Opruimen is loslaten

De donkere dagen voor kerst, het einde van het jaar: een periode om los te laten, te reflecteren en ruimte te maken voor het nieuwe. Loslaten van alles wat niet meer dient, ruimte maken voor het nieuwe jaar en voor nieuwe energie. Niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk opruimen helpt daarbij.

Hoe is het in jouw huis? Bij mij is het vaak een richtingaanwijzer. Wanneer stapels met tijdschriften die ik nog ‘moet’ lezen zich ineens hebben opgehoopt of mijn kledingkast uitpuilt: dan is het vaak het moment dat ik weer wat mag loslaten, laten stromen of dat het te druk is in mijn hoofd.

Druk in je hoofd?

Veel spullen bewaren heeft ook te maken met loslaten. Of liever gezegd: niet loslaten. We kopen ons suf, maar wanneer je daarnaast geen afstand kunt doen van oude spullen, dan wordt het huis te klein. Je denkt dat je het misschien ooit nog eens nodig hebt, voelt je schuldig als je iets weggooit wat je bijvoorbeeld hebt gekregen, of houdt vast aan de herinneringen die spullen je geven. Prima om respect te hebben voor cadeautjes of items uit het verleden, maar als er te veel rommel door ontstaat dan houdt het je tegen om in het moment te leven. Die concertkaartjes van tien jaar geleden herinneren je er tenminste aan hoe leuk je het toen had. Of je kunt een ex moeilijk loslaten en bewaart alle foto’s, cadeautjes en briefjes. Maar die herinneringen zitten toch in je hoofd en hart, het is eigenlijk niet nodig om vast te houden aan die spullen. Dan houd je vast aan ‘hoe het ooit was’ en daardoor blijven je gedachten ook in het verleden hangen. En op die manier is er geen ruimte voor nieuwe dingen in je leven.

Opruimen is loslaten

Maak ruimte voor de toekomst

Als je het verleden letterlijk en figuurlijk opruimt en achter je laat, maak je ruimte voor de toekomst.
Spullen kunnen ook een schuldgevoel teweegbrengen. Omdat het je herinnert aan al die boeken die je eigenlijk nog moet lezen van jezelf of die cursus Spaans die er al jaren ligt en die je ooit wilde doen. Het is een opluchting als je dat wat je nog ‘moest’ kunt loslaten. Als ik weer zo’n enorme stapel tijdschriften heb gecreëerd, dan gooi ik ze soms (en ja daar moet ik altijd wel wat moed voor verzamelen) in één keer ongelezen in de papierbak. Dat geeft zo’n opluchting, omdat ik iets wat ik van mezelf ‘moet’ (en wat dus steeds in mijn al zo drukke hoofd rond zoemt) loslaat.

Je huis als metafoor

Opruimen is loslaten op alle levels. Laat met de rommel ook je behoefte aan veiligheid, garantie, bescherming, angst en beschutting los. Dan kan het positief gaan stromen in je leven. Misschien kun je kamers ook wel zien als een metafoor. Heb je een zooitje van de keuken gemaakt, dan kun je je afvragen of je jezelf goed voedt (op alle lagen). Doe je de dingen die jou energie geven? Geniet je van jezelf letterlijk voeden? Heb je mensen om je heen die je figuurlijk voeden? De badkamer heeft misschien te maken met genoeg me-time en goed voor jezelf zorgen. Een rommelige werkplek zou kunnen aangeven dat je qua werk niet in de juiste flow zit en een warboel in je slaapkamer zegt wellicht iets over je liefdesleven.

Herkennen jullie dit? Ik ben benieuwd.

1 Comment
  • Miranda
    August 31, 2016

    Bedankt voor jouw verhaal. Alleen is het bij mij overal een rommel, wat zegt dat dan over mij…?

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *