Meer ruimte voor plezier, maar hoe?

Het leven is voor de meeste van ons druk en vol. Heb je ook het gevoel dat je zoveel moet? Dat er zo weinig ruimte is voor leuke dingen of ontspanning? Een landbouwer in Thailand inspireert duizenden mensen om het anders te doen. Hier lees je hoe.

Jon Jandai leeft als boer in Thailand. Hij is ook oprichter van een biologische boerderij en een centrum voor duurzaamheid net buiten Chiang Mai. Eigenlijk was hij heel gelukkig als boer, vertelt hij tijdens een lezing voor TED.com. Hij had niet veel geld, maar wel veel vrije tijd en hij kon in zijn eigen eten voorzien. Beïnvloedt door de ‘buitenwereld’ was hij niet tevreden en vond dat hij meer geld moest verdienen en succesvol moest worden. Hij vertrok naar Bangkok om daar te werken. Daar maakte hij, zoals de meeste van ons, achturige werkdagen en sliep in een klein kamertje. Op een gegeven moment realiseerde hij zich hoe hard en ingewikkeld hij deze manier van leven vond, en dat hij hier niet blij en gelukkig van werd.

Waarom maken we het zo ingewikkeld?

In zijn speech zegt hij: “Life is easy and fun. Waarom maken we het zo ingewikkeld?” Hij verhuisde uiteindelijk terug naar Chiang Mai en begon een centrum voor duurzaamheid. Zijn streven is om makkelijke manieren te vinden voor mensen om te voorzien in hun basisbehoeften, zodat ze meer tijd overhouden voor plezier! In zijn lezingen probeert hij mensen daartoe te inspireren. De structuur van onze maatschappij, zeker in het westen, zit nou eenmaal op een bepaalde manier in elkaar, maar we kunnen ons wel laten inspireren door Jon om onze prioriteiten eens te verleggen. Om eens met andere ogen naar ons eigen leven te kijken.

Maak een shortlist

Welke dingen in het leven doe je nou echt het liefst? Wat doet er het meest toe in je leven? Karin Bosveld adviseert in haar boek ‘Meer rust in je hoofd’ om een shortlist te maken van 3 à 4 dingen die echt belangrijk voor je zijn. Tijd doorbrengen met je partner, gezin of vrienden, lezen, fotograferen enz. Besteed je hier genoeg tijd aan in je leven? Kun je meer balans creëren?

Hieronder de 15 minuten durende lezing van Jon Jandai

Meer hierover is te lezen in mijn artikel ‘Altijd en overal mindful, een praktisch stappenplan voor meer rust in je hoofd’ in het tijdschrift Lieflijf Body & Mind Special (Voorjaar 2014).

No Comments Yet.

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *