Meer energie

Meer energie krijg je door voldoende rust, en voldoende beweging. Met andere woorden: door de juiste balans tussen die twee.

Door: beweging

Wanneer je moe bent is niets zo lekker als op de bank ploffen voor de tv, maar een wandeling in de buitenlucht of een stuk fietsen geeft stiekem veel meer energie. Bij sport, fitness of beweging kan de activiteit van de stofwisseling en de warmteproductie binnen de spiercellen meer dan 20 keer zo sterk worden als in rust. Dit kan de activiteit van de stofwisseling tien keer versterken. De bloedsomloop in de spieren verbetert en daardoor komt de zuurstof sneller waar het moet zijn in het lichaam. Ook maken de hersenen meer endorfinen aan, stofjes die een goed gevoel geven.

Wanneer je drie tot vijf dagen 20 tot 30 minuten beweegt zul je al heel snel extra energie hebben en val je gemakkelijker af. Afhankelijk van je doestelling hoef je jezelf echt niet helemaal uit te putten, uit Australisch onderzoek is gebleken dat mensen die elke dag een half uur wandelen of fietsen met af en toe een kleine pauze na een jaar even fit zijn als mensen die onafgebroken hardlopen of snelwandelen.

Door: rust

Kyra de Vreeze legt in haar boek Daytox uit dat stress zich in het lichaam vertaalt naar afvalstoffen. Die worden vastgezet in de spieren, gewrichten en het bindweefsel (o.a. in vet). Geef jezelf dus de ruimte voor de nodige rust en ontspanning. Zonder schuldgevoel! Want zoals de Engelse schrijver Oscar Wilde al zei: ‘Niets doen is het moeilijkste wat er is. Het is het moeilijkste én het slimste wat je kunt doen.’ Iedereen heeft nou eenmaal een break nodig, tijd om niets te doen. In die periode ontstaan nieuwe ideeën en krijgen we nieuwe inspiratie. We verwachten veel van onszelf en zonder een periode waarin we kunnen opladen raken we leeg.

Zorgen voor een volle batterij is goed voor jezelf zorgen (en bij deze zeg ik dat ook maar weer eens tegen mijzelf).

No Comments Yet.

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *