Sardinië: blauwe zone & paradijs

Azuurblauwe zee en spierwitte stranden in combinatie met ruige natuur. Sardinië is een blauwe zone, een plek waar mensen bovengemiddeld gezond oud worden. Ik snap waarom!

Samen met fotografe Nadine Maas werk ik regelmatig samen om, onder de naam Soulful Travel, reisverhalen te maken voor allerlei kranten en tijdschriften. Het Italiaanse eiland Sardinië, waar we in mei waren, is een van de plekken op de wereld waar mensen bovengemiddeld gezond oud worden, een zogenoemde Blauwe Zone. Onderzoekers doen al jaren onderzoek naar dit fenomeen en schreven er boeken over vol. Het is en blijft opvallend dat er bepaalde gebieden zijn in de wereld waar mensen langer leven en gezonder oud worden dan ergens anders op aarde.

Waarom een blauwe zone?

Al bij de eerste rit vanaf het kleine vliegveld in Olbia langs de betoverende noordoostkust Costa Smeralda of ‘Smaragdkust’ richting Palau, waar wij de eerste nacht verblijven, kunnen wij ons in ieder geval levendig voorstellen dat dit een goede plek is voor een extra lang leven. De zee is bijna onwerkelijk helder lichtgroen en azuurblauw, de granieten rotsen doen rustiek aan, de vegetatie is ruig en sommige rotsen zijn neonroze door een explosie van kleine bloemen. Er hangt een frisse en tegelijk warme geur door een spannende mix van dennenbomen, bloeiende bloemen en zeelucht. Het eiland is voor maar liefst 50% door bomen en bosgebieden bedekt en omdat Sardinië heel dunbevolkt is, ongeveer 70 inwoners per km2, ervaar je hier letterlijk en figuurlijk veel ruimte. Op de rustige wegen zoeft er af en toe een vintage Vespa voorbij, die zijn hier duidelijk heel populair. Deze noordoostkust is een nog relatief rustige plek met moderne, kleinehotels en authentieke B&B’s.

Sardinië is la dolce vita

Wat de ‘Blauwe Zones’ in ieder geval gemeen hebben is dat de zon er veel schijnt, mensen in hun leven en werk weinig stress hebben (ook al werken ze hard), net als een rijk sociaal- en familieleven. Het voelt dan ook als een warm bad als we worden ontvangen door Pietro en zijn vrouw Luisa van het idyllische hotel/restaurant Le Dune, dat is gebouwd op een berg waardoor je weids uitzicht hebt over natuur en de heldere zee. Pietro zal ons de komende dagen veel van het eiland laten zien en wat ons meteen opvalt, is dat de mensen hier niet zijn vergeten om te genieten. Al heeft hij van de term mindfulness nog nooit gehoord, wanneer we met Pietro langs de kusten en door kleine kustplaatsen zoeven, onder het genot van de instrumentale klanken van de pianist en componist Burt Bacharach, verzucht hij regelmatig: “Kijk nou toch meisjes, is het hier niet prachtig? Dit is toch paradijs?” Dat klopt inderdaad, maar de mensen hier zijn het zich ook bewust. Ze zijn niet opgeslokt door stress en drukte waardoor ze zijn vergeten wat voor moois ze eigenlijk om zich heen hebben.

Behind the scenes: Sardinië

Het leven is hier zoet

De haven- en vakantieplaats Palau heeft 4500 inwoners en staat bekend als de poort naar de Maddalena-archipel, ongeveer zestig kleine paradijselijke eilanden die voor deze noordoostkust liggen. Als we een wandeling maken door de knusse straten met winkels en restaurants vliegen zwaluwen laag om ons heen alsof ze aan het spelen zijn, zelfs de natuur herinnert ons eraan om niet te vergeten om plezier te maken. We maken een tussenstop bij de gezellige loungebar ‘Rosso & Bianco’ tegenover de haven, waar we het typisch Italiaanse drankje Aperol Spritz drinken. In deze vrolijke oranje drank zit Aperol, bruisend bronwater, Prosecco, sinaasappel en ijs. Sardijnen houden erg van een bitter aperitief want, zoals Pietro het mooi omschrijft: “Het leven is hier al zo zoet, af en toe heb je een bittertje nodig!”

Tatataaa… het geheim

Goed traditioneel eten (en slapen) kun je ook in een van de agriturismi. ‘Li Espi’ is hier een moderne variant op, een heerlijke plek met kamers in Oosterse stijl. De eigenaar Marcello vertelt ons dat hij zich heeft losgemaakt van de sleur van zijn oude leven en hier op Sardinië helemaal opnieuw is begonnen om te doen wat hij eigenlijk altijd al écht wilde doen. Dit moet een geheim zijn voor een lang leven gezien je Marcello zeker tien jaar jonger schat dan zijn vijftig jaar. Zo willen wij ook best oud worden.

Lees ook over de bijzondere energie op dit eiland.

Plan je trip
Meer info over Sardinië via het toeristenbureau Orsus.
Om het Noorden van Sardinië te bezoeken vlieg je met Transavia in minder dan 2,5 uur vanuit Amsterdam op Olbia. De prijs is afhankelijk van het seizoen, maar zeker heel schappelijk (voor rond de € 100 kun je er al zijn).

In het tijdschrift Méditerranée zomer 2014 (nu in de winkels) staat een van onze uitgebreide artikelen over dit eiland met daarin veel tips en info.

2 Comments
 • Tina
  July 21, 2014

  Wat leuk Michele, we waren tegelijk op Sardinië! En het is inderdaad prachtig en gezellig met al die lieve, kindvriendelijke mensen!
  We wilden er eigenlijk gewoon blijven. 🙂

  • Michèle
   July 21, 2014

   Leuk te horen Tina! Wij wilden ook echt niet weg… 😉

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *