Letterliefde: verbeter je handschrift

Een mooi handschrift voegt iets toe en zegt iets over jou. Zelf ben ik het schrijven een beetje verleerd door al die uurtjes achter de computer. Gelukkig kan dat met wat tijd en aandacht snel verbeteren. In dit artikel lees je zes tips van een expert om je handschrift te verbeteren.

Een paar mooie zinnen op papier zetten, een envelop beschrijven, een dagboek bijhouden… Met de hand schrijven is meer dan even iets noteren. Je doet het met volle aandacht en maakt iets wat uniek en eigen is, want je eigen handschrift herken je uit duizenden.

Verbeter je handschrift: 7 tips

Een tijd geleden alweer interviewde ik voor het tijdschrift Flow de Engelse Rosemary Sassoon. Zij is een expert (zeg maar icoon) op het gebied van handgeschreven letters waar ze ook meerdere boeken over heeft geschreven. Ze gaf een aantal tips om je handschrift te verbeteren.

1. Zorg ervoor dat je vingers ontspannen zijn. Rosemary: “Als je een pen heel krampachtig vasthoudt dan kun je eigenlijk niet vrij bewegen en dus niet vrij schrijven. Als je spanning voelt in vingers of handen, schud dan alles even los.”

2. Docenten schoonschijven hameren er altijd op om er op te letten dat je hele onderarm beweegt met het schrijven. Veel mensen schrijven door alleen hun vingers te bewegen zoals bij tekenen waardoor de woorden er eerder verkrampt uitzien. Schrijven met een ‘easy flow’ gaat veel makkelijker als je je onderarm (en zelfs je schouder) beweegt, terwijl je hand en vingers vrij stabiel zijn.

3. Neem de tijd. Hoe sneller je schrijft hoe slordiger de letters eruit zullen zien. Als de letters een beetje naar rechts of naar links neigen is dat niet erg – zolang ze allemaal naar de zelfde kant toe vallen.

4. Rosemary: “Forceer jezelf niet om elke letter aan elkaar te schrijven. Je pen een stukje optillen in het midden van lange woorden is belangrijk om je hand relaxed te houden”. Als aan elkaar schrijven er bij jou slordig uit ziet kun je ook kiezen voor losse lettertjes. Hou de letters dan compact en laat de ‘steeltjes’ niet de regel erboven of eronder raken (bijvoorbeeld bij de letters b, d, j of g).

6. Experimenteer met verschillende pennen. Rosemary: “Moderne pennen en ballpoints zorgen ervoor dat je ‘losser’ schrijft: sneller dan met een traditionele vulpen maar wel minder secuur. Kijk wat bij je past door verschillende goede pennen met verschillende diktes uit te proberen.”

7. Hoe meer je weer gaat schrijven hoe mooier je handschrift zal worden. Oefen eens op papier met kleine ruitjes.

Probeer verder los te laten dat het allemaal netjes en perfect moet zijn, want schrijven is toch vooral een beleving. Een handschrift is puur en persoonlijk.

Foto bij dit artikel van Bomobob en een print daarvan is te koop bij Etsy.

2 Comments
 • Berrie Schwartz
  October 4, 2015

  het zijn 7 tips ……………

  • Michèle
   October 4, 2015

   Helemaal gelijk :), meteen aangepast en dank.

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *