Kundalini yoga-guru aan het woord: ‘workout voor body, mind en spirit’

Een tijd geleden alweer interviewde ik kundalini yoga expert Ana Brett voor een artikel in Cosmopolitan. Samen met Ravi Singh reist ze de wereld over om kundalini yoga lessen en workshops te geven, ze hebben vele dvd’s gemaakt en geven les aan bijvoorbeeld Gwyneth Paltrow, Madonna, Sting en de leden van The Red Hot Chili Peppers. Wat kan kundalini yoga je brengen en wat maakt het anders dan andere vormen van yoga?

Kundalini yoga?

“Kundalini yoga is een actieve vorm van yoga en combineert beweging, houdingen, adem en innerlijke focus, zodat de energie optimaal door het lichaam kan stromen. Het helpt blokkades in de energie opheffen waardoor de oefeningen doorwerken op allerlei thema’s in je leven, het werkt voor body, mind en spirit. Blokkades in je lichaam en in de energiestroom van het lichaam hebben invloed op je psyche, gezondheid en zelfvertrouwen. Door de oefeningen wordt het lichaam sterker en strakker en daarnaast komen je emoties beter in balans. Het is een fysieke workout, maar tegelijk is het effectief energiewerk. Wanneer de energie goed kan doorstromen in het lichaam en de chakra’s in balans zijn, helpt dat om je healthy, happy en fulfilled te voelen, dat is de filosofie achter kundalini yoga. Gelukkig hoef je geen Houdini te zijn voor Kundalini! Je hoeft je lichaam dus niet in de knoop te leggen door allerlei ingewikkelde poses.”

Ana Brett

Meer plezier en genieten

“Veel mensen hebben bijvoorbeeld blokkades in het gebied rond de heupen. Dit kan komen door onze natuurlijke geremdheid, een negatief zelfbeeld, druk van de maatschappij of andere emoties. Onze workshop ‘Kundalini yoga for hip opening’ en dvd ‘Yoga Bliss Hips’ zijn dan ook enorm populair. Wanneer de energie door de oefeningen in dit gebied beter kan doorstromen heeft dat een positief effect op het tweede chakra. Chakra’s zijn de energiecentra in het lichaam, langs de ruggengraat, die te maken hebben met verschillende aspecten van onze persoonlijkheid en onze ontwikkeling. Kundalini yoga heeft een positief effect op alle chakra’s. Een voorbeeld hiervan is het positieve effect op het tweede chakra gelegen in dit heupgebied. Dit is het energiecentrum in het lichaam dat te maken heeft met plezier, genieten, ontvangen, overgave, emoties, seksualiteit, expressie en je persoonlijke stijl en flair met plezier uitdragen. Het is het gebied dat te maken heeft met gevoel, emoties en zintuiglijke beleving. Wanneer je seksueel remmingen ervaart zijn de oefeningen voor dit gebied ook heel effectief.”

Kundalini yoga voor meer zelfvertrouwen

“Kundalini yoga werkt ook effectief op het derde chakra, rond de navel. Wanneer dit chakra in balans is voelen we ons zelfverzekerd en hebben we meer zelfvertrouwen. Wanneer we regelmatig oefeningen doen voor dit gebied voelen we ons krachtiger. En dan openen veel deuren zich vanzelf voor je.”

Er wordt ook veel gewerkt met meditatie en mantra’s. Het gebruik van je stem is goed voor het vijfde chakra, het gebied rond de keel. Het helpt om je waarheid te spreken en jezelf te uiten op een creatieve manier.

Hebben jullie ook fijne ervaringen met deze vorm van yoga? Leuk om dat te lezen onder dit artikel.

No Comments Yet.

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *