Kom uit je comfortzone

Geen tijd, geen geld, ik kan het niet, misschien faal ik, misschien lukt het juist wel en verandert mijn leven te veel. Er zijn zoveel redenen te bedenken om de plek die zo veilig en vertrouwd voelt -de bekende comfortzone- niet te hoeven verlaten. Maar als je durft krijg je er gevoelens van kracht, zelfvertrouwen en nieuwe energie voor terug!

Onder al deze ‘beren op de weg’ zit één emotie verscholen: angst. En deze angst voor verandering houdt je tegen in je persoonlijke groei. Vaak is het niet de verandering zelf die zo eng is, het is eerder spannend om het oude achter je te laten. Je weet wat je hebt, wat je kunt en hoe iets voelt. Iets nieuws aangaan geeft immers ook een gevoel van onzekerheid.

Wat zijn jouw dromen?

Iedereen heeft dromen: over een huisje in het buitenland, een eigen bedrijf beginnen of gezonder leven. Toch kan het deel van jezelf dat behoefte heeft aan zekerheid de boel saboteren met smoezen en redenen om het niet te doen. Die spanning zal niet verdwijnen, altijd als je iets nieuws doet of ervaart, voel je angst. En altijd als je je begeeft in situaties die je niet eerder hebt meegemaakt, verlaat je je comfortzone. Het vergt moed om daaruit te stappen. Maar als het lukt, kan de angst plaatsmaken voor gevoelens van kracht, zelfvertrouwen en nieuwe energie.

Ik sterf af en toe duizend doden als ik bijvoorbeeld een lezing geef of een nieuw boek uitbreng. Van te voren denk ik: ‘waaaaar ben ik aan begonnen, waarom doe ik mijzelf dit aan?’ Maar ik groei door het toch te doen, en het gevoel dat ik mijzelf heb overwonnen geeft me heel veel zelfvertrouwen achteraf.

Omzeil je angst-brein

De angst om iets nieuws aan te gaan en te veranderen zit je brein. Onze hersenen bestaan uit drie delen, waaronder het instinctieve of reptielenbrein. Dit brein diende ons in de oertijd toen we onszelf nog moesten beschermen tegen wilde dieren zodat je niet werd opgegeten. Het is een angst- en vechtcentrum die nog steeds op dezelfde manier werkt als in de oertijd. Die leeuwen en tijgers zijn er niet meer, dus wordt deze instinctieve angst door andere dingen getriggerd, bijvoorbeeld als je uit je comfortzone wilt stappen.

Zet kleine stappen richting je doel

Kleine stappen zetten richting je doel is de manier om toch in beweging te komen. Zo omzeil je het reptielenbrein. Met kleine stapjes ziet het brein niet die hele grote angst in een keer. Hierdoor bouw je zelfvertrouwen op, en het gevaar blijkt eigenlijk helemaal niet zo reëel als het reptielenbrein je voorhield. Als je stap één hebt gezet, dan heb je meer vertrouwen dat stap twee ook lukt enzovoort. Pas dit ook toe wanneer je het niet meer naar je zin hebt op je werk. In plaats van meteen in één keer je hele werkleven om te willen gooien of de sprong in het diepe te maken om voor jezelf te beginnen, kun je het opdelen in kleinere stappen waardoor je makkelijker in actie komt. Is het in je huidige functie bespreekbaar dat je andere taken naar je toe kunt halen, waardoor je weer meer uitdaging ervaart? Kun je beginnen met één dag minder werken om één dag iets voor jezelf op te starten en dat langzaam uit te bouwen?

Ik heb een uitgebreid artikel geschreven over dit onderwerp. Dit artikel kun je lezen in het julinummer van Santé die nu in de winkels ligt.

De foto is gemaakt door Eye Poetry Photography en te koop via Etsy 

1 Comment

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *