Meer spelen = meer geluk

Al zien mensen mij vaak als vrolijk en spontaan, ook ik heb er een handje van om mezelf veel te serieus te nemen. En natuurlijk, het leven is heel soms heel erg zwaar. We krijgen af en toe enorme beproevingen te verduren. Vooral daarom is het goed om het ‘lichte’ deel van jezelf meer te ontwikkelen, het deel dat wil spelen en plezier maken. Juist dat maakt je stevig, ook in de moeilijke periodes.

Meer geluk: sta het jezelf toe

In mijn proces van persoonlijke ontwikkeling en bewustwording (ook door de beroepsopleiding voor therapeut die ik heb afgerond) kon ik af en toe zwaar op de hand zijn. Aan jezelf werken is ‘zwaar’! Dat gaat niet samen met plezier maken. Het zijn belemmerende overtuigingen die zaten ingebakken in mijn onbewuste. Zo’n overtuiging is ontstaan toen je kind was en nu je volwassen bent, belemmert het alleen nog maar. Plezier maken en genieten is voor een groot deel het gevolg van ‘het jezelf toestaan’. En dat lijkt nou eenmaal veel gemakkelijker dan het is, maar je bent verantwoordelijk voor je eigen geluk.

Spelen en wel hierom:


Als je geconcentreerd bezig bent en je lacht even hardop, dan voel je meteen de energie weer stromen door je lijf. Zelfs tijdens mijn opleiding (die echt heerlijk, maar heus ook pittig was) moesten wij na een zware sessie tijdens de les wel eens tikkertje spelen of huppelen in een kring. Daar wordt de energie in de ruimte (en in jezelf) meteen lichter van. Zo’n krachtig instrument is spelen. Spelen heeft geen doel, je hoeft er niets mee te bereiken en dat is nou juist de kracht ervan. Het gaat puur om plezier en daardoor ben je volledig in het moment, in het nu. Wanneer je het doet vliegt de tijd en wordt al je aandacht erdoor opgeslokt. Het stimuleert nieuwsgierigheid en daarmee ook creativiteit. En je doet het altijd vrijwillig, omdat je het leuk vindt en kunt er elk moment weer mee stoppen. Er zit dus nooit een ‘moeten’ of druk achter, want dan is het niet echt spelen, dat is niet vrij. Om te spelen hoef je echt niet altijd het Lego of Playmobil van zolder te halen, uit de kelder te vissen of van je kinderen te lenen. Spelen is ook een kleurplaat maken, door de kamer dansen, de inrichting van je huis helemaal omgooien, zandkastelen bouwen op het strand of zomaar iets knutselen. Het gaat erom dat je even uit je dagelijkse routine komt. Want juist deze dagelijkse routine kan ons vastzetten in een leven zonder gekkigheid. Door even uit de dagelijkse routine te stappen, creëer je ruimte om meer plezier en speelsheid in je leven te integreren.

Je hart zo licht als een veer

Het doet me ook denken aan het verhaal uit de Egyptische mythologie van de god Anubis. Deze stond de doden op te wachten met een weegschaal. Op de ene kant van de weegschaal lag een veer en op de andere kant legde hij het hart van de dode. Alleen degenen van wie het hart zo licht was als een veer mochten door naar de hemel. Het helpt mij herinneren mijn hart licht te houden, ook in zware tijden. De blijheid die je ervaart als je leeft volgens je levensdoel maakt je hart ook zo licht als een veer, een mooie graadmeter of je op de juiste weg zit.

No Comments Yet.

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *