Meer rust en beter slapen

Vaak niet in slaap kunnen komen, regelmatig wakker worden en ’s ochtends moe opstaan. Herkenbaar? (Archhh) Zorg voor meer rust in je hoofd en lijf, zowel overdag als ’s nachts.

Meer rust overdag

Een goede nachtrust begint al in de ochtend. Wanneer je gedurende de dag meer tijd neemt voor rust, ontspanning en plezier komt dat je nachtrust ten goede. Uit onderzoeken blijkt dat onze behoefte aan slaap niet alleen lichamelijk is, maar dat ook chemische componenten een rol spelen. Je brein zorgt er dus voor dat je in slaap valt en als je veel onrust hebt, heeft dit een negatieve invloed op je nachtrust.

Meer rust ’s nachts

Ongeveer 40% van alle Nederlandse mannen en vrouwen slaapt regelmatig slecht, zo blijkt uit een onderzoek dat in 2005 is uitgevoerd aan de Universiteit van Utrecht. Voor meer dan de helft van deze mensen is de verstoorde nachtrust zelfs een langdurig en ernstig probleem. Slecht slapen blijkt in de meeste gevallen best makkelijk op te lossen met een gezonde levensstijl en natuurlijke middelen.

Oorzaken van slecht slapen

Tijdens de slaap komen lichaam en geest tot rust en is het lichaam in staat zichzelf te herstellen en te vernieuwen. De belangrijkste oorzaken van slaapproblemen zijn stress, voeding en te weinig bewegen. Stress zorgt ervoor dat de adrenalineproductie toeneemt en het stresshormoon cortisol wordt aangemaakt. Dat maakt je alert waardoor je minder goed slaapt. Cafeïne heeft een opwekkend effect. Teveel eten zorgt ervoor dat je lichaam nog druk is met verteren en er nog niet aan toe is om te ontspannen en dus te slapen. Uit onderzoeken is gebleken dat minimaal vier keer per week twintig minuten sporten de slaapkwaliteit flink verbetert.

Natuurlijke middelen voor beter slapen

* Magnesiumolie heeft een ontspannend effect door het mineraal magnesium (een magnesiumsupplement kan ook helpen).
* Kamillethee is gemaakt van een plantje dat een rustgevende werking heeft.
* Melatonine is een hormoon dat het lichaam zelf aanmaakt als het tijd is om te slapen. Het is ook te krijgen als voedingssupplement en helpt bij het in slaap komen.

Dit is een bewerking uit mijn artikel over rust en slaap in het najaarsnummer van het tijdschrift Lieflijf.

Foto is van Eye Poetry Photography en een print is te koop via Etsy

1 Comment
  • Lien
    February 1, 2017

    1druppeltje etherische olie van lavendel op de binnenkant van mijn pols, daarna mijn beide polsen tegen elkaar aanwrijven, een 3-tal keer diep inademen en de geur goed in me opnemen, doet me gegarandeerd even later diep inslapen.

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *