Kun je iemand niet vergeven? Waarom het toch te doen!

Vergeven betekent niet dat je goedkeurt wat de ander je heeft aangedaan (wat het ook is), het betekent dat je jezelf ontdoet van woede, wrok of andere negatieve emoties waar alleen jij last van hebt en die zelfs schadelijk zijn voor je gezondheid. In Hawaï hebben ze er een techniek voor die je kunt toepassen en die toch werkt ook al meen je het nog niet helemaal. Een ander vergeven is jezelf bevrijden, maar hoe doe je dat?!

Vergeven vergt moed

Zelf heb ik ook nog iemand te vergeven, iemand op wie ik nog boos ben en door wie ik mij gekwetst voel. Ik besef me goed dat vergeving een proces is en het vaak niet in één keer kan plaatsvinden. Ik geef mezelf dus ook die ruimte, ruimte voor mijn boosheid, ruimte voor mijn verdriet. Volgens mij is dat essentieel in het proces. Toch komt het onderwerp ‘vergeven’ steeds op mijn pad, net of het universum me kleine tekens stuurt om er naar toe te werken en het vergeven niet over te slaan. Ik voel dat ik er nog niet ben om dit nu al te doen, maar ik voel wel dat ik er iets mee ‘moet’ (niets moet uiteraard, maar ik voel diep van binnen dat het goed voor me is en dat ik het op dat level dus ook wil). Wie weet brengt het schrijven van dit artikel mij er ook weer een stap dichterbij. Ik heb namelijk net een heel nieuw mooi boekje gelezen ‘Ho’oponopono, Het Hawaïaanse vergevingsritueel’ van Ulrich Emil Duprée. Hierin staat een techniek beschreven om te vergeven, zelfs als je het nog niet helemaal kunt voelen.

De invloed van wrok op je gezondheid

Laatst zag ik op het Amerikaanse CBN news een bericht dat daar ‘Forgiveness Therapy’ wordt ingezet als ondersteuning bij de genezing van kanker. Het is gebleken dat vasthouden aan wrok, boosheid en andere negatieve emoties, wanneer je iets is aangedaan, zorgt voor voortdurende toename van adrenaline en cortisol in het lichaam. Je lichaam blijft dus op een bepaalde manier in een constante stressreactie. Vergeving bevrijdt. Het bevrijdt van allerlei lasten die we dragen, als een grote rugzak vol problemen, oude conflicten en angsten. Vergeving maakt het leven gemakkelijker en lichter. Het inzicht wat ik had door het boekje van Ulrich Emil Dupree is dat je vergeven en vergeten kunt oefenen en leren, net als bijvoorbeeld lopen of schilderen. Fake it till you make it. Het is net zoals een affirmatie zeggen die je in eerste instantie totaal ongeloofwaardig en absurd in de oren klinkt, maar op een gegeven moment ga je het toch geloven, zien en voelen. Anderen zien het vervolgens ook en krijgen we daarin bevestiging.

Kun je het echt?

Het meest indrukwekkende voorbeeld van vergeving vind ik die van Immaculée Ilibagiza, zij overleefde de genocide in Rwanda door drie maanden in een badkamer van 0,91 bij 1,20 meter onder te duiken met zeven andere vrouwen. Toch lukte het haar om de moordenaars van haar ouders, familie, vrienden en landgenoten te vergeven. Omdat ze tijdens de maanden in die badkamer voelde wat de woede met haar lichaam deed, hoe het aan haar vrat. Tegenwoordig spreekt ze hier wereldwijd over en inspireert mensen om vanuit het hart te leven. In de film ‘The Power of the Heart’ (aanrader!) vertelt Immaculée haar verhaal. Natuurlijk denk ik: wat is mijn leed vergeleken bij leed van deze omvang! Als zij kan vergeven, dan kan ik het toch ook, dan kunnen we het uiteindelijk toch allemaal?

vergeven

Het vergevingsritueel Ho’oponopono: simpel en effectief

Dit ritueel is al eeuwenoud en behoort tot de Huna, een stelsel van Hawaïaanse leringen. Hu betekent kennis en na staat voor wijsheid. De hoeders van deze leringen heten kahuna’s. De Hawaïanen noemen hun eilandengroep ‘land van aloha’, land van de liefde. Aloha is de essentie van de Huna, de leer van kennis en wijsheid, en vormt de basis van dit ritueel (dat werkelijk heel simpel is, geen ingewikkelde vuurpotten, helende stenen of volle maan nodig ;). Aloha betekent: ik zie het goddelijke in jou en ik zie het goddelijke in mij. Het betekent dat we begrijpen dat jij en ik, je buurman en de president in het Witte huis, allemaal een gemeenschappelijke reis maken en dat er slechts één kracht in het universum is, de mana aloha (energie van zuivere liefde). Dit ritueel zorgt vooral voor meer innerlijke rust, meer harmonie in jezelf.

Probeer het: de vier wonderzinnen

Het ritueel bestaat uit het opzeggen van vier zinnen. In of tegen jezelf, dus je hoeft niets tegen de ander te zeggen! Deze vier zinnen werken als een soort mantra of magische formule, ze vormen een soort meditatie om je energie te reinigen. Ze werken door ruimte en tijd, door oorzaak en gevolg, en richten zich rechtstreeks tot je hogere zelf, je onbewuste.

Het spijt me
Vergeef me, alsjeblieft
Ik houd van je
Dank je wel

Wat betekenen deze vier zinnen dan?
Het spijt me
Hiermee zeg je dat je ziet dat je lijdt en dat dit je in contact brengt met je gevoelens. Je zegt dat je het probleem niet meer afwijst, maar ziet wat je ervan hebt te leren. Hiermee geef je dus aan dat je verantwoordelijkheid neemt voor de situatie en maak je jezelf vrij van schuld.

Vergeef me, alsjeblieft
Waarmee je vergeving vraagt voor de imperfectie in je leven, voor het feit dat je de ander of de situatie tot  nu toe veroordeeld hebt en dus de mana aloha (energie van zuivere liefde) hierin vergeten was.

Ik houd van je
Hiermee stuur je onvoorwaardelijke, helende liefde naar jezelf en naar het universum. Je respecteert het goddelijke in de ander en in jezelf ondanks onze menselijke zwakheden en onvolkomenheden. Ik zie dat dit probleem naar me toegekomen is om me de ogen te openen, om iets van te leren, om te groeien, om sterker van te worden.

Dank je wel
Hiermee bedank je het universum voor de mogelijkheid om de situatie te helen. Dankbaar zijn is de meest krachtige energie om meer van het goede naar je toe te halen!

Ik denk dat het binnenkort tijd is om mijn hoofd te buigen en mezelf maar eens te bevrijden van dit stukje. Succes voor allen die dit ook willen doen, en gaat dat nog niet: wees dan ook lief voor jezelf! Ik denk zelf: alles op de juiste tijd, maar ook niet onnodig aan pijn, wrok of boosheid vasthouden.

 

Wil je maandelijks een sprankelende Free your Dreams inspiratieboost in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Je  blijft zo ook op de hoogte van nieuwe Free your Dreams projecten,  Ebooks en workshops.
2 Comments
 • Angelica
  April 30, 2020

  Wat een mooi stukje.
  Ik ben zelf ook door iets aan het worstelen. Zonder het te weten heb ik het heel lang bij me gedragen. Nu pas kan ik het benoemen en voelen. Dus ook ik voel me nog niet klaar om te vergeven.
  Ik wil het wel heel graag omdat ik hiermee mezelf bevrijd, al voelt het alsof de boosdoener er dan heel makkelijk vanaf komt.
  Toen ik ” het spijt me, vergeef me” voor het eerst las, dacht ik : het moet niet gekker worden! Maar toen ik verder las begreep ik dat het naar mij gericht is en niet naar de boosdoener.

  Bedankt voor het delen en succes met jouw reis naar vergeving.

  • Michèle
   May 26, 2020

   Dank voor je lieve reactie Angelica en sorry voor mijn wat late reactie. En ja precies, zo is het, we keuren niet goed wat de ander heeft gedaan, maar bevrijden onszelf. <3

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *