Innerlijke rust vinden

Als ik onrust of stress ervaar helpt de natuur mij altijd weer terug naar mezelf. De natuur werkt stressverlagend en dat heeft ook te maken met de evolutie. Ooit leefden we heel dicht bij de natuur en daardoor kunnen we er gemakkelijker ontspannen, dat zit nog in ons systeem. Hoe vind je meer innerlijke rust met hulp van de natuur?

Adem en ruimte = innerlijke rust

Als ik een reading doe voor mensen komt er acht van de tien keer het belang van opnieuw verbinden met de natuur in terug. Of het herinneren van de kracht van bepaalde elementen in de natuur. Dat zegt mij iets over het belang om ons opnieuw te verbinden met de aarde en natuur, of misschien beter gezegd: op een nieuwe manier verbinden. Het contact weer voeden met de aarde en alles wat er op aarde leeft. Voor de een komt er iets over zee of over het strand en de adem die je hier letterlijk kan opdoen, het gevoel van ruimte dat je hier letterlijk kan ervaren, wat weer doorwerkt in je leven. Voor de ander komt er iets over bomen, het bos of de urgentie van vaker buiten wandelen. In Japan hebben ze zelfs een woord voor dit ‘vredige’, gegronde en ontspannen gevoel tijdens een boswandeling: shinrin-yoku ofwel ‘bos baden’. Trendwatcher Lidewij Edelkoort voorspelde al dat dit, mede door de crisis, een tijd zou worden waarin mensen zich weer meer tot de natuur richten. Door de hang naar authenticiteit en innerlijke rust.

Voel je ALIVE!

In de natuur voel je dat je leeft! Geniet van een fikse wandeling in de buitenlucht. Maak er een zintuiglijke ervaring van: snuif de frisse herfstlucht op, voel de zon of regen op je huid en hoor de bomen ruisen in de wind. Bomen zorgen voor extra zuurstof en een bosrijke of natuurlijke omgeving heeft een positief effect op je bloeddruk, hartslag, immuunsysteem en energie, zo blijkt uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken. Het stresshormoon cortisol wordt lager als je in een natuurlijke omgeving bent. Of ga eens naar het strand met harde storm, zuig de zuurstof in je longen en schreeuw tegen de wilde zee (niemand hoort je toch).

Beter presteren

In de natuur vertoeven heeft nog een voordeel: je mentale capaciteiten verbeteren, aldus onderzoekers van de Universiteit van Michigan. Testpersonen leerden zinnen uit hun hoofd en dreunden die zinnen achterstevoren op voor en nadat ze een uur in een bos hadden gelopen. Deze test werd nog eens herhaald, maar dan vond de wandeling plaats in de stad. De testpersonen presteerden 20% beter na de wandeling in het bos. De onderzoekers leggen uit dat we in de natuur niet alert en geconcentreerd hoeven te zijn zoals in een stad en dat geeft ons systeem en zo ook de hersenen rust en ruimte.

Tip

Vergeet niet te luisteren naar de vogels. Ecologen van de natuurorganisatie National Trust raden mensen aan om in het najaar en de winter meer naar vogels te luisteren. Het herinnert je onbewust aan de lente wat je positief en blij maakt.

Living in a tree, Yeah that’s where I’d like to be, When the world falls down.
I’ll be in my tree, Living free, As any child would wanna be.
Chaos in the streets, Only hearts bear lonely beats, In a world carved with steel and stone.
Miscommunication leads to fear and hesitation, And it won’t leave me alone.
But now in my tree, I’m living free, As any child would wanna be.
– Priscilla Ahn, In a tree 

Foto: Dominique Felicity

No Comments Yet.

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *