Slow Travel: Berlijn

Berlijn is een wereldstad waar creativiteit in alles voelbaar is. Creatieve broedplekken, groene parken en eerlijke adressen – Berlijn is zoveel meer dan verzameling hotspots. Mijn favoriete Puur Slow Travel adressen in Berlijn.

Samen met freelance collega en vriendin Jessica van Zanten heb ik Puur Reisgidsen bedacht en geschreven. Na een periode waarin materialisme belangrijk was, is er nu interesse voor zelfontwikkeling en bewust leven en dat voel je als je in Berlijn bent. We beseffen steeds meer dat we bewust met de aarde moeten omgaan willen we er nog lang van kunnen genieten. En dat elke stap daarin, hoe klein ook, echt verschil maakt. Hippe bio restaurants, stijlvolle ecologische hotels en mindfulle hotspots schieten als paddenstoelen uit de grond. De Puur reisgids staat daarom vol inspiratie voor een happy mind, healthy body & shining soul. Zo kun je alles uit een stad halen en kom je opgeladen en vol nieuwe ideeën weer thuis.

Slow Travel Berlijn

Berlijn op z’n puurst

De geschiedenis in Berlijn heeft zijn sporen achtergelaten en juist daardoor wordt ‘vrijheid’ hier gevierd. De 3,5 miljoen inwoners van meer dan 185 verschillende nationaliteiten leven in een stad die nog steeds in transitie is, er wordt volop gebouwd en gerestaureerd. Desondanks ervaar je hier juist veel ruimte en daardoor rust. Aan ‘groen’ geen gebrek. Zowel letterlijk, door de vele parken, als figuurlijk, met op elke hoek van de straat een biologische winkel of eetgelegenheid.

Waarom Jessica en ikzelf, de auteurs van Puur, van Berlijn houden:

  • In Berlijn lijkt iedereen een kunstenaar: je voelt je vrij en je creativiteit wordt aan alle kanten gestimuleerd (alleen al door er te zijn).
  • Rust, ruimte en groen gaan hier moeiteloos samen met bruisend, sprankelend en eh… wild.
  • Het uitgaansleven kent geen sluitingstijd.

Live Mindfully

Monbijoupark en amfitheater
Een stuk groen in een levendige wijk: in het Monbijoupark kun je prima langs het water wandelen of even in het gras liggen. Ook vind je hier het eerste stadsstrand van Berlijn. Het amfitheater is helemaal ‘op z’n Berlijns’ lekker kunstzinnig gemaakt van oud hout. Inclusief een terras om iets te eten of drinken.
Monbijouplatz in Mitte, website, kaart

Spirit Yoga
Voor nieuwe energie ga je naar Spirit Yoga, gevestigd in een ruime yogastudio. Per week worden hier meer dan honderd yoga- en pilateslessen gegeven in het Duits en Engels. Op de speciale ‘Sunday Intensives’ worden geregeld workshops gehouden van bekende yogaleraren en grote yogameesters, maar lekker in je uppie mediteren mag hier ook. Losse lessen, inclusief powerlunch vanaf € 13.
Rosenthalerstrasse 36 in Mitte, website, kaart

Liquidrom
Een magische onderwaterwereld waar je kunt dobberen in zout water. Je spieren ontspannen en je mind drijft mijlenver weg. Het grote zoute bad is alleen verlicht met zachtgekleurde sfeerverlichting en daardoor waan je je op een buitenaardse plek. Onder water wordt muziek gedraaid waarvan je geniet als je ligt te drijven. € 19,50 voor twee uur en ideaal na een dag sjouwen door de stad.
Mockernstrasse 10 in Kreuzberg, website, kaart

Yi Spa
Een exotische beautytempel midden in de stad: Yi Spa heeft een onmiskenbaar Aziatische sfeer en dat is niet zo verwonderlijk als je weet dat de bloedmoderne spa gerund wordt door drie Thaise vrouwen. Voor alle behandelingen worden natuurlijke producten gebruikt. Je kunt hier bijvoorbeeld genieten van een Lomi Lomi massage of exotische bodyscrub. Ook aan het uitzicht is gedacht: relaxend lig je te kijken naar (een projectie van) de hemel met voorbij drijvende wolken.
Monbijouplatz 3a in Mitte, website, kaart

Berlijn Slow Travel
Get Inspired

R.S.V.P.
Een kleine winkel vol schrijfwaren, schriftjes, boekjes, kaarten en alles waarvan je was vergeten dat je het nodig hebt, zoals een kleine pennenhouder van leer die je aan je agenda kunt plakken. Check vooral de zacht geurende parfumblaadjes van de Franse meester-parfumeur Francis Kurkdijan, bedoeld om je brieven een extra boodschap mee te geven.
Mulackstrasse 14 in Mitte, website, kaart

Me Collectors Room
Thomas Olbricht heeft zijn leven gewijd aan het verzamelen van kunst en die verzameling is enorm en te bewonderen in deze inspirerende Me Collectors Room. Het verrassende en hippe rariteitenkabinet ‘Wunderkammer’ is een vaste tentoonstelling en een inspiratiebron voor vele kunstenaars.
Auguststrasse 68 in Mitte, website, kaart

Helmut Newton Stiftung
De wereldberoemde Duitse fotograaf Helmut Newton (1920-2004) is geboren in Berlijn. Niet gek dus dat het grootste deel van zijn werk hier hangt. Bij binnenkomst kun je niet uit onder de reusachtige naakten van Newton.
Jebenstrasse 2 in Charlottenburg/Wilmersdorf, website, kaart

Slow Travel Berlijn
Fair Food and Drinks

The Barn
De Berlijnse koffiecultuur is de afgelopen jaren flink gegroeid, maar na alle melkschuimende cappuccino’s, caffé lattes, cupjes en pads vinden steeds meer koffieliefhebbers de weg terug naar filterkoffie. Volgens koffiekenners komen de aroma’s gefilterd veel beter tot hun recht. Op steeds meer plekken in Berlijn kun je dan ook filterkoffie drinken van versgemalen (biologische) koffiebonen en dat sluit weer helemaal aan bij de slow food beweging. Ook het populaire café The Barn werkt volgens dit principe en ja, de ‘baristas’ maken een heerlijk vers bakje geurende filterkoffie voor je klaar.
Auguststrasse 58 in Mitte, website, kaart

Lotus Lounge
De Lotus Lounge in het Tibetaans-boeddhistische Rigpa Centrum is zo’n plek die de bewoners van de wijk Charlottenburg graag voor zichzelf willen houden. Dat lukt niet zo goed, want naast meditatieklassen volgen kun je hier heerlijk vegetarisch en biologisch eten. De soepen en salades zijn eenvoudig, maar smaakvol en goedkoop.
Soorstrasse 85 in Charlottenburg, website, kaart

Marheineke Markthalle
Deze overdekte markthal herbergt meer dan vijftig kramen met als motto: bio en vers. Naast vlees, kaas, vis, sappen, fruit en groente vind je hier ook veel specialiteiten uit Italië, Griekenland en Spanje. Je kunt producten kopen voor in het hotel of klaargemaakte gerechtjes ter plekke opeten op een van de twee ruimte terrassen. En vergeet vooral de biologische ijssalon niet.
Marheinekeplatz in Kreuzberg, website, kaart

Wat zijn jouw favoriete plekjes in Berlijn? Leuk als je ze hieronder deelt ter inspiratie!

Uit: Puur Reisgidsen

No Comments Yet.

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *