Nieuwe manier van werken: positieve discipline

Je droom waarmaken vergt soms focus, discipline en tijd maken. Dat kun je doen door heel streng voor jezelf te zijn en flink te knallen, maar er is een andere manier! Een manier van werken die meer ruimte geeft voor creativiteit, inspiratie en vooral vreugde. Hoe werkt positieve discipline?

Op dit moment ben ik bezig met het creëren van een online cursus (een schrijfcoach voor mensen die een boek willen schrijven) en dat is een enorm project. Net als het schrijven van mijn boeken of het in de wereld zetten van de serie Puur Reisgidsen. Het vergt focus, het vergt discipline, het vergt tijd maken. Waar ik voorheen zo’n groot project vaak neerzette vanuit een strenge mannelijke energie: doen, knallen en rammen, probeer ik dat nu anders te doen. Ik maak, naast de noodzakelijke deadlines en laserfocus, meer ruimte voor voeding van mijn creativiteit, inspiratie, rust en plezier en zie dat als onmisbaar onderdeel van het creatieproces. Het brengt me een hele nieuwe manier van werken: met positieve discipline.

Positieve discipline: hoe werkt dat?

Deze term wordt bijvoorbeeld ook gebruikt voor een methode om kinderen op te voeden, maar Danielle LaPorte, auteur van ‘Het plan van je verlangen’, gebruikt deze term om een (voor mij nieuwe) manier van werken aan te duiden. Wanneer je een doel wilt bereiken en dat doet vanuit strenge structuren, programma’s en regimes, verstik je vaak je eigen levenskracht. Wanneer je bijvoorbeeld elke morgen om zes uur opstaat om hard te lopen, maar er een enorme hekel aan hebt. Je doet het omdat het nou eenmaal moet gebeuren (van jezelf). Of als je suiker hebt afgezworen en jezelf nooit meer kleine uitspatting gunt. Wanneer je van alles moet doen waar je ongelukkig van wordt om een droom uit te laten komen. Dan kun je nog zo goed in vorm zijn door al dat hardlopen, maar wellicht heb je helemaal niet veel plezier in je leven, heb je depressieve buien of ben je gruwelijk eenzaam. Van welke plek komt de discipline? Dat is de ‘hamvraag’. En tegelijk: kunnen we dieetplannen, timemanagement-systemen of 12-stappenprogramma’s ook gebruiken om onze Zielsdoelen op een prettige manier na te streven? JA zeker!

Positieve discipline haalt je niet weg van je vreugde, maar brengt je er dichterbij!

Het is als gewichtheffen

Misschien heb je best wat serieuze peptalk nodig of bepaalde systemen en structuren nodig om je droom uit te laten komen. Maar je hoeft jezelf geen bevelen toe te schreeuwen en je hoeft ook geen vervelende sh*t te accepteren van leiders of coaches om je angsten te overwinnen, dat is het verschil. Zelfs als je wint, zal de strengheid die je hebt ondergaan een negatieve invloed hebben op je eigenwaarde. Om te creëren wat je graag wilt heb je soms een aantal dingen te doen die moeilijk zijn. Vergelijk het met gewichtheffen: je hebt er uithoudingsvermogen voor nodig en je moet een multivitamine met algen slikken om het vol te houden, aldus Danielle. Zij staat bijvoorbeeld af en toe om vijf uur ‘s morgens op om te schrijven zodat ze een deadline kan halen.

Voor mij gaat hetzelfde op, ook ik sta in deze periode regelmatig om zes uur op om te schrijven. Dat is in zekere zin wel afzien, maar ik geniet er ook van. Ik zie de zon opkomen en heb de meest productieve uren nog voordat er allerlei prikkels op me af komen in de vorm van mail, telefoon enz. Einde van de ochtend heb ik al gedaan wat ik allemaal te doen had, vervolgens ga ik mijn overige werkzaamheden doen en einde van de middag gebruik ik dan om te rusten en tegelijk mijn creativiteit te voeden door te lezen, yoga te doen, inspirerende filmpjes te kijken op YouTube, fijne muziek te luisteren of iets anders wat relaxed is. Op die manier geeft het voldoening, het geeft kracht en rust omdat ik gewoon doe wat ik te doen heb (in plaats van dat ik aan het uitstellen ben of mezelf laat afleiden door mail, telefoon of door andere werkzaamheden). Ik zorg goed voor mezelf door voldoende rust te nemen en op tijd naar bed te gaan op de dagen dat ik om zes uur op wil staan, ik put mezelf en mijn levenskracht niet uit, ik ben er juist dichterbij.

Positieve Discipline

Positief geïnspireerd doorpezen

Het gaat echt over balans tussen de mannelijke en vrouwelijke energie. Balans tussen gewoon Doen en ook ruimte maken voor inspiratie en plezier. Voor mij is het steeds weer zoeken naar die balans, als ik even doorschiet in de strengheid en mezelf geen leuke dingen gun omdat ‘dit nou eenmaal af moet’. Ik ontzie mezelf namelijk best wat dingen in deze fase van creatie, omdat ik nou eenmaal de focus en tijd moet hebben om dit op de wereld te zetten. Lees meer hierover in mijn post Laserfocus als je een doel wilt behalen. Maar dat komt vanuit liefde voor mezelf, omdat ik dit graag wil neerzetten. Danielle omschrijft het mooi in haar boek: zelfs als je hard werkt of jezelf dingen ontzegt heb je toegang tot vreugde. Het is positief geïnspireerd doorpezen. Heb je ooit aan de finish gestaan van een marathon? Niemand daar is blij met zijn blaren en pijnlijke spieren, maar ze zijn euforisch dat ze hebben meegelopen. Wanneer we met ons hele hart doen wat we moeten doen, leidt dat tot een resultaat waarvan we kunnen houden! Het proces beïnvloedt het succes.

Hoe weet je dat je goed zit: 2x een richtingaanwijzer

Maar hoe weet je dat je niet toch weer in dat strenge stuk terecht bent gekomen (of andersom dat je juist zoveel ruimte neemt dat je eigenlijk uitstelgedrag vertoont).

  1. Het duidelijkste signaal dat je werkt met het positieve soort discipline in plaats van met de geestdodende of superstrenge soort is dat je niet veel klaagt, maar doet wat er gedaan moet worden.
  2. Je weet dat het goed voelt om te doen en het leidt tot nog meer goede gevoelens.

Hoe is jullie ervaring hiermee? Ben je ook erg streng voor jezelf als je een groot project neerzet? Alle tips zijn welkom in de comments hieronder.

Foto: Studio Firma

Wil je regelmatig een sprankelende Free your Dreams inspiratieboost  in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Je   blijft zo ook op de hoogte van nieuwe Free your Dreams projecten,    Ebooks en workshops.
1 Comment

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *