Leren mediteren: 8 gouden tips

Hoe begin je met mediteren in je al zo drukke leven? Met deze tips & tricks kun je het heel gemakkelijk leren en één minuut per dag is al genoeg. Weg drempel.

Sinds Beatle George Harrison in de sixties zijn liefde voor mediteren verklaarde was er geen houden meer aan. Anno 2015 lijkt de populariteit een hoogtepunt te hebben bereikt: boeken, blogs, apps, workshops en cursussen, alles om meer rust te vinden. Mediteren is niets anders dan je aandacht even naar binnen keren. Maar hoe dan? En vooral wanneer?! Je hebt deadlines, een drukke sociale agenda, een liefdesleven en nog veel meer te doen. Het goede nieuws: je kunt mediteren heel makkelijk leren en 1 minuut mediteren is al genoeg voor meer rust, concentratie en blijheid.

Meditatietip 1: Hoofd leeg?!

Met je ogen dicht, benen gekruist, de toppen van je wijsvingers en duimen tegen elkaar en dan je hoofd leeg proberen te krijgen. Als het je vervolgens één minuut gelukt is om je hoofd of gedachten stil te krijgen, popt ineens die vriendin weer in je hoofd, omdat je haar eigenlijk nog moest bellen. Of dat je niet moet vergeten om wc-papier te kopen als je straks boodschappen gaat doen. Streef niet naar een leeg hoofd, als je dat probeert, is de kans groot dat je na de meditatie alleen maar meer stress en frustratie hebt. Het gaat erom dat je probeert onderscheid te maken tussen gedachten waar je door overspoeld wordt en die zich steeds maar blijven herhalen in je hoofd en tussen de gedachten die zinvol en de moeite waard zijn. Meditatie helpt je om dat onderscheid te maken. De kunst is dus om die gedachten voorbij te laten gaan en er niet te veel in op te gaan. Aan helemaal niets denken lukt nooit, dus dat scheelt weer.

Meditatietip 2: Aandacht

Dat je tijdens het mediteren buiten het verkeer hoort, dat je vermoeidheid voelt en je werkdag in vlagen voorbij komt, geeft niet, zolang je er maar niet helemaal in opgaat. Merk je gedachten op en breng je aandacht vervolgens weer terug naar je lichaam of je ademhaling. De gratis app Calm helpt je hierbij. Je leert in zeven korte stappen hoe je het beste kunt mediteren met fijne zee- of regengeluiden op de achtergrond.

Één minuut mediteren is al genoeg voor meer rust, concentratie en blijheid

Meditatietip 3: Het kan al in 1 minuut

We hoeven, thank god, niet uren te stil te zitten om de voordelen van meditatie te ervaren. Één tot drie minuten per dag mediteren levert je al zoveel op: meer concentratie, meer focus, meer rust en balans. Mediteren is gewoon een vaardigheid die je kunt leren, zoals autorijden. Als je net begint is het gemakkelijker om een techniek te volgen zoals het tellen of volgen van je ademhaling. Je telt bijvoorbeeld vijf seconden een inademing, telt vervolgens vijf seconden met ingehouden adem en vijf seconde een uitademing.

Meditatietip 4: De 1 minuut meditatie

Leg je vingers op de pols van je andere hand en sluit je ogen. In gedachte herhaal je één minuut de term ‘Sat Nam’ terwijl je ademt tot in je buik. Sat Nam is een term uit de kundalini yoga en betekent vrij vertaald ‘mijn waarheid’. Met je vingers op je pols voel je letterlijk je ‘levenskracht’.

Meditatietip 5: Waar?

Kies een rustige plek waar je niet gestoord wordt en zonder al te veel rommel om je heen. Als je elke keer dezelfde plek gebruikt, zul je onbewust weten wat de bedoeling is en je mind veel makkelijker in ‘meditatiestand’ kunnen brengen.

Leren mediteren

Meditatietip 6: Geen verwachtingen

Hoe minder je van de meditatie verwacht, hoe beter het is. Dat je ineens kleuren ziet, alle contact met de buitenwereld verliest of je euforisch voelt kan wel eens gebeuren, maar meestal voel je alleen even totale rust. Het gaat er juist om dat er nou eens helemaal niets hoeft te gebeuren.

Meditatietip 7: Focus

Vrouwen kunnen meerdere dingen tegelijk, en daar zijn we ook trots op. De keerzijde is dat even pauzeren of één ding tegelijk doen en je daarop focussen bijna niet meer te doen is. Iets wat wordt versterkt door de wondere wereld van smartphones, tablets, laptops en email. Meditatie leert je om je op één ding te concentreren en dat geeft meer rust in je dagelijks leven. Zo lukt het je tijdens de dag namelijk ook makkelijker om maar met één ding bezig te houden in plaats van met 100 dingen tegelijk.

Meditatietip 8: Hulp nodig?

Via getsomeheadspace.com kun je meedoen met simpele meditaties via mail, website of app.

Steeds meer wetenschappers juichen meditatie toe, want onderzoeken tonen aan dat regelmatig mediteren je immuunsysteem sterker maakt. Ook helpt het bij darmproblemen, chronische vermoeidheid, psoriasis en tegen depressie. Het wordt steeds makkelijker om te voelen wat er in je leeft. De ademhaling wordt rustiger, je bloeddruk daalt en spierspanning en de productie van stresshormonen nemen af. Je ziet in dat je hersenspinsels en ‘zorgen’ eigenlijk maar gedachten zijn, gedachten die je ook gewoon kunt loslaten.

Heb jij nog meditatietips? Leuk als je ze deelt!

Een uitgebreid artikel over ‘Leren mediteren’ heb ik geschreven voor Grazia issue 13 2015. Dit artikel is die week als een van de beste artikelen beoordeeld door Blendle.com (trots).

Wil je maandelijks een sprankelende Free your Dreams inspiratieboost in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. 
Je blijft dan ook op de hoogte van nieuwe Free your Dreams projecten, Ebooks en workshops.

Foto: Goldmund Lukic

No Comments Yet.

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *