbureau dat mensen leert hoe ze hun rommelige huizen kunnen transformeren in ruimtes vol rust en inspiratie. De sleutel tot succesvol opruimen is om alleen de zaken te bewaren waar je echt van houdt, en de rest weg te doen. Met een wachtlijst van meer dan drie maanden is haar KonMarie-methode een internationaal fenomeen. Haar statement: volg mijn methode één keer en je hebt voor altijd (ja ja je leest het goed al-tijd, dus NOOIT meer zo opruimen zoals hiervoor) een schoon en rommelvrij huis en ervaar hoe dat je leven voorgoed kan veranderen. Misschien denk je nu, net als ik in eerste instantie, dat dat toch echt niet mogelijk is, maar ik ben daar van teruggekomen dus lees nog even verder en geef het een kans.

De sleutel tot succesvol opruimen is om alleen de zaken te bewaren waar je echt van houdt, en de rest weg te doen.

Wat brengt het je dan?

Met het op orde brengen van je huis breng je ook je zaken en je verleden op orde. Het resultaat is dat je veel duidelijker ziet wat je nodig hebt in het leven en wat niet, wat je wel en niet moet doen. Mensen veranderen door deze methode omdat het niet simpelweg een techniek is, maar een leidraad die je naar de juiste mindset brengt om geordend te worden en daardoor meer rust te ervaren. Als je eenmaal hebt ervaren hoe het is om een echt opgeruimd huis te hebben, zul je het gevoel hebben dat de hele wereld lichter wordt, het effect is overdonderend. Je zult niet alleen niet snel meer troep maken, maar je leven krijgt ook een hele nieuwe start. Bovendien zullen je energie en blijdschap toenemen, omdat je alleen die spullen bewaart waar je van houdt.

“Ziet het als een opruimfestival, iets leuks!”

Het zou geen dagelijkse kost moeten zijn dat opruimen, het is een eenmalig iets en maak er dus iets speciaals van net als een festival waar je naar uitkijkt. Je eigen opruimfestival (haha, daar moet ik even om lachen als ik het intik!). Het geheim is dat je in één keer zo snel en volledig mogelijk opruimt en dat je begint met spullen wegdoen. In feite heb je twee taken: 1. spullen wegdoen en 2. besluiten waar je iets bewaart. En het wordt een positieve bezigheid omdat je de aandacht verschuift van ‘wat gooi ik weg’, naar het bewaren van de dingen die je gelukkig maken.

Ontspullen

De methode in 5 simpele stappen!

 1. Wat is je einddoel?
  Wat is de reden dat je wilt opruimen? Wat hoop je ermee te bereiken? Doelen als ‘ik wil een troepvrij leven’ of ‘ik wil in staat zijn om dingen op te bergen’ zijn te breed. Je moet veel verder denken. Marie geeft het voorbeeld van één van haar klanten, die wilde graag een relaxtere lifestyle: dat wanneer ze thuis zou komen uit haar werk de vloer vrij begaanbaar zou zijn en haar kamer zo netjes als een hotelsuite, waar niets in de weg staat. Met een toffe sprei en een designlamp. En voor ze naar bed gaat zou ze een bad nemen en aromatische oliën gebruiken, en naar pianomuziek luisteren terwijl ze yoga doet of thee drinkt. Waardoor ze in slaap zou vallen met een onthaast gevoel, een gevoel van ruimte. Dus stel jouw gedroomde lifestyle voor. En vervolgens is het belangrijk om te bedenken waarom je zo wilt leven. Waarom wil je aromatherapie voor je gaat slapen, waarom wil je pianomuziek luisteren of yoga doen. Misschien om meer te ontspannen of meer rust te ervaren. Vraag jezelf dan nog een keer af waarom je meer wilt ontspannen of rust wilt ervaren zodat je bij de kern komt. Marie legt uit dat de meeste van haar cliënten uiteindelijk uitkomen op ‘gelukkiger worden’.
 2. Zet een deadline en plan het in
  Het is dus geen dagelijkse bezigheid, maar zou een soort plezierige shocktherapie moeten zijn. Je wilt het dus in een korte tijd doen en daar de tijd voor vrij maken. Neem er bijvoorbeeld voor een bepaalde periode één avond in de week voor of maak er een periode achtereen voor vrij. Net hoe het voor jou het beste werkbaar is.
 3. Ruim op per categorie
  Ruim niet per kamer op, maar per categorie aan spullen. Dus begin bij je kleding, ga vervolgens door naar je boeken en ga zo maar door. Je begint bij je kleding en haalt alle kleding, vanuit alle kamers, uit je kasten en legt ze op de grond op één plek. Het is belangrijk dat je het zo doet, omdat het je helpt bij de volgende stap en je makkelijker kunt beslissen wat je wilt houden en wat je weg wilt doen. Het dient ook om visueel te hebben hoeveel spullen je eigenlijk hebt. Hetzelfde met je boeken (als je klaar bent met je kleding uiteraard), haal alle boeken uit je hele huis uit de kasten en leg ze allemaal op de grond bij elkaar.
 4. Houden of weggooien: maakt het je echt happy?
  Vervolgens hou je, stuk voor stuk, de spullen in je handen. Maar hoe weet je nou of je iets wilt bewaren of weggooien? Marie zegt (ik laat dat even in het Engels): does it spark joy? Raak het aan en voel. Je lichaam geeft vanzelf aan of je er blij van wordt of dat je er geen blij gevoel bij krijgt. Uiteraard zijn sommige spullen echt noodzakelijk omdat je ze ergens voor nodig hebt, maar geven geen sprankeling. Deze bewaar je natuurlijk wel. De rest van de spullen, die niet zorgen voor een die blije sprankeling: weg!
 5. Hou de juiste volgorde aan
  Tot slot is de volgorde belangrijk. Dit omdat sommige dingen gemakkelijker zijn om weg te doen omdat er minder emotionele waarde aan zit. Kleding is gemakkelijker dan bijvoorbeeld foto’s. Door eerst de relatief makkelijke dingen te doen, zorg je ervoor dat je beter en sneller leert voelen of iets je blij maakt, en dat maakt het ‘voelen’ bij items met meer emotionele waarde gemakkelijker. De volgorde in deze methode is als volgt: kleding, boeken, paperassen, allerhande spullen en tot slot de dingen met emotionele waarde.

Alles over de methode kun je lezen in het boek ‘Opgeruimd!‘. Gooi je spullen niet zomaar weg: verkoop ze, doe ze naar de kringloop, maak er iemand blij mee of breng ze naar een goed doel. Geef ze een tweede leven. Zelf heb ik nu mijn kleding, boeken en cd collectie onder handen genomen en ik kan je zeggen dat dit al een wereld van verschil maakt. Ik word zo blij van die ruimte in mijn kasten, het geeft mij ruimte en meer innerlijke rust. Het voelt ook alsof ik letterlijk ruimte maak voor nieuwe ervaringen in mijn leven. Als ik mijn hele huis onder handen heb genomen, dan schrijf ik daar zeker nog over.

Laten jullie ook weten hoe het gaat, mocht je ermee aan de slag gaan of dit al toepassen? Ik ben superbenieuwd.

Wil je maandelijks een sprankelende Free your Dreams inspiratieboost in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Je blijft zo ook op de hoogte van nieuwe Free your Dreams projecten, Ebooks en workshops.

Foto’s: Perpetually Chic

2 Comments

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *