Te veel passies? Van keuzestress naar kracht!

Wanneer je één duidelijke passie hebt, één ding waar je goed in bent of waar je talent voor hebt, dan geeft dat rust, ruimte en focus. Wanneer je veel passies hebt of goed bent in veel verschillende dingen, kan dat nog wel eens keuzestress en onrust opleveren… Hoe kun je gehoor geven aan al je passies en toch innerlijke rust ervaren?

Ik zag van de week een inspirerende TEDx talk van Emilie Wapnick. Zij is entrepreneur, maar ook kunstenaar en coach. Kortom ze doet veel verschillende dingen en heeft veel interesses. Er is niet één ding waar ze goed in is, het zijn er meer. Ze vindt niet één ding leuk om te doen, het zijn er velen. Er is niet één ding waar ze haar geld mee verdient, het zijn er meer. Een feest der herkenning voor mijzelf. Het afgelopen jaar heb ik veel gelezen en geluisterd naar business coaches en succesvolle entrepreneurs. Zij stellen allemaal één ding: het belang van FOCUS. Dat gaf mij stress.

Keuzestress? Je hoeft niet te kiezen

Aan de ene kant klopt het he-le-maal, focus is nodig en heeft mij zelfs enorm geholpen om een groot project neer te zetten. Ik schreef daar ook een artikel over. Tegelijk speelt er ook iets anders. Net als Emily doe ik meerdere dingen: ik ben schrijver, maar ik ben ook coach/therapeut, ik illustreer. En dan nog doen die titels (hokjes) mij eigenlijk tekort. Natuurlijk is het als entrepreneur superbelangrijk om duidelijk zijn in wat je doet en wat je te bieden hebt. Anders snappen je potentiële klanten of cliënten er niets meer van. Maar als ik zou doen wat veel business coaches zeggen: kies één ding, je bent bijvoorbeeld coach óf je bent schrijver, dan laat ik een heel stuk van mijzelf links liggen. En dat klopt ook niet.

Rust en focus

Met het neerzetten van mijn business leverde dat toch wat interne strijd op. Tot ik deze TEDx talk zag. Emilie benoemde het heel mooi: er zijn mensen die binnen één talent met focus de diepte ingaan en er zijn ook mensen van wie het juist de kracht is dat zij meerdere dingen aangaan, proberen en ontwikkelen. Deze laatste groep noemt ze ‘multipotentialites’. Er is gewoon een naam voor, het is gewoon een ‘ding’, wat een opluchting zeg. Het zijn de vernieuwers en de uitvinders. Daar hoef ik dus innerlijke geen strijd meer over te hebben. Onbewust had ik namelijk toch de overtuiging dat ik één ding moest kiezen, en de oorsprong daarvan ligt al in onze maatschappij. Als je als kind bijvoorbeeld zegt dat je ballerina én brandweerman wilt worden, dan hoor je van de juffrouw dat dit echt niet kan en je één beroep moet kiezen. De overtuiging ‘ik ben dus raar en wat ik voel is niet normaal’ is geboren.

Van de week zag ik ook een interview met auteur Elizabeth Gilbert. Ze vertelde dat zij één talent heeft: schrijven. Dit geeft haar rust en focus, ze weet wat ze te doen heeft als ze opstaat: schrijven. Het lijkt haar onrustig om meerdere passies te hebben. En dat is het ook! Focus houden is een uitdaging. Maar het is ook rijk. Bovendien is het eenmaal hoe ik in elkaar zit, en daarin ben ik gelukkig niet alleen. Het voelt alsof ik alles van het leven wil proeven, wil ervaren en steeds iets nieuws wil leren.

Maar hoe pas je dit toe?

Zeker als ondernemer is het wel belangrijk om duidelijk te zijn in wat je te bieden hebt. Dit geeft je meer rust en je business een krachtige identiteit. Maak er dus je kracht van dat je meerdere dingen doet en maak hier gebruik van voor je branding. Zoek bijvoorbeeld een overkoepelend thema. Zoals bij mij: Free your Dreams. Doordat ik zelf zoveel passies, dromen, doelen en ambities heb en weet dat er angsten zijn die je kunnen tegenhouden om deze te leven, ben ik de juiste persoon om andere te motiveren om door de angsten heen te gaan en alle dromen, klein of groot, te bevrijden. De beste manier om anderen te inspireren is door dit zelf helemaal te leven en hierover te delen. Dus die boeken te schrijven, die online cursus neer te zetten, drie maanden op Bali te gaan wonen…
Bovendien zorg ik dat er altijd een rode draad zit in mijn werk en uiteindelijk past alles altijd wel weer in elkaar. Dat ik bij tijdschriften heb gewerkt komt nu van pas voor het maken van mijn website Free your Dreams. Doordat ik veel boeken heb geschreven kon ik nu een online cursus maken om mensen te helpen die een boek willen schrijven. En zo kan ik nog vele voorbeelden geven.

Of je nu ondernemer bent of niet, het gaat er uiteindelijk om jezelf helemaal te accepteren zoals je bent. Ben je iemand die de diepte ingaat, eer dat. Ben je een multipotentialite, eer dat dan. Juist onbewuste overtuigingen dat je niet goed genoeg bent zoals je bent, of dat je niet helemaal voldoet aan de norm, houden je weg van je eigen kracht. Ik ben heel benieuwd of jullie dit herkennen. Laat je het me weten in de comments of via social?

Wil je regelmatig een sprankelende Free your Dreams inspiratieboost in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Je  blijft zo ook op de hoogte van nieuwe Free your Dreams projecten,  Ebooks en workshops.

Foto: Carolyn Lagattuta

8 Comments
 • Jet Stoltenborgh
  November 13, 2015

  Zo herkenbaar, mooie definitie ‘multipotentialites’.

  • Michèle
   November 13, 2015

   Leuk dat het voor jou ook zo herkenbaar is Jet! 🙂

 • Anita
  November 13, 2015

  Mooi Michele, en goed om te lezen dat het kan! Gewoon doen, enthousiast zijn, bezig met wat je boeit, met alle aspecten, zonder altijd maar te hoeven kiezen voor een specifieke richting/focus. Want er is meer. En fijn dat daar een naam voor is ‘multipotentialites’.

  • Michèle
   November 13, 2015

   Ja mooi gezegd Anita! Zo is het ook.

 • marloes
  November 13, 2015

  Heel herkenbaar schat, wat een reis! Thank you for sharing 🙂 X hug X Multipotencialight

  • Michèle
   November 13, 2015

   Ah fijn en hihi wat een mooie variatie :))) HUG x

 • BasisBegrip
  December 11, 2015

  Echt een fijn en herkenbaar stuk om te lezen. Je eigen hart, ideeën, dromen en passies volgen brengt je toch het meeste geluk. Of het er nu meer zijn of een enkele is.

  • Michèle
   December 14, 2015

   Ja mooi gezegd! Dat is helemaal waar 🙂

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *