Mystiek Praag

Voor nieuwe Soulful Travel verhalen in een aantal tijdschriften en kranten was ik onlangs in Praag met fotografe Nadine Maas. Deze mysterieuze stad ademt kunst, cultuur, mystiek en muziek. Praag prikkelde al mijn zintuigen: elegant en esthetisch, vol oogstrelende Jugendstilarchitectuur in verwassen pasteltinten. Onze insider tips!

Mystiek Praag
Mystiek Praag

Het mystieke Praag

Sinds de Fluwelen revolutie en de scheiding van Tsjechië en Slowakije is er een hoop veranderd in de stad. Het grauwe ‘oostblok-gevoel’ heeft plaatsgemaakt voor levenslust en esthetiek. Voor muziek, straatartiesten en volle terrassen. Wanneer je door de straten wandelt, brengt elke hoek die je omgaat een nieuwe ervaring. En dat maakt de stad een tikkie mysterieus. Het beeld van het ‘mystieke Praag’ is ontstaan aan het einde van de 15e eeuw onder koning Rudolf II, hij was een groot kunstliefhebber en erg geïnteresseerd in wetenschap. Behalve kunstenaars en wetenschappers had Rudolf II ook een astroloog en verschillende alchemisten in dienst. Alchemie is een vorm van natuurfilosofie en combineert elementen van scheikunde, natuurkunde, mysticisme, astrologie en geneeskunde. Ze hielden zich bijvoorbeeld bezig met het omzetten van gewone metalen in goud. Het gebied dat nu bekendstaat als het ‘Gouden Straatje’, op de burcht, was dé plek van deze alchemisten toen.

Mystiek Praag

Slow Travel in Praag

De Tsjechen zijn gek op kleurrijke boerenmarkten, ze hebben er vele. Deze markten zijn het Praagse antwoord op de hele slow food en biologische beweging die wereldwijd zo gaande is. Van dinsdag tot vrijdag is er bijvoorbeeld een knusse markt met food en handmade items op het Namesti Republiky. Er zijn ook groene plekken in de stad. Kies uit de vele parken, zoals het Letná met een uitkijkpunt over de stad. Of ga voor de geurende bloemenexplosie in één van de botanische tuinen zoals de oudste van de stad Botanická Zahrada (Na Slupi 16), met daarbij een groot park.

Mystiek Praag
Mystiek Praag
Mystiek Praag

Je ziel voeden

Een bijzondere ervaring is een van de korte (vaak klassieke) concerten op prachtige locaties zoals in kleine kerken. Deze concerten duren een uur en kun je, zoals het je uitkomt, bezoeken op alle mogelijke tijden van de dag en avond. Zoek hiervoor liefst de minder toeristische plekken uit, bijvoorbeeld de spectaculaire Spaanse Synagoge uit 1868. Het werk van de inspirerende kunstenaar Alphonse Mucha, de ‘meester van de Jugendstil’, is niet uit het straatbeeld weg te denken en gelukkig maar (ik hou ervan! ;). Zijn eerste museum is gelegen in het 18de-eeuwse Kaunickypaleis. Het is niet groot, maar ik vond het wel de moeite waard. Net als de heel hebberig makende museumwinkel vol kaarten, posters en mooie boeken.

Mystiek Praag

Soulful hotspots

 • De bijna 100 meter hoge televisietoren in de gezellige woonwijk Ziskov (Mahlerovy sady 1) geeft een spectaculair uitzicht over de hele stad waar je van kunt genieten op moderne witte leren banken of vanuit de, aan het plafond hangende, transparante stoelen. Onder de toren ligt het Miminoo Garden Restaurant waar je, met mooi weer (straks in het voorjaar) in de tuin kunt eten op zitzakken of schommelstoelen. Of lekker chillen in één van de hangmatten.
  Mystiek Praag
 • De Engelse vertaling van Lehká Hlava is ‘Clear Head’. In dit vegetarische restaurant ontsnap je dan ook aan de drukte van de stad. Het gebouw is meer dan 500 jaar oud en het interieur is gemaakt door drie Tsjechische kunstenaars. Bovenal is het eten vers en goed.
 • Bar and Books is zeker de meest sexy bar in Praag met een enorme collectie aan whiskey’s in prachtige flessen. Als bartender Juri er is heb je geluk, dan het je gegarandeerd een gezellig gesprek én een deskundig whiskey advies.
  Mystiek Praag
 • Als enorme book-lover was het Engelstalige gezellige Globe Bookstore & Café één van mijn favo hotspots. Het café is levendig en je eet er goed en gezond voor weinig, in de winkel kun je (Engelstalige) boeken, maar ook te gekke kunstprints kopen voor niet al te veel geld, zoals onderstaande van kunstenaar Oleksiy Fedorenko. Check zeker de boeken met Tsjechische sprookjes en legenden met mooie illustraties (Pstrossova 6).
  Mystiek Praag
 • In de spirituele winkel Maitrea (in het Engels vertaald: ‘Loving Kindness’) kun je bijzondere wierrook en andere fijne spiri hebbendingen vinden. Je kunt hier ook terecht voor massages. Het gelijknamige vegetarische restaurant Maitrea ernaast heeft ook spiritueel tintje. De Feng Shui inrichting is compleet met twee fonteinen, een open haard en een plek om te chillen bij een grote Buddha. Naast keuze van de kaart kun je hier voor € 5 ook het dagmenu eten met soep, een hoofdgerecht en water (Tynska Ulicka 6).

Als jij nog inspirerende en aanvullende tips hebt van Praag dan is het super als je ze hieronder deelt!

Foto’s © Nadine Maas en Michèle Bevoort

No Comments Yet.

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *