Lesje in overgave en vertrouwen: ga suppen!

Op het Hawaiiaanse eiland Maui hebben Suppers het over hun ‘dagelijkse waterwandeling’. Het is dan ook de manier om fit te blijven, maar tegelijk werkt het heel meditatief en geniet je vanaf het water van de natuur. Ook is het (vooral als je wat moeite hebt om controle los te laten, zoals ikzelf… ahum) een prachtige les in overgave en vertrouwen. 5 redenen om stand-up paddling zelf te proberen!

Dus wat is het precies, dat suppen?

Je beweegt je staand op een SUP board, met behulp van een paddle voort over het water. Het balanceren van je board in combinatie met de paddle beweging vormen een stevige workout voor je romp, bovenlichaam en core. Voor de lancering van het boek ‘SUP in Nederland’ van Marije den Breems en Morene Dekker ging ik, als niet-watersporter, het voor het eerst proberen. In het boek lees je hoe je stap voor stap de techniek toepast, welke spiergroepen je traint en ook welke prachtige routes je kunt nemen.

Ons kikkerlandje is natuurlijk een waterland en wij watersporten dan ook wat af. Steeds vaker zie je mensen staand op grote surfboards door de stadsgrachten en over rivieren en meren of zelfs op zee peddelen. Het is toegankelijk en je hebt er geen ervaring voor nodig. Het enige wat je nodig hebt, is een supboard, een peddel en (met name op zee) een wetsuit. Het is dan wel een trend, maar in zekere zin bestaat het al eeuwen. Ontdekkingsreiziger James Cook schreef eind 18de eeuw in zijn scheepsjournaal hoe een Polynesiër voor zijn plezier ‘de golven bereed’, staande in een kano en zich voortbewegend met een peddel. Met deze activiteit, evenals bijvoorbeeld hula-dansen, brachten Polynesiërs offers aan Lono, de god van de vruchtbaarheid, landbouw, regen, muziek en vrede!

Suppen

5 redenen om te suppen!

 1. MEGA workout
  Suppen is meer dan alleen plezier hebben, het is ook flink sporten. Het balanceren van je board in combinatie met de paddle beweging vormen, zoals gezegd, een stevige workout voor je romp, bovenlichaam en core. Je verbrandt, afhankelijk van de intensiteit waarin je supt, per uur 400 tot 1000 kilocalorieën. Dat is een stuk meer dan bij bijvoorbeeld hardlopen, fietsen of zwemmen. Tijdens het suppen gebruik je een flink aantal spiergroepen en dat stimuleert de verbranding.
 2. Meditatief
  Suppen is (als je eenmaal staat en het onder de knie hebt) heel rustgevend. De eindeloze watervlakte heeft een kalmerend effect en het helpt om al je gedachten te ordenen. Je komt al snel in een soort ‘trance’, net als met bijvoorbeeld hardlopen. Je gaat helemaal op in het moment.
 3. Lesje overgave en vertrouwen
  Wanneer je het lastig vindt om controle los te laten, dan kan het zijn dat je dit aan het begin ook op het board tegenkomt. Het voelt nog lekker wiebelig en het is even leren vertrouwen dat je best stevig staat en niet zo snel valt (en dat het eigenlijk niet erg is om te vallen). Het is vaak niet eens zozeer letterlijk de angst voor het vallen, als wel de figuurlijke angst om te vallen (falen) die in ons systeem vast zit en die je zo gespiegeld krijgt. Als je een keer gevallen bent, ben je meteen over je angst heen (de gouden tip: laat je meteen in het water vallen, dan kan de angst ook weg). Hoe meer vertrouwen je gaandeweg krijgt in het board, in jezelf, in de balans, hoe meer je deze (zowel letterlijke als figuurlijke) angst overwint.
 4. Balans
  Het balanceren op het water werkt mentaal positief door. Je bent even met andere dingen bezig: je focust op je techniek, de buitenelementen, je ademhaling, je lichaam. Dat geeft rust. Bovendien kun je ook kiezen voor Sup Yoga, waarbij je yogaoefeningen doet op je board. Wanneer je het vertrouwen voelt en zo de balans vindt, helpt dat ook in de rest van je leven om die balans steeds gemakkelijker te vinden.
 5. Zie Nederland eens van een andere kant
  Je staat bij stand-up paddling lekker hoog én droog op je board en zo kun je Nederland vanaf het water ontdekken. Je kijkt overal bovenuit en hebt dus vergezichten waar je ook supt of dat nou midden in de natuur of langs de hoge kades van de Amsterdamse grachten is.

De conclusie is eigenlijk dat suppen uiteindelijk, als je balans hebt gevonden, zowel letterlijk als figuurlijk een enorm gevoel van vrijheid geeft.

 

Wil je maandelijks een sprankelende Free your Dreams inspiratieboost in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Je blijft zo ook op de hoogte van nieuwe Free your Dreams projecten, Ebooks en workshops.

No Comments Yet.

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *