Meer focus krijgen

Soms heb je het gevoel alsof je continu in de vijfde versnelling leeft. Je rent van hot naar her en er moet van alles af. Maar heb je het echt wel zo druk, of is het eigenlijk vooral ‘een heel druk hoofd’? Je kunt je versnipperd voelen door al die dingen waar je aan moet denken, door de vele prikkels van buitenaf die je moet verwerken en alles wat je nog moet doen op een dag. In dit artikel lees je hoe je meer focus krijgt (en dat is gemakkelijker dan je denkt!).

Een druk hoofd

Door dit ‘drukke’ gevoel kan weerstand ontstaan en krijg je de neiging om minder leuke klussen uit te stellen. In plaats daarvan kijk je maar weer even op Facebook of je iets ‘belangrijks’ hebt gemist, stuur je een vriendin een appje of kijk je even op je favoriete blog of er een nieuwe post is. Je hebt daardoor moeite met het stellen van de juiste prioriteiten en het gevoel dat je ‘o zo druk’ bent neemt alleen maar toe. Ik sprak trainer, coach en auteur Denise Hulst over dit fenomeen voor een artikel in Santé.

De oorzaak: je brein!

Ze vertelde dat de oorzaak hiervoor in je brein ligt. De hersenen bestaan uit drie delen, het oudste deel is het brein dat is gericht op overleving en het ‘hier en nu’. Prikkels als het belletje van je email, het geluid van een app of sms enzovoort, appelleren allemaal aan dit oerbrein dat ook reptielenbrein genoemd wordt. Het geeft een signaal aan dit brein dat er een actie vereist is en dat betekent dat dit oerbrein, wat ons vroeger diende om te ‘vechten’ of ‘vluchten’, de hele dag ‘aan’ staat. Iets wat veel energie kost.

De oplossing: gebruik je brein optimaal

Om meer rust, focus, daadkracht, energie en concentratie te hebben is het belangrijk om op de juiste manier gebruik te maken van je brein. Naast het oerbrein bestaan je hersenen uit nog twee delen. Denise Hulst: “Je reflecterende brein is het brein dat de dingen overdenkt en keuzes maakt. Het derde deel is ons archiverende brein, deze zorgt ervoor dat alle prikkels die de hele dag op je af gekomen zijn op de juiste plek in je systeem worden opgeslagen.
Maar als het oerbrein te veel ‘aan’ staat, zoals vaak het geval in deze tijd waarin je de hele dag prikkels te verwerken hebt, krijgen de andere delen van het brein te weinig ruimte en tijd om hun werk te doen. Deze gaan daarom aan de slag als je ’s avonds in bed ligt. Met als gevolg dat je in bed nog ligt te piekeren en malen, of ’s nachts wakker schrikt omdat je iets niet wilt vergeten.”

Neem vaker pauze

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dan ook dat rustpauzes helpen bij de informatieverwerking in je hersenen. Simpelweg meer pauze en rust nemen gedurende de dag zorgt voor meer productiviteit en prestatievermogen, aldus de onderzoekers. Het is dus belangrijk om op een dag te zorgen dat je alle drie de delen van je brein de gelegenheid en ruimte geeft om hun werk te doen. Mentale inspanning is ook inspanning, net als fysieke inspanning. Onze denkkracht is niet onbeperkt beschikbaar, dus verstandig omgaan met je hersencapaciteit is belangrijk. Hier bewuster mee omgaan zorgt dat je aan het eind van de dag minder moe bent en toch meer voor elkaar hebt gekregen!

Meer focus krijgen, 3 tips

  1. Geef de verschillende delen van je brein de ruimte om hun werk te doen door regelmatig pauzes in te lassen tijdens de dag. Niet achter je computer, maar even buiten een rondje lopen of bladeren in een tijdschrift waarbij je gedachten wat kunnen afdwalen. Kom uit die vijfde versnelling en vertraag letterlijk. Loop bijvoorbeeld heel langzaam naar de koffieautomaat om drinken te halen.
  2. Wissel werkzaamheden af die de verschillende energie en inspanning vragen. Zo spreek je steeds een ander deel van je brein aan.
  3. Zet vaker je email uit en je smartphone op stil. Ga vaker even ‘apart’ zitten op werk als je een klus moet doen waarvoor concentratie nodig is.

Omdat ik een hoofd vol ideeën heb, is dit voor mij een heel actueel thema. Focus behouden zodat ik ook kan neerzetten wat ik wil neerzetten, en toch openstaan voor alles wat stroomt: voor nieuwe ideeën, nieuwe projecten en nieuwe samenwerkingen… Daarin steeds balans zoeken. Is dit voor jou ook een thema? Hoe ga jij daar mee om?

In het maartnummer van Santé heb ik een uitgebreid artikel geschreven over dit onderwerp.

Foto: Marija Savic

No Comments Yet.

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *