Van tekort naar overvloed

Op de weg van persoonlijke ontwikkeling en bewustwording is het op een gegeven moment nodig om je verleden te accepteren. Stoppen met focussen op alles wat er niet was en je weer verbinden met dat wat er juist wel was en is. Van tekort weer terug naar overvloed (jeeh).

Wanneer je de weg van persoonlijke ontwikkeling en bewustwording bewandelt, komt je waarschijnlijk van alles tegen wat je niet kreeg toen je klein was en wat je wel nodig had gehad. Je gaat zien dat je als kind bepaalde patronen of overlevingsmechanismen hebt aangeleerd, om pijn niet te hoeven voelen. Patronen die je als volwassene mogelijk in de weg kunnen zitten en die dus niet meer dienen. En dat is nodig om die patronen en mechanismen door bewustwording los te kunnen laten. Maar op een gegeven moment is het ook nodig om weer een mindshift te maken en te zien wat er juist wél was. Zodat je het verleden kunt accepteren en van een gevoel van tekort weer kunt omschakelen naar overvloed.

Kijk met andere ogen

Het gaat er niet om los te komen van het verleden, maar om het te zien zoals het werkelijk was, en dat te accepteren. Voor een artikel interviewde ik coach en counsellor Gerald Beeck, hij geeft meerdaagse Naikan meditatietrainingen. Heel kort door de bocht ga je daarbij met andere ogen je levensweg nog een keer doorlopen, waardoor je dingen gaat zien die je eerst niet kon zien. Neem een boot als metafoor, je vaart jouw levensweg op de boot en kijkt vooruit om de juiste weg te vinden, misschien zelfs door een verrekijker. Hierdoor zag je alles maar van één kant. Wanneer je uitstapt, heb je een ervaring op basis van wat je hebt gezien. Tijdens die Naikan training leg je als het ware de levensweg opnieuw af op het bootje en kijk je eens naar de andere kant. Dan ga je andere dingen zien, en als je uitstapt heb je een andere ervaring dan voorheen. Hoe vaker je dat doet, hoe meer je gaat zien, en elke keer is de ervaring anders.

Op naar overvloed

Hoe meer je het leven daardoor in perspectief gaat zien, hoe meer je ook weer kunt relativeren. Vaak blijken er een of twee grotere issues of problemen waar je ongemak aan gerelateerd is, het zijn geen honderd verschillende thema’s. En dan ga je doorvoelen dat die trauma’s en het verdriet er nu eenmaal zijn, je gaat dat accepteren. En dat is natuurlijk net zo goed belangrijk als je geen meditatietraining doet om daar te komen, bij mij viel er al een kwartje door me dit alleen al te realiseren. Durven accepteren dat lijden er nu eenmaal is en dat dit ook oké is. Er kunnen in het leven hele nare dingen gebeuren, dat gaat niet weg. Maar je gaat wel zien dat er daarnaast ook positieve dingen zijn gebeurd. Misschien is het weinig, je had eten, je had drinken of een kartonnen doos. Maar er is wat. Door niet meer alleen te focussen op ‘donker’, maar eens bewust aandacht te geven aan wat er wél was aan liefde of comfort, kun je je ook letterlijk weer lichter voelen. Alsof er heliumballonnen aan die rugzak zitten met bagage die je meedraagt.

En die rugzak kun je gewoon om houden, want je bagage is iets wat bij je hoort, het hoeft niet ‘weg’. Het heeft je gemaakt tot wie je bent. Het is als het ware een verschuiving van je blik, een mindshift, iets op een nieuwe manier bekijken en die goeie zaadjes water gaan geven.

Foto bij dit artikel is van Bomobob en een print daarvan is te koop bij Etsy.

No Comments Yet.

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *