Een verrassende manier om stress te verminderen

Je emoties doorvoelen, delen, uiten en vervolgens ook weer loslaten kan fysieke en mentale spanning verlichten. Het helpt zelfs op een verrassende manier om stress te verminderen. Hoe je dat kunt doen lees je in dit artikel.

Het leven bestaat uit ups en downs, zoals de golven van de zee. Hoe hoger de golf, hoe dieper het dal dat erop volgt. Soms raken we gehecht aan één van de twee. Het is zaak de emoties zelf te accepteren, maar ook aanvaarden dat ze echt weer kunnen gaan. We hebben geen invloed op onze emoties, anders zouden we allemaal voortdurend gelukkig zijn.

Liever boos dan verdrietig?

Vasthouden aan een bepaalde emotie zag ik regelmatig toen ik werkte met cliënten. Ze houden bijvoorbeeld vast aan boosheid, omdat ze onbewust bang zijn voor het verdriet dat daaronder verborgen ligt. Wat ik vaak hoor is dat ze denken dat ze dan zullen verdrinken in het verdriet, dat het ze helemaal zal overspoelen. En dat begrijp ik zo goed en ik herken het ook, we hebben vaak niet geleerd hoe het werkt toen we klein waren. Bovendien is boos zijn vaak minder spannend dan de kwetsbaarheid van verdriet. Vasthouden aan boosheid geeft in ieder geval een gevoel van controle en verdriet gaat gepaard met overgave, en dat maakt het eng.

Fysieke en mentale spanning verlichten

Het is letterlijk een golfbeweging. Het komt, en het gaat weer. Door onbewust te blijven hangen in, bijvoorbeeld, boosheid gaat je systeem helemaal op slot. Het vergt misschien geduld, maar op een gegeven moment, wanneer je oude emoties en oude pijnen hebt geheeld, zul je een punt bereiken waarop het definitief lichter wordt. Het uiten en delen van je gevoelens en emoties heeft daarbij ook nog eens een gunstige invloed op je gezondheid! Het verlicht fysieke en mentale spanning. En helpt stressgerelateerde problemen zoals spanningshoofdpijn en spierspanning uit je lichaam. En dat voelt letterlijk als een opluchting.

Stress ontladen via tranen

We ontladen ook echt stress als we huilen. De Amerikaanse biochemicus Dr. Frey heeft tranen vergeleken van vrouwen die huilden door emotie met tranen die opwellen als je een ui aan het snijden bent. Tranen van emotie bevatten een hoge dosis stresshormonen. Huilen vanuit emotie verwijdert deze stress-stofjes uit je lichaam. Tranen binnenhouden geeft daardoor volgens Dr. Frey een verhoogde kans op spanning, een ontregelde spijsvertering, een verzwakt immuunsysteem (waardoor je vatbaarder bent voor bijvoorbeeld infecties) en het geheugen werkt minder goed.

Huilen is, net als ademen, iets wat bij het mens-zijn hoort, maar wat we als kind vaak verleerd zijn omdat het er niet altijd kon en mocht zijn. Dit is dus iets wat we als volwassenen gewoonweg opnieuw moeten leren.

(Uit: Voel je Sparkle)

De foto bij deze post is van Eye Poetry Photography en je kunt een print bestellen via Etsy.

2 Comments
 • sabrina
  September 3, 2014

  Hoi Michelle,

  Huilen is mijn manier om te ontladen, om opruiming te houden. Fijn om dat hier bevestigd te zien. Zo herkenbaar.

  Gr.
  Sabrina

  • Michèle
   September 3, 2014

   Hoi Sabrina, dank je wel voor je reactie! Fijn te horen, voor mij gaat hetzelfde op. Een wijs iemand zei eens tegen me: huilen van verdriet kan tegelijk heel vreugdevol zijn, omdat het zoveel opruimt en weer ruimte maakt voor plezier. Zo is ‘t maar net 😉

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *