Maak werk van je dromen!

We hebben allemaal onze eigen perceptie van een droomcarrière, als ondernemer of via een vaste baan. Voor de één is dat volledige vrijheid hebben en voor de ander misschien meer tijd voor gezin of creativiteit. Doe jij het werk van je dromen? Lees in dit artikel hoe je stappen kunt zetten richting jouw droomcarrière!

Een persoonlijk verhaal: van pensioenconsultant naar droomcarrière

Sebastiaan Herkemij is coach en is een tijdje mijn collega geweest. Daarvoor werkte hij als pensioenconsultant, een goedbetaalde baan. Dat leek in eerste instantie geweldig en het was wat hij gewild had, toch voelde hij zich ontzettend leeg. Uiteindelijk nam hij ontslag en reisde de wereld rond, op zoek naar zijn levensmissie, op zoek naar vrijheid en geluk. Toen hij terugkwam begon hij zijn eigen bedrijf en leefde jarenlang noodgedwongen low budget. Hij bleef zich afvragen: wat maakt nou een droomcarrière? Hij besloot 60 experts met een droomcarrière te interviewen en daar een boek over te schrijven. Van storytellers tot miljonairs, van sprekers tot topondernemers, van betaalde wereldreizigers tot (social) media experts. Nu leeft Sebastiaan zijn eigen droomcarrière en verdient dankzij zijn methode in één dag meer dan hij ooit per maand verdiende. In dit boek deelt hij zijn methode, zodat jij ook jouw droomcarrière kan creëren. Zijn boek De DC-Code, 10 sleutels om jouw droomcarrière-code te kraken, heeft mij absoluut diep geraakt en zeer geïnspireerd.

Wat is je droomcarrière niet?

We hebben allemaal onze eigen perceptie van een droomcarrière. Voor de één is dat genieten op een tropisch eiland met een laptop binnen handbereik, voor de ander is het de wereld rondreizen. Voor de één is dat volledige vrijheid hebben en voor de ander meer tijd voor gezin of creativiteit. Een droomcarrière klinkt alsof het altijd leuk is, alsof de zon altijd schijnt. We wonen in Nederland en weten dus zeker dat dit lang niet altijd zo is. Sebastiaan heeft veel plaatsen van de wereld mogen zien en er zijn maar weinig plaatsen waar de zon altijd schijnt. En daar waar dat wel het geval is, ziet het er vaak erg verdord uit. Denk maar aan een woestijn. Juist door een regenbui wordt alles groen, bloeiend en kleurt het landschap.

Juist door de contrasten van regen en zon ga je de zon veel meer waarderen. Een droomcarrière betekent dus niet dat er geen problemen zijn en ook niet dat het altijd leuk is. Er zullen ook dingen zijn die je minder leuk vindt, de administratie bijvoorbeeld. Als je besluit deze uit te besteden zul je er toch naar moeten kijken, het controleren en het begrijpen. Wat het wel betekent, is dat na regen zonneschijn komt. Als je bereidt bent om door stormen te gaan en minder leuke perioden te ervaren (en daardoor te groeien en te leren), kun je vervolgens intens genieten van het eindresultaat.

Maak werk van je dromen

Maak werk van je dromen: 3 tips

 1. Beklim de berg
  Je hoofd mag in de wolken zijn, maar sta tegelijk met beide voeten stevig op de grond. De droom van Sebastiaan was om een boek te schrijven, nu heeft hij dat daadwerkelijk gedaan. Het proces was lang niet altijd zo rooskleurig als hij zich had voorgesteld. Hij heeft moeilijke momenten meegemaakt, hij kwam twijfels tegen en onzekerheden, zo schrijft hij in zijn boek. Net als het beklimmen van een bergtop niet altijd leuk is, maar het genieten van het uitzicht en het euforische gevoel op de top zijn wel fantastisch. Datzelfde gaat trouwens op voor mijzelf bij het schrijven van mijn boeken. Zoals ik hierboven al schreef, het leven heeft ups en downs en voor een droomcarrière is dat net zo.
 2. Een essentiële sleutel…
  In het boek worden verschillende mensen geïnterviewd die (vanuit financieel oogpunt) niet meer hoeven te werken. Toch werken ze harder dan voorheen. Waarom? Ze vinden het superleuk wat ze doen en geloven in dat wat ze doen. Na elf maanden over de wereld reizen voelde Sebastiaan zich opnieuw leeg van binnen. Hoe kwam dit, vroeg hij zich af. Hij miste het kunnen en mogen bijdragen aan de maatschappij, hij voelde zich nutteloos. Er zijn maar zoveel stranden, tempels, bergen, steden enzovoort die je kunt bezoeken. Op een gegeven moment was hij verzadigd. Hij begon in te zien dat, voor meer voldoening en geluk, zijn leven meer betekenis moest hebben dan alleen maar rond te reizen en mooie dingen te zien en mee te maken. Voldoening ervaren en bijdragen aan de maatschappij is een belangrijke sleutel voor een droomcarrière.
 3. Waarom?
  Er is één vraag heel belangrijk en het antwoord is voor iedereen anders. Deze vraag is: waarom? De geïnterviewde experts hebben ook hun twijfels, moeilijke momenten, tijden waarop ze willen opgeven. Maar ze geven niet op, ze weten namelijk heel goed waarom ze het doen. Ze geloven in hun product of dienst en ze geloven dat dit een toegevoegde waarde is voor de maatschappij. Dit zorgt ervoor dat ze de wil en moed hebben om door te gaan.

Blijf dromen en zet een stap

Dromen houden je jong, dromen zorgen ervoor dat je iets hebt om naartoe te leven. Dromen kunnen je energie geven. Het vooruitzicht van een droom kan je laten stralen als een kind. Dus leef je dromen en maak weer nieuwe dromen, maar let op de valkuil: hoe lang blijf je dromen? Een jaar, tien, twintig? Je zult toch (geïnspireerde) actie moeten ondernemen om je droom werkelijkheid te laten worden. Maak werk van je dromen, jij bent de enige die het kan doen.

Wat zijn jouw dromen? Wat voor stap, groot of klein, kun jij binnenkort zetten om dichterbij je droom te komen? Als je wilt delen, helemaal leuk!

1 Comment
 • Lien
  February 1, 2017

  Wij willen een tiny house ipv ons gekochte rijtjeshuis waarvoor we ons verplicht zullen voelen in de toekomst een bepaalde job aan te houden om de maandelijkse lening af te betalen! Eind februari laten we een offerte opmaken voor de bouw van ons kleine huisje op wielen en gaan dan op zoek naar een staanplaats, spannend 🙂

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *