Ontspullen: het resultaat (pas op het kan je leven veranderen)

Mijn meest gelezen artikel ooit op mijn website is het artikel over ‘ontspullen’. Blijkbaar is er voor mensen een groot verlangen om lichter te leven en daardoor meer innerlijke rust te ervaren. Een jaar later is mijn leven, door te ontspullen, helemaal anders. Ik ben net terug van acht maanden werken op Bali en mijn huis in Nederland is verkocht. Ontspullen: wat is het resultaat na een jaar?

Ik kom eindelijk bij na een enorme rollercoaster. Ik heb acht maanden als digital nomad op Bali gewoond en gewerkt. Mijn huis in Nederland heb ik verkocht en zo ook veel van mijn spullen. Dat geeft me nu alle vrijheid om te gaan en staan waar ik wil. Voorlopig weer even in Nederland en daarna is het open en heb ik nog geen plan. Het geeft me rust dat ik meer in het moment leef en de volgende stappen laat ontstaan op het juiste moment. Een balans tussen ‘actie’ en openstaan voor dat wat zich wil ontvouwen. Maar hoe heeft dat alles met ontspullen te maken?

Ontspullen is ruimte maken

Het wereldwijde succes van het boek van Marie Kondo over opruimen en ontspullen zegt eigenlijk al dat er een behoefte leeft bij mensen om lichter te leven. Minder spullen en bezit en meer gaan voor ervaringen. Het gaat ook over het krijgen van innerlijke rust. Door spullen weg te doen maak je letterlijk, maar zeker ook figuurlijk, ruimte. Ruimte voor nieuwe ideeën, ruimte voor nieuwe ervaringen en ruimte voor jou.

Verlost van stapels boeken die ik nog moest lezen van mezelf

De sleutel tot succesvol opruimen is om alleen de zaken te bewaren waar je echt van houdt, en de rest weg te doen. Alleen spullen bewaren waar je een heel blij gevoel van krijgt. Het gaf me zoveel rust dat ik verlost was van al die boeken en stapels tijdschriften die ik ooit nog van mezelf moest lezen. Dat mijn kledingkast ineens overzichtelijk was met kleding die nu echt bij me past (niet zoveel jaar geleden). Ik merkte dat er eigenlijk helemaal niet zoveel spullen waren waar ik echt aan gehecht was en dat dit te reduceren was tot een aantal dozen. En dat zorgde voor een aantal inzichten en veranderingen…

1. Een tijdje in het buitenland wonen

Hierdoor ontstond het idee dat ik mijn huis wel een tijdje kon verhuren en zo een aantal maanden in het buitenland wonen, iets wat ik altijd al graag wilde. Ik heb een lange weg bewandeld om te creëren dat mijn werk locatieonafhankelijk werd en nu was het eindelijk zo. Ik had dus de mogelijkheid, maar door mijn gehechtheid aan spullen los te laten ontstond er letterlijk ruimte voor die beslissing.

2. Ik leefde mijn Pinterest droomborden

Bali was de beste beslissing ooit. Ik leefde daar in de rijstvelden van Ubud eindelijk mijn Pinterest droomborden écht. De vrijheid om te leven als digital nomad deed me ontzettend goed en ik besefte steeds meer dat de torenhoge lasten van mijn (heerlijke) woning in Nederland me eigenlijk niet meer diende. Dat dit me tegenhield om meer te reizen, meer te ervaren en meer te genieten van de leuke dingen van het leven. Zo heb ik mijn huis met behulp van een bevriende makelaar te koop gezet terwijl ik nog in Bali zat.

3. Vrij als een vogel

Mijn huis was snel verkocht en daarvoor moest ik zelfs eerder uit Bali terugkomen. Ik voelde heel duidelijk dat het voor mij op dit moment goed is om een tijdje lekker vrij te zijn. Om geen vaste plek te hebben, maar de vrijheid om te reizen en om rustig de tijd te nemen en zich te laten ontvouwen waar ik in de toekomst weer een meer vaste plek wil. Ik heb al mijn meubels verkocht en de persoonlijke spullen die ik wil bewaren opgeslagen in een kleine opslag box. Nu woon ik op een tijdelijke gemeubileerde plek, met één koffer en ik voel me zo vrij als een vogel.

Een jaar geleden, toen ik dat artikel over ontspullen schreef, had ik geen idee dat ik nu een compleet ander leven zou hebben. Al het oude losgelaten en op weg naar het nieuwe. Spannend, maar vooral heel licht, vrij en fijn. Dus een kleine waarschuwing is op z’n plaats: als je gaat beginnen met ontspullen, kan dat grote gevolgen hebben. Dit was mijn pad en die van jou zal anders zijn, maar het grootste cadeau van ontspullen is voor iedereen: meer innerlijke rust.

Droom jij ervan om een boek te schrijven? Maak je droom nu waar.
Check Free Your Inner Writer

No Comments Yet.

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *