Meer balans

In balans zijn is niet altijd zo vanzelfsprekend. Alles in het universum heeft een zeker ritme, een levenspuls. Denk maar aan de seizoenen, de lente gaat de natuur ontluiken, in de zomer kan het bloeien en de herfst is een periode om los te laten. Loslaten van dat wat we niet meer nodig hebben of wat ons niet meer dient. Weg met dingen die ons voorheen inspiratie gaven maar nu alleen nog maar energie kosten. Als we deze levenspuls ook in onszelf meer eren, is het gemakkelijker om in balans te blijven.

Alles heeft een ritme…

Alles in het universum heeft een zeker ritme, een patroonmatige beweging: een levenspuls. Ons lichaam heeft een hartslag, pulsering in de bloedbaan, longen en cellen. In de natuur zie je dag en nacht, eb en vloed en de seizoenen. Zelfs in ons dagelijks leven zit een levenspuls, zoals de verplichte rustdag in veel culturen.

Die levenspuls bestaat uit drie fases:
* expansie
Het wakker worden, groeien, uitdijen, actie ondernemen
* contractie
Het samentrekken, spanning verminderen, afsterven, rustig worden
* stilte
Dit is de fase ertussen, voor de expansie. Het moment waarop het even stil is, de beweging wordt weer opgebouwd, een alert wachten tot het weer tijd is voor groei of creatie.

En zo is er ook een psychologische levenspuls. Bij expansie ben je aan het bouwen, actief, energiek, krachtig en productief. Contractie betekent aandacht hebben, balans voelen, rust nemen, integreren. En de fase van stilte is bijvoorbeeld onze slaap of meditatie. Momenten waarop we niets hoeven en alleen maar ‘zijn’. Wanneer we ons beter bewust zijn van het ritme in onszelf en alles om ons heen, hoe beter we met de stroom van het leven mee kunnen gaan.

Worstelen?

Als het leven voelt als een worsteling kun je er vanuit gaan dat je in een geforceerde expansie, contractie of stilte zit. Als je bijvoorbeeld een deadline moet halen, te weinig rust nemen, de boog gespannen houden, onrust, steeds iets moeten van jezelf, ongeduldig zijn, altijd maar doorgaan en je grenzen niet meer voelen (geforceerde expansie). Of als je steeds weinig energie hebt, niet in contact bent met je behoeften, passief bent, je een slachtoffer voelen, of vaak alleen willen zijn (geforceerde contractie). Bij geforceerde stilte heb je slaapproblemen, gebrek aan levenslust of zelfs geen ‘wil’.

Weer in de flow

Een geforceerde staat van zijn is niet altijd te vermijden. Soms moeten we nou eenmaal een tijdje knallen voor een deadline of grote klus. Of zijn we daarna zo uitgeput dat er even niets meer uitkomt. Te lang (onbewust) in een geforceerde staat zijn kan burn-out of lichamelijke klachten veroorzaken. Als je de keuze om vanuit de geforceerde staat te komen niet bewust kunt maken, dan zitten er vaak onbewuste oude patronen onder (ontstaan in je kindertijd) die niet meer dienen. Bij geforceerde expansie kan dat bijvoorbeeld onzekerheid zijn of je wel (goed) genoeg presteert waardoor je maar door blijft gaan.

Je komt in de ‘flow’ door je bewust te zijn van de fase waar je inzit en door meer met het ritme van het leven mee te bewegen. Zo ga je met de stroom mee in plaats van er tegen in te blijven zwemmen wat zorgt voor balans.

De levenspuls is lesmateriaal van School of Life
Foto te koop via EyePoetryPhotography

No Comments Yet.

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *