Moe, uitgeput of burn-out? 7 tips voor meer energie deze zomer!

Zomer en energie lijken samen te gaan: voldoende vitamine D, lekker lang licht, vakantie. Maar… dat neemt niet weg dat je onderhuids niet alsnog een diepe vermoeidheid kunt voelen. Ruim 900.000 mensen in Nederland hebben last van burn-outklachten. Vaak lijken deze klachten in de zomer wat minder te worden, maar daar zit een valkuil aan. Of je nu moe bent, uitgeput of last hebt van burn-out klachten: met deze effectieve tips heb je in en na de zomer veel meer energie.

Ben je moe, uitgeput of heb je burn-out klachten?

Emoties, werk dat energie kost (en het niet meer geeft), twijfelen over je pad of passie, het kan allemaal behoorlijk moe maken. Als je je langere tijd moe of uitgeput voelt is dat een teken, een rode vlag die roept: ‘Neem een stap terug, durf wat los te laten, stop met vechten!’ Een burn-out kan het gevolg zijn. Misschien ben jij zelfs een van de vele mensen die op dit moment kampt met burn-out klachten. Mijn leuke collega coach Lieke Meertens helpt vrouwen bij het voorkomen en herstellen van een burn-out. Weet als eerste dat je in ieder geval NIET zwak bent! Lieke: “Sommige mensen voelen zich zwak als ze een burn-out hebben. Of een loser. Absolute onzin. Mensen die een burn-out krijgen, hebben de meest geweldige eigenschappen. Het zijn harde werkers, ze zijn loyaal en heel begaan met hun omgeving. Je bent gewoon te lang over je grenzen gegaan. That’s it.  Hoogste tijd om die reserves weer aan te gaan vullen.”

De valkuil van de zomer

Vaak lijken de klachten in de zomer wat minder te worden, maar schijn bedriegt. Ná de zomer komen de klachten dubbel zo hard terug. Dan gaan mensen weer massaal op zoek naar de perfecte burn-out behandeling. “Steek je kop niet in het zand en besteed nu aandacht aan jezelf en aan de reden waarom je opgebrand bent geraakt. Dan heb je na de zomer meer kans op een goed herstel,” aldus Lieke.

Herstellen van burn-out en vermoeidheid

7 tips voor meer energie!

Ik vroeg Lieke wat je kunt doen om in de zomer goed van je burn-out te herstellen en om vermoeidheid te voorkomen en verminderen. Ze geeft je 7 effectieve en waardevolle tips.

 1. Maak je energie-handleiding
  Ga op onderzoek uit waar jij energie van krijgt en maak daar een lijst van. Vaak doe je in de vakantie al uit jezelf meer activiteiten waar je vrolijk van wordt, dus let goed op waar je allemaal heel blij van wordt. Een boek lezen op de bank, door woontijdschriften bladeren, creatief bezig zijn? Maak er een lijst van, jouw energie-handleiding, en neem je alvast voor om na de zomer ook iedere dag even iets voor jezelf te doen. Ja echt, iedere dag.
 2. Doe dingen met aandacht
  Oefen alvast in mindfulness. Dagelijkse dingen met al je aandacht uitoefenen. Zet je zintuigen open en geniet van die zonsondergang (of tja… van die regen op je huid). Proef vol aandacht je ijsje of je heerlijke paella. Ga skinny dippen en neem alles grondig in je op. Mindfulness vermindert stress en verhoogt je weerstand. Als je nu alvast oefent, heb je er straks, in een stress-periode meer profijt van.
 3. De kracht van muziek
  Maak een leuke-nummer-lijst aan, bijvoorbeeld in Spotify. Nummers waar je spontaan vrolijk van wordt er waar jij een dansje van wilt doen in je woonkamer. Het doel? Deze lijst kun je straks na de zomer goed gebruiken. Zet de muziek bijvoorbeeld in de ochtend op, als je naar je werk moet. Of juist als je thuiskomt om alles weer even van je af te dansen.
 4. Schrijf het eruit!
  Ga op zoek naar een leuk notitieblokje en begin met schrijven. Waarover? Maakt niet uit. Alles wat er op dit moment in je hoofd rondspookt. En doe dit het liefst iedere dag even. Let niet op spelling of grammatica en blijf doorschrijven. Meer dan 200 onderzoeken hebben aangetoond dat expressief schrijven jou gezond houdt. Begin eens met 10 minuten per dag en ervaar hoe heerlijk het is om je gedachten en emoties op papier te zien verschijnen.
 5. Ga voor groen
  De natuur maakt ons gezond en gelukkig. Als je veel tijd doorbrengt in de natuur, herstel je sneller van stress. Zoek dus zoveel mogelijk de natuur op deze zomer. Al is het een stadspark. Niet alleen als je op vakantie gaat, maar juist ook bij jou in de buurt. Zo weet je straks, na de zomer, precies naar welke plekjes jij allemaal kunt gaan om te relaxen in het groen.
 6. Ga iets doen waar je energie van krijgt (al ben je nog zo moe)
  Zoek alvast een leuke cursus uit die je ná de zomer wilt gaan doen. Vanaf september beginnen vaak weer allerlei leuke workshops. Een schrijftraining, danslessen, een schilderworkshop of een hoolahoep-workshop? Mensen die vermoeid zijn, zakken ’s avonds vaak op de bank voor de televisie in elkaar. Maar je krijgt juist meer energie van iets dóen. Door je nu alvast in te schrijven, heb je straks een goede stok achter de deur.
 7. Oefen in lanterfanten en flierefluiten
  De vakantieperiode is hier natuurlijk uitermate geschikt voor. Maar de waarheid is dat je iedere dag even lanterfant-tijd nodig hebt. Al is het een kwartier per dag. Een kwartier dat niet vol zit met verplichtingen, overmatige prikkels of werk. Gewoon even op de bank zitten en voor je uit staren. Om op te laden. Op deze manier komt je creativiteit weer volop tot bloei en zo krijgen ook jouw diepste dromen en verlangens weer kans om van zich te laten horen.

Krijg korting op de online training Balance & Energy!

Lieke Meertens
Met haar online training Balance & Energy helpt Balance-coach Lieke Meertens vrouwen bij het herstellen van hun burn-out en vermoeidheidsklachten. Omdat de zomer een perfecte periode is om te herstellen van je burn-out geeft ze t/m 31 augustus 10% korting op haar training (YAY!). Vul daarvoor bij betaling de couponcode ZOMER in. www.herstellenvanburnout.nl

Wil je maandelijks een sprankelende Free your Dreams inspiratieboost in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Je blijft zo ook op de hoogte van nieuwe Free your Dreams projecten, Ebooks en workshops.

 

No Comments Yet.

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *