Maak je dromen nú waar

Wat is jouw droom? Iets wat je altijd hebt willen doen, maar waar je nog niet aan bent begonnen om welke reden dan ook? Een droom waarmaken, iets met passie doen, geeft energie. Stop met uitstellen, maar daarvoor is wel één ding belangrijk…

Wat houd je eigenlijk tegen? Waarom heb je het tot nu toe nog niet gedaan? Er zijn zoveel redenen te bedenken om het niet te doen: het is eng, het kost geld, het kost tijd, je denkt dat je het niet kunt, dat het niet mogelijk is, dat je zult falen, dat je zult slagen en dat je wereld gaat veranderen of dat mensen dan van alles van je verwachten of je bent bang voor de reacties van anderen. Wereldwijd onderzoek van Dove in 2010 toonde aan dat 60% van de meisjes tussen 10 en 17 jaar stopt met doen wat zij leuk vinden -naar het strand gaan, uitgaan, hockeyen, ballet, enzovoorts- vanwege een negatief zelfbeeld. Je hebt zelfvertrouwen en zelfliefde nodig als basis, en dus ook om dromen te laten uitkomen. Achter alle excuses en redenen om iets niet te doen, schuilt één emotie: angst.

Voel je angst!

In sommige gevallen heeft angst een functie; het is onze bescherming tegen gevaar. Maar er is ook angst voor veranderingen. Angst is een gebrek aan vertrouwen in jezelf, je vertrouwt er niet op dat je aankunt wat er op je pad komt. Altijd, wanneer we iets nieuws moeten doen of ervaren, voelen we angst. Soms houdt deze angst ons tegen, we blijven dan hangen in de comfortzone omdat het veilig en vertrouwd voelt. De angst voor verandering kan zo groot zijn dat we liever in een situatie blijven die niet goed voor ons is. Het vergt moed om dit onder ogen te zien, om je leven te veranderen of dromen waar te maken.

Je kunt niet ‘verliezen’

Je zult weerstand ervaren en het zal niet allemaal meezitten, maar als je wacht tot de angst weg is, kun je wachten tot je een ons weegt. De kunst is als het ware door de angst heen te gaan. Als het je dit lukt, dan zullen pijnlijke of hulpeloze gevoelens als vanzelf transformeren naar energie en kracht. Zelfs als het niet wordt wat je ervan had verwacht, dan heb je het in ieder geval geprobeerd en hoef je nooit meer te denken ‘had ik maar…’ Dit vergroot je zelfvertrouwen en misschien brengt het je wel groei, een leerzame ervaring, nieuwe mensen in je leven of heel veel plezier. Op die manier kun je het altijd zien als winst en zul je nooit ‘verliezen’.

To do: maak een plan

Uit je droom, vertel hem aan anderen en doe dat zo enthousiast mogelijk. Ga op zoek naar mensen die je kunnen helpen en maak vervolgens een planning. Maak het plan op basis van kleine haalbare stappen, zodat je angsten het niet overnemen. Op basis van je plan beslis je: ga ik dit doen?

Dit is een stukje uit mijn artikel ‘Waarom wachten? Maak je dromen nú waar’ uit het juni nummer van Santé

No Comments Yet.

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *