Retreat Yourself: meer rust in je leven

Meer (innerlijke) rust ervaren is in onze maatschappij gewoon een flinke uitdaging. Niet steeds mee te gaan in de snelheid van het leven, van social media, van werk, van alles wat je van jezelf nog ‘moet’. Het boek Retreat Yourself inspireert mij om meer rust in mijn leven te integreren. Lees in dit artikel hoe.

Laatst ben ik naar de boekpresentatie geweest van Retreat Yourself, Voor een gezond en gelukkig leven van Willemien van Egmond. Willemien geeft retreats in binnen- en buitenland. Het thema van dit boek spreekt mij zo aan omdat ik graag nog meer (innerlijke) rust in mijn leven wil integreren, omdat ik dit zelf in onze maatschappij een enorme uitdaging vind. Het boek inspireert je om het gevoel wat je na een retreat ervaart ook thuis en in je dagelijks leven makkelijker vast te houden.

Doen wat fijn is voor JOU

Op dit moment lukt het me beter om die rust te ervaren, maar dat heeft er wellicht alles mee te maken dat ik dit schrijf terwijl ik in de zon zit in mijn tuintje op Bali. Ik heb gekozen om de winter in Nederland even te laten voor wat hij is en hier een aantal maanden te wonen. Dit is toch waar het om gaat: doen waar JIJ het meest gelukkig van wordt, waar jij het meest rust door ervaart, wat voor jou fijn is. Wat het ook is. Willemien had hetzelfde idee, zij woont nu langere tijd op Ibiza. Maar ook als je gewoon thuis bent kun je echt meer rust in je leven integreren.

Een moment voor jezelf

Eens in de zoveel tijd is het goed om even weg te gaan uit je dagelijkse sleur, voor ontspanning en verdieping. Een retreat is echte me-time en veel mensen gaan op reis of een weekendje weg om tot zichzelf te komen. Je neemt even afstand van je dagelijkse ritme en patronen. Je zoomt even uit en kijkt met een frisse blik naar jezelf. Zowel je lichaam als geest komt tot rust waardoor ruimte ontstaat voor nieuwe inzichten. Maar na die periode waarin jij en jouw behoeften centraal staan, komt altijd dat moment dat je weer naar huis gaat. En daar wachten de dagelijkse bezigheden: boodschappen doen, de kids naar school brengen, op tijd op je werk zijn, deadlines halen en een volle agenda. Dan is het een uitdaging om de inzichten die je hebt opgedaan en dat relaxte gevoel dat je hebt ervaren tijdens je reis ook thuis vast te houden. Of om regelmatig tijd in te plannen voor jezelf. Hoe roep je thuis dat gevoel van rust weer op, dat gevoel dat je ook ervaart als je lekker even weg bent? Hoe kun je meer rust in je leven integreren ook als je niet op Bali of Ibiza vertoeft?

Retreat Yourself

Hoe pas je dit thuis toe?

Retreat is het Engelse woord voor retraite, letterlijk: je terugtrekken. Een retreat staat voor een periode waarin je tijd neemt voor jezelf om te reflecteren, te verdiepen en vooral te vertragen. Je stapt hierbij even uit je dagelijkse leven en alle verplichtingen die daarbij horen. Je neemt een tijdje letterlijk afstand. Alle aandacht gaat even naar jou in plaats van naar je omgeving. Het liefst doe je dit met zo min mogelijk tot geen afleiding, zoals computer of telefoon. Je kunt in deze periode nieuwe inzichten opdoen waardoor je persoonlijk groeit en dichter bij jezelf en je kern komt.

Oefening
Probeer één keer per maand, of vaker als je wilt, een dag in te plannen die anders loopt dan normaal. Dus met zo min mogelijk tot geen gebruikmaken van je mobiele telefoon, social media, de buitenwereld. Het is heerlijk om af en toe even alleen maar met jezelf bezig te zijn. Je kunt dit alleen doen of met partner, kids of een vriendin. Het gaat erom dat je even heel bewust bent van wat je doet, alleen of met elkaar, en dat je volledig ervaart waar je mee bezig bent. Gebruik deze dat bijvoorbeeld om lekker te badderen, uitgebreid te douchen, massage, mediteren of wandelen in de natuur.

Het boek staat vol praktische tips om rust in je hoofd te behouden, je dromen te verwezenlijken, je lichaam te ontspannen, gezond en lekker te eten en je huis op een prettige manier in te richten. Alles voor een leuk, inspirerend en gezond leven. Lees dit artikel voor een concrete oefening die je op je Me-Time dag kunt doen en die je gegarandeerd meer rust én meer inzichten geeft!

Foto’s: Remko Kraaijenveld

No Comments Yet.

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *