Tijdmanagement tips: haal meer uit je tijd

Het leven lijkt soms een voortdurende race tegen de klok. Creëer meer tijd door een aantal gewoontes te veranderen: tijdmanagement kun je gewoon leren.

We zijn er trots op: wij vrouwen kunnen meerdere dingen tegelijk. Maar is het ook efficient? Even pauze nemen of één ding tegelijk doen en daarop focussen lijkt ver te zoeken en in plaats daarvan lijkt het alsof hollen de enige sport is die je beoefent. Van de ene to do naar de volgende, deadlines, vergaderingen, kids brengen en halen, naar de sportschool, een wijntje met vriendinnen en ook nog gezond koken. Misschien wil je ook de pauzeknop indrukken en meer quality time voor dingen die er echt toe doen.

Tijdmanagement: je kunt het leren

Zelf heb ik vaak strijd met de tijd, ik kom het geregeld tekort… Voor een artikel wat ik over dit onderwerp schreef in het februarinummer van Santé sprak ik met life & businesscoach Sara van Wesenbeeck. Zij heeft een inspirerend boek geschreven ‘Handboek voor de Spitsuurvrouw’. Het goede nieuws: met een aantal eenvoudige veranderingen kun je echt meer tijd creëren, die je kunt besteden aan jezelf of de dingen die er voor jou toe doen. Want als jij happy en ‘gevoed’ bent, zijn de mensen om je heen dat ook.

1. Begin bij het begin

Als je gewoontes wilt veranderen, is het belangrijk om dit stap voor stap te doen. Te veel in één keer willen veranderen zorgt ervoor dat je snel opgeeft. Kies voor één stressmoment op de dag, zoals de ochtend of de avond en kijk wat je daar kunt doen om minder tijdsdruk te ervaren. Sara van Wesenbeeck: “Begin bijvoorbeeld eens bij de ochtend en breng daar een aantal simpele veranderingen aan. Zet ‘s avonds de ontbijttafel al klaar, leg je kleding of die van je kinderen ‘s avonds al klaar, zet alles voor de lunch vast bij elkaar of maak deze vast klaar als dat mogelijk is. Sta tien tot vijftien minuten eerder op, zodat je de dag begint met wat tijd voor jezelf, maak daarna de rest van het gezin pas wakker als je die hebt.” Op die manier begint je dag, en die van je gezin of huisgenoten, zonder al te veel stress en dat zal een positieve invloed hebben op de rest van de dag.

2. Taken groeperen

Door gelijksoortige taken op te sparen en tegelijk uit te voeren win je echt heel veel tijd, zowel in het huishouden als op het werk. Sara van Wesenbeeck: “Betaal één keer per week al je rekeningen, check je mail één keer per dag, strijk de hele was ineens in plaats van elke ochtend één overhemd. Groepeer je boodschappen: doe één keer per maand de grote boodschappen als wc-papier, wasmiddel en één keer per week de verse boodschappen zodat je niet elke dag naar de supermarkt hoeft.” Op die manier voel je je minder ‘versnipperd’, iets waarvan je een druk gevoel krijgt.

3. Focus

Na vijftien tot twintig minuten met één taak bezig zijn, kom je in een efficiënte werkflow waarin iets minimale energie kost en je het maximale uit je tijd haalt. Volgens van Wesenbeeck zijn we de meeste tijd kwijt aan onze smartphone. “We laten ons de hele dag onderbreken door e-mail, Whatsapp en social media. Dit kost veel meer tijd dan je denkt. Natuurlijk is het prima om online contacten te onderhouden, maar neem er één moment per dag voor.”

Heb jij nog andere tips? Leuk als je ze hieronder of via social media wilt delen!

Foto: Logan Cole

No Comments Yet.

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *